Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изработиха план за общи действия срещу завода за гуми в Сланотрън

Темите в предаването днес:
* План за общи действия са изработили на съвместна среща кметът на Видин Герго Гергов, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов и кметовете на селата Сланотрън и Кутово във връзка с недоволството на хората от Слантрън от строителството на завод за преработка на гуми;
* Преброени са белоглавите лешояди на Балканския полуостров. Какво показват данните тази година?
* Ще научите и кога Старият бряст от Сливен, обявен за победител в тазгодишния конкурс "Дърво с корен" ще представя България на европейския конкурс със същото име.

Жители на Сланотрън настояха на заседанието на Общински съвет Видин този месец да изложат мотивите си против изграждането на завода за преработка на гуми. Поводът е, че по време на предишното заседание на местния парламент бе одобрено искането на инвеститора за прокарване на електричество и вода до обекта край Сланотрън. Кметът на селото Венелин Петков обяви, че над 1 140 човека са се подписали против изграждането на предприятието.

Какво решение взе Община Видин относно спорния завод за преработка на гуми в село Сланотрън обясни пред видинските медии на пресконференция кметът Герго Гергов: "Още през 2010 година са дадени всички разрешителни на въпросния завод за строеж, след което собственикът е извадил една сериозна папка с добре и надлежно подписани документи от държавни инситуции. Тази папка ми беше представена и внесох предложение в ОбС Видин да се разреши въпросният собственик на поземлен имот да възложи изработването на планове за тока и водата. Решението на Общинския съвет, абсолютно законосъобразно, разрешава на един собственик на един поземлен имот да го захрани с елекричество и вода. След заседанието на ОбС, на което видяхме драматично поведение на хора от Сланотрън, аз се срещнах с тях, защото видях тенденцията да бъдат манипулирани с невярна информация. Хората изказаха притеснението си не от решението на ОбС, а от това, че би могло да има предприятие, разрешено по силата на документи, издадени от държавни институции, което да замърсява и трови земята и хората. Тези хора са поискали достъп до обществена информация, ние сме го разрешили и те ще получат целия набор с документи, с които разполагаме. Ще се изработи план за действие, с който ние от Община Видин ще се постараем да защитим интереса на нашите съграждани."

На пресконференцията присъства и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Пред медиите той прочете решенията на Административен съд Видин във връзка със завода в Сланотрън и делбата на двора на детската градина в Дунавци, които областният управител върна по едно и също време за повторно разглеждане от общинските съветници и което те не изпълниха.

"През 2009 година този поземлен имот чрез покупко-продажба на 2679 квадратни метра, е закупен. След което със заповед на тогавашния заместник- кмет на община Видин е одобрен проект за Подробен устройствен план, план за регулация и застрояване на същия имот, с което същия е урегулиран в УПИ за завод за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми. Тази заповед не е обжалвана и е влязла в сила още тогава. Областният управител отново връща двете решения за разглегждане в ОбС Видин. Преразгледани са. Решенията и заповедите не подлежат да оспорване. На оспорване подлежат само отказите за издаване на разрешение за изработване на устройствен план. Затова и заповедите са оставени без разглеждане", обобщи Пламен Трифонов. Той посочи още, че с Определение от 26 ноември т.г. съдът е оставил без разглеждане като недопустими заповедите на областния управител и е прекратил производствата по делата. Пламен Трифонов показа документите пред медиите, с което отговори и защо решението на Общинския съвет не е разгледано повторно.

Потърсихме и кмета на село Сланотрън Венелин Петков, за да чуем и неговото мнение след проведената среща в кабинета на видинския кмет: "На срещата се взе решение заедно да работим това да се спре, защото преди това като че ли работихме едни срещу други. Търсим всякакви възможни начини по цивилизован път да решим проблема."

Кметът на Сланотрън заяви още, че през 2010 година, когато са давани разрешителните, хората не са били уведомени масово. Знаели са само малко хора, работили към кметството. Повечето от тях сега са се подписали в подписката против изграждането на завода. За случая е уведомено и Министерството на околната среда водите. "Всяко забавяне е фатално и действа против интересите на хората и нашето здраве", категоричен е Венелин Петков. 

Преброяването на белоглавите лешояди е втората тема в "Еко Свят". То се проведе в рамките на един ден на територията на целия Балкански ролуостров. В преброяването участваха представители на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна, Дружеството за защита на хищните птици. Как се броят лешоядите, кой ги брои и с каква цел, попитахме Георги Стоянов, който отговаря за възстановяване на популацията на тези птици на територията на Природен парк "Врачански Балкан":

"Това наблюдение е традиционно, провежда се за 9-та поредна година и има за цел да установи преди започване на размножителния период състоянието на популацията на отделните гнездови находища, които се намират на Балканския полуостров. За Северозападна България преброихме 5 птици. Времето беше много мъгливо и това много затрудни наблюденията. Преди това наблюдавахме 20 лешояда в региона."

© Снимка: Зелени Балкани

Резултатите от преброяването са обнадеждаващи и тази година - общо са регистрирани 602 птици, като най-много са преброили в Сърбия - 358 лешояда, следва България със 182 птици и Гърция- 62 лешояда. За сравнение миналата година са регистрирани 599 белоглави лешояда, но заедно с Македония, където тази година не е имало преброяване, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Данните от мониторинга на белоглавия лешояд на Балканите показват, че вида намалява в Гърция и Македония и се увеличава постепенно в България, Сърбия и Хърватско. В Източни Родопи, мониторингът сочи постепенно увеличение на популацията, като през 2013 г. бяха регистрирани 67 двойки. В същото време 120 птици са пуснати на свобода в Стара планина.

Третата тема в предаването е за приключилия конкурс "Дърво с корен 2013", който организира фондация "ЕкоОбщност". След напрегната надпревара за онлайн гласове на хора от цялата страна, Старият бряст от Сливен застана на челно място в тазгодишното издание на конкурса "Дърво с корен", като събра 6097 гласа в своя подкрепа. Номинации се набираха до 15 септември.

© Снимка: Конкурс "Дърво с корен 2013"

"След това тези номинации бяха разгледани от жури в 4-членен състав, което излъчи 10 финалиста в основната категория "Дърво с Корен". Отделно бяха излъчени още 3 финалиста в категорията "Вековните дървета говорят". Всички дървета бяха обявени на нашия интернет сайт и на 21 ноември обявихме и победителите на официална церемония. В категорията "Вековните дървета говорят" победител е Дъбът на Безеншек. Дървото расте в Лозенец и спечели 281 гласа. Посадено е от Антон Безеншек, словенец - езиковед, специалист по стенография, който живее дълги години в България", каза за РАДИО ВИДИН Дима Котева, програмен координатор във фондация "ЕкоОбщност".

Стария бряст от Сливен предстои догодина да се състезава на международна почва с победителите от конкурсите в Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Франция и Англия за приза "Европейски дърво на годината 2014". Гласуването очаквайте в началото на следващата година на www.treeoftheyear.org.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40