Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката- какво обещаха и какво изпълниха общинските ръководства в Северозапада

Снимка: РАДИО ВИДИН

Наближава краят на годината и отново е време за равносметка. Какво обещаха и какво изпълниха общинските ръководства- това е темата в "Посоките на делника".

Кметът на Враца Николай Иванов отчита 2013 година като успешна. Градоначалникът коментира най-важните събития от последните 12 месеца.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"2013-а беше трудна година. В политически аспект: смениха се няколко правителства, а парламентът задълго време не работеше. Имаше протести и стачки, което няма как да не повлияе отрицателно на общините. През 2013 година най-после започна реализацията на проекта за Водния цикъл- това е най-важното събитие за нас. Реалното строителство донесе много проблеми за нормалния живот на хората- обективни и субективни са причините за това, но ние бяхме и сме наясно, че ще е тежко, докато се реализира този проект", коментира пред Жоро Александров кметът на Враца Николай Иванов.

Биляна Борисова се срещна с кмета на Монтана Златко Живков, за да го разпита каква бе 2013 година за жителите на града.

© Снимка: Община Монтана

"Община Монтана изпраща годината с над 30 проекта. Част от тях са реализирани през тази година, а друга- предстоят да бъдат довършени през 2014- та. Като нетрадиционно и единствено ще говорим за водните цикли, които има и в съседни градове. Това са действия, които трябва да направиш с ясното съзнание, че 60- 70години тези след теб няма да се връщат на тази тема. Това е годината, в която превключихме на вълна европейско финансиране. Ние се намираме в период, в който мисля, че ще имаме нов стадион, нова Римска крепост, нов храм, нови социални заведения, изключително внимание отделяме на спорта и културата",  допълни монтанският градоначалник. 

Малко тъжна се оказа равносметката, която направи Петя Генова. За жителите на Берковица това беше една трудна година. Само сто и едно деца са се родили в Берковица през отиващата си 2013 година. Едва 46 са сключените бракове. Тази злокобна статистика показва, че хората в общината нямат оптимизъм за бъдещето и лавинообразно намаляват.

"Общинското ръководство в Берковица нищо не направи през тази година. Народът гладува- няма работа. Кучето си лае, керванът си върви... Берковица изобщо не се развива. Местната управа можеше поне улиците да направи, но и това не се случи... Берковица беше хубав град, но вече губим всякаква надежда за развитие...", единодушни са всички от града под Ком.

11 редовни и едно тържествено заседание проведе през тази година видинския Общински съвет. Сред по- важните решени, които бяха взети са предложението за откриване на филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин, което трябваше да стане през есента на тази година, но не се състоя; пакет от мерки за ангажираност на държавата към проблемите на община Видин, както и отпускането на близо 4 млн. лева за капиталови разходи. Тази година ще се запомни и с това, че петима общински съветници напуснаха групите, от които са избрани, и станаха независими и с протестите на жители на Златорожието, и граждански организации срещу решението за изграждане на завод за преработка на автомобилни гуми край село Сланотрън. Като цяло, за разлика от предишни години, липсваха дискусии при приемането на решенията и рядко общински съветници гласуваха "против" предложенията на кмета на общината. Приетият в началото на годината бюджет на Община Видин за 2013 година се оказа нереалистичен и на последното си заседание местният парламент го актуализира като го намали от 37 на 34 млн. лева. Разликата идва от плануваните, но несъбрани, приходи от местни данъци и такси.

Колкото до това каква бе годината за Общината, председателят на Общинския съвет във Видин Пламен Трифонов заяви пред Цветомир Цветанов:

"Изминалата година беше напрегната, но доста ползотворна." 

Кметът на Община Белоградчик Борис Николов е доволен от постигнатото през отиващата си 2013 година.

"Въпреки финансовите задължения, Белоградчик се нарежда сред общините, договорили най-много проекти. Градът е значително по-чист и приветлив, като преди за тези дейности сме плащали значително повече"- каза Борис Николов. Кметът отчете постижения в областта на социалните дейности, здравеопазването, културата, туризма, административното обслужване и работата с децата. Гордост сред направеното през годината са посетителският център пред Крепостта, който е пред завършване и обновеният квартал "Милеви".

"Другата наша гордост са две неща, бленувани от десетилетия в Белоградчик- Спортната зала и Граничния пункт "Салаш- Ново корито". Сключен е договора и от януари започваме залата и ремонта на игрищата", със задоволство съобщи пред Иванка Петрова Борис Николов. Кметът е убеден, че благодарение на помощта, оказана лично от Председателя на Народното събрание Михаил Миков, до месец юли, когато се провежда международния панаир, пунктът ще бъде пуснат.

В Община Лом са поработили здраво през 2013 година. "Привлечени са средства от проекти по оперативните програми на ЕС и други национални и международни програми по 26 проекта на приблизителна стойност 114 мил лв.,  които гарантират развитие на Община Лом и в период на криза чрез разнообразни дейности. Въпреки сложното социално- икономическо състояние на страната и нашия град в частност, твърдя, че вървим в правилна посока и именно по този начин- със съвместни усилия, отворени за диалог и заедно в името на хората правим, и ще продължим да правим живота ни и този на нашите деца по- добър и с повече перспективи за развитие.", коментира пред Владо Недев кметът Иво Иванов.

Какво обещаха и какво изпълниха общинските ръководства? Това попитахме и гражданите на Видин, за да разберем доволни ли са от работата на Общината през тази година и какво препоръчват да се направи през следващата 2014-та.

"Повече работни места трябва да се открият, защото ако продължава така, само пенсионерите ще останат в този град... Трябва да се помисли повече за младите хора... Не усетих нещо да е свършено през тази година... Няма нищо хубаво, за да препоръчам да се случи нещо по- добро... Спортът през годината се развива много по-добре в сравнение с минали години и се надявам да продължи така... Доволна съм от работата на Общината, но отчасти. Направиха улиците, новогодишната украса е прекрасна, но все още има много неща да се изпълнят", казаха хората от Видин.

Още за обещанато и изпълненото през годината чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Лилия Димитрова и Петър Антонов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00