Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиасти изкачиха "нощен" Ком

Темите в "Еко свят" днес:
* Видинчани на нощно изкачване на връх Ком;
* Ремонта на Алеята на здравето в Белоградчик;
* Община Вършец прави цялостен ремонт на една от градинките в курорта.

© Снимка: Богомил Петров

Екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" и Клубът по алпинизъм и спелеология организираха нощно изкачване на връх Ком. За трета поредна година проявата е посветена на духовния празник на Видин- Димитровден. Тази година в изкачването участваха 11 души, петима от тях живеят в София. Те се срещат с видинската група направо на хижа "Ком" и от там всички заедно поемат към върха. Връх Ком е висок 2016 м. Той е четвъртият по височина връх в Западна Стара планина и е първенецът на Берковската планина.

© Снимка: Богомил Петров

"Преходът не е труден, около 2 часа се върви пеша, а и времето беше с нас. Потеглихме в 11 часа през нощта при прекрасно време. Преходът, дори и през нощта, не е опасен, но трябва да се внимава. Изкачването продължи 2 часа при нормално ходене. Снимки се правиха, някои закусиха. Избрахме и "Мис нощен Ком"- Цветелина Тодорова, студентка. Тя е изкачвала 2 пъти връх Миджур. На върха празнувахме и рожден ден на един от участниците в изкачването", разказа председателят на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Богомил Петров, инициатор на станалото вече традиционно изкачване за Димитровден.

Туристическо дружество "Бонония" организира още един излет в планината- двудневен преход в Чупренския Балкан.

"Ще се отиде към Чупрене, хижа "Горски рай", идеята е да се нощува там и след това да направим един рапел- качвайки "Остра чука" да тръгнем на юг през седловината, която отделя върховете Оба и Миджур, да слезем до хижа "Горни Лом". Пътят е коло 5-6 часа. Една трета от него само е доста стръмна- изкачването на седловината. Имаме възможност да извозим около 10 човека за екскурзията", каза за РАДИО ВИДИН Веселин Василев, член на УС на ТД "Бонония" и инструктор по ски. Всеки желаещ да се запише за разходката в планината може да го направи в офиса на Туристическо дружество "Бонония" във Видин. Тръгва се на 2 ноември.

Втората тема в "Еко Свят" е за създаването на Алеята на здравето в Белоградчик, разрастването й през годините и приключилият преди дни ремонт- обновена е с 203 хиляди лева, осигурени по програмата за "Развитие на селските райони".

© Снимка: Иванка Петрова

"От преди повече от век на около километър от центъра на Белоградчик съществува чешма. До нея се стигало по пътека сред букова гора. От там жителите на града носели вода за пиене. По-възрастните хора си спомнят, че през 30-40-те години на миналия век са наричали тази пътека ларгото на града. По нея са се разхождали важните граждани със своите кокетни съпруги под ръка. В началото на 50-те години в Белоградчик са въдворени гръцки и сръбски емигранти. Жителите на Белоградчик събирали дрехи и храна за тях. Тогава за благодарност те решават да им оставят нещо за спомен. Емигрантите разширяват пътеката и тя става алея. В края на чешмата има и Ловен дом, пред който емигрантите подреждат каменни плочи, а около него засаждат иглолистни дървета. И до днес това е най- приятното място за разходка на млади и стари", обобщава спомените на хората от Белоградчик сътрудникът ни Иванка Петрова.

© Снимка: Иванка Петрова

От години тази алея е наречена Алея на здравето. Туристите също с удоволствие се разхождат по нея, защото от двете площадки, в началото и края на алеята, се разкриват прекрасни панорамни гледки към скалните масиви: "Тази година Общината цялостно обнови алеята. Идеята възникна преди няколко години. Ремонта го наложиха оплакванията на хората, че не могат да се привдижат от дупките в асфалта, липсата на пейки, на осветление. Изцяло асфалтирахме алеята. Поставихме 75 пейки, нови кошчета и осветление. Има и 10 прожектора, които осветяват скалите. Реконструирани са и двете наблюдателни площадки, които бяха счупени и нямаше достъп до тях. Новото, което се случи е и изграждането на каменни стъпала до едната наблюдателна площадка. Поставени са 10 информационни табели, които дават информация за флората и фауната, за образуването на Белоградчишките скали", разказа пред Иванка Петрова главния експерт "Обществени поръчки и икономическо развитие" в община Белоградчик Ангелина Георгиева.

© Снимка: Иванка Петрова

"По- добре е от преди... Има нови пейки. На мен ми харесва, защото вече са оправили онази беседка, която беше счупена... Харесва ми природата и дърветата... Вече може да си хвърляме боклука в кошчетата... Може да се кара колело и да се играе тук... Може да се направи ограда отстрани, за да не паднат малките деца... Искаме да се направи детска площадка, да сложат повече кошчета. Харесва ни и че има табела "стоп" за колите, за да не замърсяват природата и да се разхождаме спокойно... Много е хубаво да се отпуснеш, да се разхождаш и да гледаш"- така коментираха как се е справила с ремонта общината и какъв вид има сега Алеята на здравето четвъртокласници от начално училище "Васил Левски".

Третата тема в предаването- цялостния ремонт на една от градинките в курорта Вършец.

© Снимка: Светослав Цветанов

"Паркът няма име и е известен сред жителите на града като "Градинката срещу Мариус". Ремонтът е започнал преди около 2 месеца, като идеята беше да се завърши до настъпването на зимата, но вероятно няма да бъде завършен в срок, защото работата е много. Общината прави цялостна реконструкция на парка. Почти целия беше прекопан, ще се поставят подземни напоителни системи с капково разпръскване, шадраван ще има, всички плочки ще бъдат подменени с нови. 37 растителни вида, сред които и декоративни, сме планирали да засадим", съобщи за РАДИО ВИДИН Георги Николов, специалист "Връзки с обществеността" към Туристически информационен център Вършец.

Вместо да изхвърли старите плочки, Общината ги дава на кметстото в село Драганица- за ремонт на тротоарите: "Засега сме направили около 200 кв.м, но има още, защото работят само двама души от временната заетост. Ще довършване напролет", каза за РАДИО ВИДИН кметският наместник Младена Димитрова. Община Вършец осигурява и строителния материал - пясък, цимент, бордюри.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40