Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полковник Боян Ставрев: "Националната гвардейска част е един от живите символи на нашата държавност"

В "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН днес ви срещаме с полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част и с редник Гергана Иванова, една от двете жени-гвардейци в България. Поводът е гостуването на военната структура във Видин по случай 125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I.

Кога е създадена Националната гвардейска част и каква е нейната функция?- с този въпрос започна разговорът ни с полковник Боян Ставрев:

© Снимка: http://www.guards-bg.com

"Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на третата Българска държава и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня, чийто командир е поручик Мосолов. Той е първият командир на Националната гвардейска част и първият кмет на град София. На 30 юни или 12 юли (стар стил) тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. През годините структурата на гвардията се е променяла- от конвой на княза в ескадрон, в полк, а след 1942 година с дивизион и с постановление на Министерския съвет от 2001 година Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на въоръжените сили, която и днес съществува като такава. Нейната мисия е не само да представя добрите воински традиции, а и да бъде център за тяхното възраждане, облагородяване и съхраняване."


© Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди години, когато казармата беше задължителна в нашата страна, се знаеше, че най-стройните младежи, с най-добра фигура биват разпределяни да служат като гвардейци. Това беше и въпрос на чест. Попитахме полковник Ставрев кой може да служи в Националната гвардейска част сега, когато армията е професионална.

"Гвардейците в строя трябва да вдъхват мъжественост, сила, увереност, да притежават сходни физически данни по отношение на ръста, теглото, гръдната обиколка и да имат визия. Първото и най-важно изискване е кандидатът да има "желязно" здраве. Да е навършил 18 години, да има завършено средно образование и е решен да се посвети на тази високо отговорна професия. Има и редица други задължителни изисквания- ръст между 178 и 182 см, без видими белези, без татуировки по тялото и гвардейците не трябва да носят очила."

С полковник Боян Ставрев си говорим още за за униформите, въоръжението и символите на гвардейците- какви национални традиции са въплътени в тях, превръща ли се работата в рутина с течение на времето или се запазва първоначалният трепет, какви спектакли включва репертоарът на Националната гвардейска част?

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България:

"Този спектакъл се изпълнява в София в навечерието на празника на Българската армия на 5 май, в навечерието на празника на Българската гвардия на 12 юли и в други градове, където са ни канили, за да отбележат свои годишнини. Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" представя развитието на българските военни традиции. Тази година бяхме в Германия на международния музикален фестивал "Berlin Tattoo". За първи път получихме такава покана, публиката онемя! Това, което демонстрираха нашите гвардейци, беше много зрелищно и красиво. Оставихме много трайни и добри впечатление в немската публика."

От скоро в Националната гвардейска част има две жени гвардейци.

"Те се справят отлично със задълженията си и се отличават с голямото си желание за работа"- каза полковник Ставрев.

© Снимка: Гергана Иванова Личен архив

Редник Гергана Иванова е на 29 години, семейна с дъщеричка на 4 годинки. Тя е в редиците на армията от 2007 г., а повече от година е в Националната гвардейска част.

"Много отдавна мечтаех да постъпя в редовете на Българската армия. Националната гвардейска част ме привлече със своето неповторимо излъчване и красота. Гвардията е лицето на българската армия, тя представя всеки един голям български празник." С редник Гергана Иванова си говорим още за "тежестта на карабината", как се вписва в тази до скоро чисто мъжка професия, за ежедневните трудности, с които се сблъсква в професията си на войник.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50