Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиста околна среда- безценно богатство или лукс

Как се справят общините с опазването на околната среда е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Основният проблем за природата, пред който е изправена видинската община Брегово, е свързан със замърсявания с тежки метали по поречието на граничната река Тимок, която разделя България и Сърбия. Проучване на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН потвърди, че над 50% от площта на българската част от поречието на Тимок са замърсени- при Брегово и селата Ракитница, Балей и Куделин, като с доближаването на Дунав замърсяванията нарастват.

"Източник на замърсяванията са отпадните води от сръбската мина Бор. Общинското ръководство на Брегово разработи и изпълнява няколко проекта за справяне с този проблем, но среща и редица трудности", обясни пред Цветомир Цветанов секретарят на Общината Сергей Здравковски.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Община Козлодуй работи по няколко проекта за опазване на околната среда, предаде сътрудникът ни Лора Инджова. Освен това предстои и приемане на Наредба за опазване на чистотата и управление на отпадъците. За това информира екологът на Общината Лора Генова. Сред основните проекти стоят изграждането на главни и второстепенни канализационни колектори и строително-монтажни работи по реконструкция на водопроводната мрежа, а също така закриване и рекултивация на съществуващо сметище за тежки битови отпадъци в Козлодуй, което не се експлоатира от 2009 г.

Враца е на път да се отърве от повече от около 300 тона опасни препарати за растителна защита, които се съхраняват в склад на около 3 километра от града, предаде Жоро Александров. В базата има над 270 тона препарати на гранули и повече от 18 тона течни отрови, чиито срок на годност е изтекъл още през 1991 г. Досега те са били преопаковани два пъти, но през горещите месеци миризмата от базата е неописуема, твърдят живеещите наблизо хора от село Косталево. Общинският съветник от Враца Мирон Драганов внесе на последната сесия предложение, чрез което местният парламент задължи кмета Николай Иванов да потърси намесата на държавата при обезопасяването на тази заплаха, която би довела до истинска екологична катастрофа за града и района, ако опакованите препарати избухнат.
 
"През 2013 година в бюджета на община Враца са заложени 1 360 00 лева за поддържане на чистотата- ръчно лятно и зимно метене, машинно метене, миене и снегопочистване. За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 2 241 000 лева",
съобщи заместник-кметът на Враца по устройство на териториите Николай Йорданов.

"През следващата година местната управа е повишила кратността на събиране на отпадъците, с което ще се повиши качеството на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване", допълни Николай Йорданов.

Община Монтана е една от трите общини, заедно със София и Варна, с най-много реализирани екологични проекти, заяви пред сътрудникът ни Биляна Бодисова кметът Златко Живков.
 
Още за грижата за околната среда в Монтана, Кула и Белоградчик- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45