Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиста околна среда- безценно богатство или лукс

Как се справят общините с опазването на околната среда е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Основният проблем за природата, пред който е изправена видинската община Брегово, е свързан със замърсявания с тежки метали по поречието на граничната река Тимок, която разделя България и Сърбия. Проучване на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН потвърди, че над 50% от площта на българската част от поречието на Тимок са замърсени- при Брегово и селата Ракитница, Балей и Куделин, като с доближаването на Дунав замърсяванията нарастват.

"Източник на замърсяванията са отпадните води от сръбската мина Бор. Общинското ръководство на Брегово разработи и изпълнява няколко проекта за справяне с този проблем, но среща и редица трудности", обясни пред Цветомир Цветанов секретарят на Общината Сергей Здравковски.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Община Козлодуй работи по няколко проекта за опазване на околната среда, предаде сътрудникът ни Лора Инджова. Освен това предстои и приемане на Наредба за опазване на чистотата и управление на отпадъците. За това информира екологът на Общината Лора Генова. Сред основните проекти стоят изграждането на главни и второстепенни канализационни колектори и строително-монтажни работи по реконструкция на водопроводната мрежа, а също така закриване и рекултивация на съществуващо сметище за тежки битови отпадъци в Козлодуй, което не се експлоатира от 2009 г.

Враца е на път да се отърве от повече от около 300 тона опасни препарати за растителна защита, които се съхраняват в склад на около 3 километра от града, предаде Жоро Александров. В базата има над 270 тона препарати на гранули и повече от 18 тона течни отрови, чиито срок на годност е изтекъл още през 1991 г. Досега те са били преопаковани два пъти, но през горещите месеци миризмата от базата е неописуема, твърдят живеещите наблизо хора от село Косталево. Общинският съветник от Враца Мирон Драганов внесе на последната сесия предложение, чрез което местният парламент задължи кмета Николай Иванов да потърси намесата на държавата при обезопасяването на тази заплаха, която би довела до истинска екологична катастрофа за града и района, ако опакованите препарати избухнат.
 
"През 2013 година в бюджета на община Враца са заложени 1 360 00 лева за поддържане на чистотата- ръчно лятно и зимно метене, машинно метене, миене и снегопочистване. За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 2 241 000 лева",
съобщи заместник-кметът на Враца по устройство на териториите Николай Йорданов.

"През следващата година местната управа е повишила кратността на събиране на отпадъците, с което ще се повиши качеството на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване", допълни Николай Йорданов.

Община Монтана е една от трите общини, заедно със София и Варна, с най-много реализирани екологични проекти, заяви пред сътрудникът ни Биляна Бодисова кметът Златко Живков.
 
Още за грижата за околната среда в Монтана, Кула и Белоградчик- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00