Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Въведение Богородично- празник на християнското семейство

Православната църква чества на 21-ви ноември празника Въведение Богородично, посветен на християнското семейство и младеж. Повече за празника разказа в "Посоките на делника" архимандрит Поликарп, председател на видинския катедрален храм "Св. Димитър".

"Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм и отдали в служение Богу. Най-ранното известие за честването на празника е от края на I век. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата."

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг- само с родителите и част от децата, които не са встъпили в брак. Всички отивали заедно в храма, за да се помолят за семейството си за здраве и благоволение. След това у дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали- освен празника Въведение Богородично- и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и да благослови дома.

И днес традицията по отбелязването продължава. В Кула тази година организатор на празничните прояви е ОДЗ "Звънче", предаде оттам сътрудникът ни Христела Александрова. Всяка една от групите е подготвила своя интерпретация на празника. Представят се фрагменти от бита, диалекта, песните и ритуалите на патриархалното кулско семейство и род, свързани с този ден. Характерни са "Носенето на вода" и "Месенето на хляб".

В Белоградчик всяка година Денят на християнското семейство се превръща в истински задушевен празник, предаде Иванка Петрова. Духовата музика към местното читалище свири на площада на този ден, в Младежкия дом се изнася духовна беседа по темата. Специален гост на тържеството днес ще бъде и Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Дометиан.

Видинчани, се оказа, че знаят малко за Деня на християнското семейство:

"Нищо, за съжаление, не знаем за празника... Започнаха коледните пости, затова на този ден се готви постно. Някога се събирахме, но сега децата вече ги няма и не можем да сме заедно... Не съм чувала за този ден..."

По това какво е времето на този ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево- зимата ще е люта, лятото- сухо, а плодородието- слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото- дъждовно, а реколтата- богата.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59