Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Родино, ти си земен рай

В изложбената зала на Държавен архив Видин е подредена документална изложба под наслов "Мила Родино", посветена на 150-годишнината от рождението на автора на националния химн на България- Цветан Радославов.

Експозицията е подбрана и организирана от Научния архив на Българската академия на науките.

Показаните документи, фотоси, нотни записки са предоставени от фондовете на Научния архив на БАН, от Националния исторически музей и историческия музей в Свищов, както от Художествена галерия "Николай Павлович" и училище "Цветан Радославов" в Свищов.

"Изложбата представя разгърнат и увлекателен разказ за живота и делото на Цветан Радославов- ученият, учителят и творецът. Експозицията излиза извън рамките на строгия биографичен разказ, за да покаже една значително по-широка картина на толкова важните за българите времена- Възраждането и периода на изграждането на младата българска държава- самите те част от житейския път на Радославов", каза при откриването доц. Ружа Симеонова, директор на Научния архив на БАН.

 

"Акцентът на изложбата е ето на това табло.

Тук има един документ, който ние наричаме оригинал на националния химн. На него пише, че е изпят от проф. Шишманов през 1926 година, нотиран е от Панчо Владигеров и е създаден възоснова на т.н. Свищовско или Влашко хоро", обясни Цветана Величкова, един от авторите на изложбата.

След което припомни и една от версиите за първото запяване на бъдещия химн- през 1885 година.

Тогава български студенти от Виена, сред които е бил и Цветан Радославов, след като научили, че България е във война, се качили на кораб и потеглили към родината- за да се включат в Студентския легион и да бранят Отечеството.

"При вида на родната земя, навярно някъде тук, при Видин, те запяват тази патриотична песен, която ги е мотивирала да оставят университетските си катедри и да дойдат да участват във войната в защита на родината"- каза Цветана Величкова.

"Моите ученици научиха днес, че човек трябва да има ценности, че трябва да се бори за тях, че трябва да се раздава на хората и че трябва да съчетава много, много качества, за да успее. И още, че свободата на личността е гаранция за свободата на държавата", каза за Радио ВИДИН Пролет Асенова, учител по история в ГПЧЕ "Йордан Радичков".

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 година в Свищов. Наследник е на видни свищовски фамилии- Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които му осигуряват солидно образование в Европа. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. Вилхелм Вунд в Лайпциг, при когото защитава научната си степен "Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства". След завръщането си в България води упражнения по експериментална психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което се отдава на учителската професия в І, ІІ и ІІІ мъжки гимназии в София. Цветан Радославов е не само прекрасен преподавател, той е художник, археолог, етнограф и нумизмат. Притежава музикални познания, работи за утвърждаването на българския театър и опера и взема живо участие в културния и обществен живот на столицата. Сред неговите ученици са имената на известни наши учени, писатели, архитекти, художници и общественици. Една наистина енциклопедична личност, потомък на няколко поколения известни и талантливи българи, оставили диря в българската култура и наука.

Цветан Радославов завещава на България песента "Горда Стара планина", наречена "народна", а след 1964 година утвърдена за национален химн на Република България.

  Текст на Цветан Радославов

        Горда Стара планина,
        до ней север се синей.
        Слънце Тракия огрява
        към Пирин пламеней родино.

        Припев:

        Мила родина,
        ти си земен рай,
        твойта хубост,         

        твойта прелест
        ах, те нямат край.

        Хайде братя българи,
        към Балкана да вървим.
       

        Там се готви бой юнашки,
        за свобода, правдини.

 

  

Настояща версия на химна

        Горда Стара планина,
        до ней Дунава синей,
        слънце Тракия огрява,
        над Пирина пламеней.

        Припев:

        Мила Родино,
        ти си земен рай,
        твойта хубост,

        твойта прелест,
        ах, те нямат край.

 Изложбата ще остане във фоайето на Държавен архив Видин до 5 декември 2013 година, адрес Видин, ул. "Княз Борис" №27.

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40