Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Ангелова: "Земеделието е мъжки бизнес, но жените пробиват, защото сме по-отговорни"

Снимка: Радио ВИДИН

Темите в "Земята, която ни храни" днес:

* Румяна Ангелова е новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите-  на какво и на кого ще разчита, какви битки й предстоят, мъжки бизнес ли е земеделието;
* за земеделието в кулското село Старопатица разказва кметът Николай Любенов- по професия ветеринар, по призвание пчелар; 
* Валери Цеков- дългогодишен пчелар, ще развие своята теза за това има ли мафия в сектора;
* какво е за българина киселото зеле- репортаж на Ива Антонова;
агропрогнозата за декември представя Леночка Ангелова- директор на ХМС-Монтана.

© Снимка: http://www.grain.bg

"В този мъжки бизнес оцеляват само мъжките момичета"- категорична е Румяна Ангелова

Новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите е Румяна Ангелова. Тя бе избрана на Общо отчетно-изборно събрание на Асоциацията в Пловдив в края на миналата седмица. Румяна Ангелова до сега беше председател на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите във Враца. Самата тя стопанисва около 3 500 дка в района на Бяла Слатина. Румяна Ангелова е първата жена-председател на Асоциацията.

"Земеделието е мъжки бизнес, но в този мъжки бизнес ние, жените обикновено пробиваме, защото сме малко по-отговорни от мъжете, малко по-експедитивни. Затова и вероятно се оценяват женските достойнства. Винаги очаакванията към Националната асоциация са били страшно големи, затова и отговорността да поемеш ръководството на такава организация е много голяма. Ще разчитам на целия екип. Надявам се, че новият Управителен съвет ще ми помага. Ще се опитаме да назначим повече експерти, за да можем да отстояваме своите позиции"- каза за "Земята, която ни храни" Румяна Ангелова.

Като председател на Асоциацията, Ангелова призна, че й предстоят нелеки битки. Една от тях е почти спечелена- тази за акциза на горивата:

"Надявам се, че този пробелм вече е в миналото, но чакаме да видим реалните резултати. На агросеминара представители на земеделското министерство ни разясниха схемата, по която ще се връща акциза, разяснителни кампании ще вървят и по места. Искрено се надяваме това да е едно успешно начало, като уговорката е да бъде разработен един нов метод и да се защити една нотификация, която реалон да отразява количеството изразходвана нафта. Тези 84 милиона, които ще бъдат раздадени във вид на държавна помощ за намалена акцизна ставка за газьол, използван за земеделски нужди и са заложени в бюджета за 2014 година, са на база стара нотификация и не е реалният размер на акциза, който плащаме на държавата. Ще се борим през следващата година да се защитят реалните количества гориво и всеки един производител да ползва намалена ставка, но реалната, която се полага спрямо декарите, които обработва."

Още битки има, които волю-неволю ще води Румяна Ангелова- една от тях е за обратното начисляване на ДДС, което ще стартира от 1 януари. Предстои битка и за разпределението на средствата през новия програмен период

Колкото до това- на какви свои лични качества ще разчита през, "мъжкото момиче" каза:

"Предпочитам да не говоря за личните си качества, а да ги доказвам." За наближаващите светли празници Румяна Ангелова пожела на всички:

"Да сме здрави, да сме малко по-добри и по-етични!"

Николай Любенов е кмет, ветеринар и пчелар в Старопатица

Кулското село Старопатица е следващата отправна точка в "Земята, която ни храни". Лилия Димитрова се срещна Николай Любенов- кмет- ветеринар, запален пчелар, председател на местното пчеларско дружество, което развива активна дейност. Разговорът започва с общи данни за развитието на земеделието в селото:

"Около 44 хиляди декара е землището на село Старопатица, 23 хиляди декара е обработваемата земя, от тях- 18 хиляди се обработват. Със зърнопроизводство се занимават 6 души от селото, има и две арендаторски фирми. Има и хора, които се занимават с овощарство, пчеларите са много. В селото има 14 бенефициента по Програмата за развитие на селските райони. Имаме реализирани 7 души по мярка "Млад фермер", други двама са в процус на реализация."

Николай Любенов има около 80 кошера, но не се знае напролет колко ще останат. Не е доволен и от отношението на държавата към сектора, както и от търговците, които често рекетират пчеларите. Иначе за своите съселяни Николай Любенов си остава кметът ветеринар, който не отказва консултации- даже и на кметския стол.

© Снимка: Радио Видин

Валери Цеков на протеста на пчеларите пред Областна администрация Видин

От Старопатица, където има около 900 кошера, е и Валери Цеков, дългогодишен пчелар, врял и кипял и много видял. Огорчен, обезверен, но запазил  духа си- той развива своята теза за това, че в сектора има мафия:

"Още от 2006 година, когато изброиха пчелните семейства в страната и броя на пчеларите, поискаха пари от Европа и изработиха тригодишната пчеларска програма. Ние, пчеларите, бяхме само пионки. Парите отидоха при майкопроизводителите и при производителите на кошери. Наруши се пазарната икономика. От 30-40 лева, цената на кошерите скочи на 100-120 лева. Цената на рояците също се повиши 3-4 пъти. Създаде се и картелно споразумение. Пчеларската програма не мисли за пчеларите. Тя е като да подхвърлиш една касетка със салам на площада и да нахраниш кучетата. Това не означава, че средствата се усвояват правилно. Сега ще има промени в начина на кандидатстване, но това не решава въпроса. Трябваше да има плащане на брой пчелно семейство"- категоричен е Валери Цеков. По думите му, единствено пчеларите не получават помощи.

Недомислица, според пчеларя е и факта, че има отделен Закон за пчеларството:

"Пчеларството е подотрасъл на животновъдството. Защо трябва да има отделен закон, щом като има и Закон за животновъдството?"- недоумява Валери Цеков. Според него субсидията като такава, е социализъм, и води до класово неравенство.

© Снимка: Любо Андреев

Какво време ни очаква през декември: "Относително благоприятни са агрометеорологичните условия за работа на полето. До края на първото десетдневие на месеца все още ще има слаба вегетация на есенниците, след което ще преминат във фаза покой, заради влошените температурни условия. Почвената влага до 1 метър дълбочина е около 70 % и е благоприятна за развитието на посевите. Най-ниските температури през месеца ще достигнат до - 10 градуса, но няма да доведат до измръзване на трайните насаждения. Валежите ще са между 30 и 60 литра на кв.метър за равнината и до 80 л./кв.м за планинската част и ще са благоприятни за доовлажняване на почвата на по-голяма дълбочина"- каза пред Любо Андреев директорът на ХМС-Монтана Леночка Ангелова.

Освен всичко друго, краят на есента и началото на зимата, е сезонът на киселото зеле. То е полезно, съдържа витамините А, В6, В12 и много витамин С, а и защото активира обмяната на веществата. Дали само полезността на ферментиралата зелка в сок от вода и морска сол обяснява култовия й статут, отговор потърси Ива Антонова. Още по темата- чуйте звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50