Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 40 хиляди в Северозапада ще получат храни от Европейския съюз

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Започна раздаването на хранителни продукти от интервенционните запаси на Европейския съюз. През втория транш в 339 раздавателни пункта на Българския червен кръст ще бъдат предоставени 8 921 004 кг хранителни продукти на 332 227 уязвими български граждани, включени в програмата. Списъците на правоимащите са изготвени от Агенцията за социално подпомагане. В тях са включени: хора, получавали целеви помощи за отопление; неосигурени майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година; хора, с месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания; семейства, взели еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година; лица, полагащи грижи за хора с увреждания, ветерани от войните, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност. Тази мащабна хуманитарна програма се оказа много полезна за най-уязвимите граждани.

В област Видин помощта ще получат над 10 000 души, съобщи Цветелина Петрова, директор на БЧК- Видин в разговор с Нора Йоцова.

"В БЧК- Видин в началото на седмицата започна раздаването на храните от втория транш на програмата. Пунктът е отворен всеки делничен ден от 8:30 до 16:30 часа. В различните общини в региона поетапно ще продължава раздаването на хранителните продукти. Бенефициентите са 10 217 души."

Над 14 000 социално слаби хора ще бъдат подпомогнати в област Враца, каза пред Пенка Милушева Гергана Михалчева- директор на секретариата на Областния съвет на БЧК:

"През втория транш ще се раздават почти същите хранителни продукти, както и през първия, с изключение на брашното. Правоимащите лица ще получат ориз, вафли, захар, олио, боб, леща, конфитюр, картофено пюре и мед, което като количество е 20 килограма и 400 грама."

Получаването на продуктите става лично, срещу представяне на лична карта или чрез нотариално заверено пълномощно, допълни още Гергана Михалчева.

"В област Монтана бенефициентите, които имат право да получат храни от запасите на ЕС, са над 13 000 от двата транша. Изпълнението на програмата започна на 2 декември и продължава по график в различни дни за различните общини. Най-голям е броят на бенефициентите, които ще получат хранителните продукти в Община Лом." Това съобщи директорът на Червенокръстката организация в Монтана Мая Ройдева.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00