Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коледа с българите по света

Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници- Коледа. Ето защо в "Другата истина" говорим за това как празнуват Коледа и Нова година българите по света. Предлагам ви интересни истории на наши сънародници, които днес са далеч от родния дом- в Германия, в Южноафриканската република, в Гърция, в САЩ и на едно много екзотично място- остров Пукет в Тайланд.

"Промених живота си към по-добро, след като дойдох в Германия. Тук съм обикновен строителен работник, но нямам финансови проблеми." Това сподели в "Другата истина" по Радио ВИДИН бившият кметски наместник на квартал "Нов път" във Видин Красимир Боянов.

© Снимка: Личен архив

Бившият общински служител разказа, че в Германия има много работа, но само за тези, които наистина искат да работят. Самият той все още работи на черно и получава около 2 500 евро на месец. За трите години в Германия твърди, че е успял да стегне къщата си, да помогне финансово на близките си и да си купи неща, за които преди само си е мечтал. Въпреки това, щастието не е пълно.

"Проблемът тук е, че носталгията ни убива. Дойдем ли си в България- разочарованието е страшно. А искаме да се приберем. Притесняват ме обаче липсата на работа, ниските заплати и неуредиците. Неприятна ми е и расовата дискриминация, която може да е дискретна, но съществува. В Германия това го няма- никой не те пита от кой етнос или религия си- интересуват се само от това, дали работиш добре", разказва Красимир Боянов. 

© Снимка: Личен архив

С помощта на втория ми събеседник днес се пренасяме на юг от Екватора- в ЮАР, където сега е лято. Веселин Тодоров е от Видин, но преди около 20 години напуска родния град и се преселва в Йоханесбург.

Там се жени и създава семейство. Има фирма за таксиметрови превози и твърди, че Република Южна Африка е добро място за живеене.

Там са синът му и първата му съпруга, там са приятелите му, там е и новото му семейство. Все по-рядко се сеща за проблемите в България. Пред него сега има нов живот. 


© Снимка: Личен архив

Валери Емилов заминава от Видин за САЩ преди 16 години, след като жена му печели "Зелена карта". Семейството не изпуска възможността да отидат легално в Страната на неограничените възможности- заминават всички и след като първоначално живеят в Сейнт Луис, щата Мисури, по-късно трайно се установяват в Орландо- Флорида.

"Не съжаляваме, че заминахме за САЩ", казва 53-годишният видинчанин.

"Първите години сме имали много трудни моменти- не знаехме езика, а и докато си намериш малко по-платена работа...  Но след втората година всичко си дойде на мястото."

Валери разказва, че основната причина да заминат за Америка е било желанието да дадат шанс на двете си деца. И днес не съжаляват. В момента Валери плава на танкер по Мисури и точно днес- на Коледа, е на вахта. Въпреки това е убеден, че празникът ще мине подобаващо- с печена пуйка и пушени свински пържоли.

© Снимка: Личен архив

Орязаните надници и забраната чужденци да получават пенсия подгони гастарбайтерите ни от Гърция. Невиждан керван от български емигранти започна преселение към дома, а после потегли и към Европа.

"В Гърция вече трудно се издържа финансово на поскъпналия живот и орязаните неколкократно надници", разказва в "Другата истина" Марчела Кръстева от Видин, която повече от 10 години живее със семейството си в Атина. Тя също смята, че на фона на последиците от кризата, гръцкото гостоприемство вече се е поизчерпало и явно недоволстват срещу евтината работна ръка от България, която им отнема работни места. В същото време посочва, че въпреки, че са се разгорели и националистически страсти, те не засягат нашите емигранти. Ето защо Марчела, както и повечето ни сънародници в подобна ситуация, предпочита да остане в Гърция, вместо да се завърне във Видин. 

© Снимка: Личен архив

"Интересът към моряшката професията започна да се възражда- водният транспорт все повече придобива значение в мултимодалните превози”, това каза капитан Иван Йорданов. Според него, отново има нужда от квалифицирани кадри в тази сфера. Още повече, че нашите специалисти са добре приети и в световния флот- търсят се навсякъде. Менинговите фирми ги изнасят в чужбина, където те напредват бързо.

"Икономическите кризи идват и си отиват, а животът продължава. Ето защо традициите трябва да се спазват и да има увереност в доброто бъдеще. На тези, които са на корабите от нашите екипажи и на целия български флот, пожелавам успешна работа, здраве и щастие на семействата им. Както и увереност в бъдещето на държавата. Аз съм оптимист и смятам, че Дядо Коледа няма да ни подмине- тази прекрасна страна, трябва да живее щастливо", пожела българският капитан. 

И сега от Европа се прехвърляме на едно райско кътче в истинския смисъл на думата- остров Пукет в Индийския океан.

И макар че за някои той се асоциира с  ужасяващото цунами от 2004 година, то остава едно от най-прекрасните места на земята. И точно там е намерил своят дом един българин. Той се казва Райко Матеев и преди 15-тина години посещава Тайланд за първи път.

"Обичам да пътувам. Тайланд първо посетих като турист, но после започнах все по-често да се връщам там и вече от 10 години живея в тази страна. Занимавам се с доста неща, но най-вече с туризъм. Имам туристическа агенция и доста гости от България. Обичам Тайланд и вероятно ще продължа да живея тук до края на живота си. Аз съм на 58 години и мога да кажа, че последните 10, са едни от най-щастливите и хубави години в живота ми. Живея на две места- едното е остров Пукет, на седем градуса от Екватора в Андаманско море. Другото място е на 1600 км на север от Пукет в планинския район на страната- оттам е и съпругата ми. Мога да кажа, че се радвам на един отличен начин на живот- имам планина, имам море, имам и много приятел. Бих пожелал и други българи да могат да почувстват удоволствието от азиатския стил на живот. Що се отнася до Коледа, Тайланд е будистка държава и тук този празник не се отбелязва. Чужденците, сред които и българите правят местни сбирки по домове и ресторанти. Българите в Тайланд сме много малко- не повече от 15-тина човека. И по стар български обичай, не поддържаме много тесни контакти помежду си. Хубавото е, че Нова година тук се празнува три пъти", обяснява Райко Матеев.

Вижте още

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00

В „Музикална зона“ на 28 юни слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2021 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но… А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!  Мохито, Дайкири, Текила Сънрайз и още, и още…..

публикувано на 28.06.21 в 09:20

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40