Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачищата- какво правят общините, за да ги предотвратят

Снимка: БГНЕС
Общо 72 свлачища са се активизирали през 2012 година в цялата страна, сочат данните на Националния статистически институт. Те са причинили щети за над 17 млн. лева. На територията на област Видин активните свлачища през миналата година са били две, нанесли са щетите за 233 хил. лева, а Правителствената комисия за възстановяне от бедствия е отпуснала 96 хиляди лева. Във Врачанска област са регистрирани пет случая на свлачищни процеси, за спасителни и неотложни аварийни работи са вложени 130 хиляди лева. Националната статистика не е отчела активизирали се свлачища в област Монтана. Резултатите от проект за оценка на природния и технологичен риск по поречието на река Дунав, представиха преди дни във Видин учени от Българската академия на науките.

"По проекта "Интегрирана оценка на природния и технологичен риск в Дунавската равнина в румънско-българския трансграничен участък" е изготвена комплексна карта, която указва опасностите. Изследвани са районите между Видин и Никопол в българския участък на реката, а на румънска територия- между Калафат и Турну Мъгуреле. Целта е да се създаде база данни, да се оценят тежестите и да се вземат мерки за тяхното намаляване." Това заяви по темата доцент Николай Добрев от Геологическия институт при БАН.

Три обекта със свлачища са били ремонтирани през последнита година в община Враца. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от междуведомствената комисияза възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Укрепени са свлачищните деформации в селата Горно Пещене и Веслец, предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Преди няколко години високите подпочвени води активираха километрично свлачище в Оряхово, което порази къщите и инфраструктурата. След продължително настояване от страна на местното общинско ръководство, бе намерено финансиране от близо 8 млн. лева за цялостно справяне с проблема. Дейностите по укрепване на свлачището започнаха в началото на 2008 година, проектът обаче не изпълни целта си, защото малко преди да бъде завършен, работата бе пруастановена, поради липса на средства. Досега, за 6,5 млн. лева, са изградени пет огромни колектора и километър подпорни стени. Но те не могат да спрат свлачището, ако не се довърши отводнителната система. От общината се надяват държавата да отпусне необходимите 800 хиляди лева, които са непосилни за местния бюджет, за да бъде завършен обектът и свлачищният процес да бъде овладян окончателно. Експерти от "Геозащита" предупреждават, че ако не се изпълни проектът докрай, има опасност свлачището да се разшири и да разруши изградените досега съоръжения за милиони.

Наскоро Министерството на регионалното развитие обяви обществена поръчка за инженерно-геоложко проучване за укрепване на друго свлачище в Оряхово, което застрашава платното на републиканския път Козлодуй-Мизия-Оряхово-Никопол. Целта е да се изготви подробна геодезическа снимка на района на свлачището, която да обхване всички свлачищни елементи и теренни особености и да бъде извършено проучване за цялостното му стабилизиране.

В община Лом има регистрирани значителен брой свлачища, като голяма част от тях обхващат населени места и важни комуникации. Най-мащабни са свлачищата в районите на село Орсоя, село Сливата и квартал Боруна в Лом, съобщи сътрудникът ни Владимир Недев.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00