Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да подготвим автомобила за зимния сезон

Снимка: РАДИО ВИДИН

Зимата все още бави ледения си дъх, но той неминуемо ще ни настигне. За никого не е тайна, че колата също изисква известна подготовка за студеното време. Повечето шофьори сами подготвят автомобила си за зимата, но по-добрият вариант е да помолите и майстор да погледне разположените под дъното на колата тръбопроводи на спирачната и горивна системи.


Не е нужно да се хвърлят хиляди левове, за да приготвиш колата си за най-студените месеци - това показва простата сметка и най-бързата обиколка по автосервизи и гумаджийници във Враца, коментира темата сътрудникът ни Жоро Александров. Между 50 и 100 лева излиза най-необходимото, за да сте спокойни зад волана.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

На първо място трябва да се сменят гумите, тъй като летните гуми, каквито и грайфери да имат, не осигуряват необходимото сцепление на пътя поради своята твърдост. Всеки опитен шофьор знае, че в края на окомври или началото на ноември трябва да е сложил зимните гуми. Който чака последния момент- през декември, значи не мисли много-много за здравето си. Смяната на гуми във Враца излиза между 20 и 24 лева. По-евтино ще стане, ако имате стари джанти, които може да използвате през студените месеци. Ако се налага да търсите зимни гуми, тъй като вашите са износени, не отивайте първо на местата за втора употреба. Макар че и там има добри гуми, които за по 25-30 лева на брой могат да свършат работа за една-две зими.


Охладителната течност на двигателя е другото задължително нещо, което трябва да се провери преди настъпването на зимата. Онези, които са сменили антифриза с вода, час по-скоро трябва да си купят и налеят нова течност. Синият антифриз е годен до 3 години, а розовият- 5. Ако пък карате колата с антифриз и зиме, и лете, просто трябва да премерите дали концентрацията на активното вещество ще изкара и тази зима. Пробата излиза левче, но спокойствието, че няма да ви замръзне двигателя, е несравнимо!


Не е за подценявае и въпросът със зимната течност за чистачки. През студените месеци е важно по стъклата да се излива вещество, което не замръзва. Хипермаркетите напоследък са пълни с подобни артикули, като цената е по всеки джоб. Преди да решите, че сте готови за път, се сетете да си купите размразител за ключалки. Избирайте го не по цената, а по това колко е компактен, защото ще трябва да му намерите място в джобовете си. Тази тубичка е много важна, когато температурите паднат под минус 10 грауса, което е обичайно за дните между декември и февруари по нашите ширини. Онези, които пътуват по-често или ще карат празниците високо в планината, трябва да имат едно наум и да си купят вериги. По магазините се предлагат и за еднократна употреба, които не препоръчвам на никого.

Видинските шофьори са подготвени вече за студените дни, това показва анкта на Пенка Милушева.

"Сменил съм и четирите гуми, антифирза, маслото... Гумите са нови, варират около 60-70 лева едната. ... Сложих гуми нови, акумулатор, чистаките си оправих..."

Непременно трябва да проверим състояниета на старата спирачна течност, която след три години, заради хигроскопичността си "улавя" от въздуха доста влага. Това понижава точката й на кипене, появяват се мехурчета в нея, които могат да доведат до блокиране на накладките или пропадане на спирачния педал. В същото време самата течност става инициатор на ускорена корозия на системата. За това майсторите би трябвало да проверят спирачната система за херметичност, както и състоянието на гумените детайли на главния спирачен цилиндър и тези на спирачните механизми при колелата.

Три основни компонента са заложени в кампанията на КАТ и Съюза на българските автомобилисти за подготовката на водачите на автомобили и пешеходци за зимата - пътните условия и обстановка, подготовката на и състоянието на автомобилите и настройката на участниците в движението. Потърсихме мнението на специалист- един от най-опитните в бранша. Георги Борисов е дългогодишен автоинструктор от Видин, който и в студените зимни дни продължава да обучава младите шофьори, като предава своя опит и знания безрезервно.

"Още едно от задължителните условия е да проверим светлините на своя автомобил - фарове, стопове и други осветителни уреди. Парното също трябва да е изправно, за да може да подсушава стъклата през студените месеци на годината. Много млади курсисти предпочитат през зимата да карат своя курс на обучение, тъй като много от тях вече знаят, че наистина кормуването през зимата се явява своеобразен тест и като следствие на това се става и по-добър шофьор."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00