Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да предпазим детските зъби от кариес

За трета поредна година в цялата страна се провежда кампания за силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 6 до 9 години. Програмата е безплатна за родителите, изпълнява се съвместно от министерствата на здравеопазването и образованието.

© Снимка: Светослав Цветанов

"С всяка изминала година се увеличава броят на децата с поставени силанти. Когато стартира кампанията през 2011 година, във Видин на 229 деца бяха поставени силанти, през 2012 година броят на децата вече е 272 деца. Определено родителите проявяват интерес, защото поставянето на силанти е извън пакета дейности, предвидени от здравната каса"-
каза в рубриката "Да поговорим за здраве" в "Цветовете на деня" д-р Мариана Панова, регионален координатор на област Видин. Тя уточни, че поставянето на силанти е препоръчително, не е задължително. Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на постоянните зъби, като образуват тънък, гладък и твърд защитен слой.

"Основната цел на силантите е да предпазят дъвкателните повърхности от развитието на кариес. По програмата силанти се поставят на първите кътници- шестите зъби, които са постоянни и се нуждаят от специална защита, за да се запазят по-дълго време здрави. Няма я болката, няма го и неприятното усещане от посещението на зъболекар. Целта ни е да наблегнем на профилактиката"- каза д-р Панова.

© Снимка: Светослав Цветанов

За спазването на добра хигиена на зъбите от най-ранна детска възраст основна роля имат родителите, убедена е д-р Панова. От нея са и основните препоръки за здрави зъбки:
- редовно посещение при лекаря по дентална медицина;
- правилната устна хигиена- два пъти дневно миене на зъбите;
- дъвченето на дъвка без захар след всяко хранене;
- използването на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство;
- правилният подбор на храни и напитки;
- поставянето на силант при деца от 6 до ненавършени 9 години.

Силантите се поставят бързо, лесно и безболезнено. Във Видин със силанизацията са ангажирани 12 лекари по дентална медицина, като са обхванати и общините извън областния център. Кампанията е национална и ще продължи до 20 ноември.
За популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания Районната колегия на Българския зъболекарски съюз организира кръгла маса във Видин. Форумът ще се проведе от 11 часа на 8 ноември в зала "Европа" на СОУ "Цар Симеон Велики". Очаква се да присъстват и представители на Българския зъболекарски съюз.

Още информация за Националната програма може да получите на сайта www.oralnaprofilaktika.bg или на безплатен телефон за информация 0800 145 46.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40