Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа с българите по света

Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници- Коледа. Ето защо в "Другата истина" говорим за това как празнуват Коледа и Нова година българите по света. Предлагам ви интересни истории на наши сънародници, които днес са далеч от родния дом- в Германия, в Южноафриканската република, в Гърция, в САЩ и на едно много екзотично място- остров Пукет в Тайланд.

"Промених живота си към по-добро, след като дойдох в Германия. Тук съм обикновен строителен работник, но нямам финансови проблеми." Това сподели в "Другата истина" по Радио ВИДИН бившият кметски наместник на квартал "Нов път" във Видин Красимир Боянов.

© Снимка: Личен архив

Бившият общински служител разказа, че в Германия има много работа, но само за тези, които наистина искат да работят. Самият той все още работи на черно и получава около 2 500 евро на месец. За трите години в Германия твърди, че е успял да стегне къщата си, да помогне финансово на близките си и да си купи неща, за които преди само си е мечтал. Въпреки това, щастието не е пълно.

"Проблемът тук е, че носталгията ни убива. Дойдем ли си в България- разочарованието е страшно. А искаме да се приберем. Притесняват ме обаче липсата на работа, ниските заплати и неуредиците. Неприятна ми е и расовата дискриминация, която може да е дискретна, но съществува. В Германия това го няма- никой не те пита от кой етнос или религия си- интересуват се само от това, дали работиш добре", разказва Красимир Боянов. 

© Снимка: Личен архив

С помощта на втория ми събеседник днес се пренасяме на юг от Екватора- в ЮАР, където сега е лято. Веселин Тодоров е от Видин, но преди около 20 години напуска родния град и се преселва в Йоханесбург.

Там се жени и създава семейство. Има фирма за таксиметрови превози и твърди, че Република Южна Африка е добро място за живеене.

Там са синът му и първата му съпруга, там са приятелите му, там е и новото му семейство. Все по-рядко се сеща за проблемите в България. Пред него сега има нов живот. 


© Снимка: Личен архив

Валери Емилов заминава от Видин за САЩ преди 16 години, след като жена му печели "Зелена карта". Семейството не изпуска възможността да отидат легално в Страната на неограничените възможности- заминават всички и след като първоначално живеят в Сейнт Луис, щата Мисури, по-късно трайно се установяват в Орландо- Флорида.

"Не съжаляваме, че заминахме за САЩ", казва 53-годишният видинчанин.

"Първите години сме имали много трудни моменти- не знаехме езика, а и докато си намериш малко по-платена работа...  Но след втората година всичко си дойде на мястото."

Валери разказва, че основната причина да заминат за Америка е било желанието да дадат шанс на двете си деца. И днес не съжаляват. В момента Валери плава на танкер по Мисури и точно днес- на Коледа, е на вахта. Въпреки това е убеден, че празникът ще мине подобаващо- с печена пуйка и пушени свински пържоли.

© Снимка: Личен архив

Орязаните надници и забраната чужденци да получават пенсия подгони гастарбайтерите ни от Гърция. Невиждан керван от български емигранти започна преселение към дома, а после потегли и към Европа.

"В Гърция вече трудно се издържа финансово на поскъпналия живот и орязаните неколкократно надници", разказва в "Другата истина" Марчела Кръстева от Видин, която повече от 10 години живее със семейството си в Атина. Тя също смята, че на фона на последиците от кризата, гръцкото гостоприемство вече се е поизчерпало и явно недоволстват срещу евтината работна ръка от България, която им отнема работни места. В същото време посочва, че въпреки, че са се разгорели и националистически страсти, те не засягат нашите емигранти. Ето защо Марчела, както и повечето ни сънародници в подобна ситуация, предпочита да остане в Гърция, вместо да се завърне във Видин. 

© Снимка: Личен архив

"Интересът към моряшката професията започна да се възражда- водният транспорт все повече придобива значение в мултимодалните превози”, това каза капитан Иван Йорданов. Според него, отново има нужда от квалифицирани кадри в тази сфера. Още повече, че нашите специалисти са добре приети и в световния флот- търсят се навсякъде. Менинговите фирми ги изнасят в чужбина, където те напредват бързо.

"Икономическите кризи идват и си отиват, а животът продължава. Ето защо традициите трябва да се спазват и да има увереност в доброто бъдеще. На тези, които са на корабите от нашите екипажи и на целия български флот, пожелавам успешна работа, здраве и щастие на семействата им. Както и увереност в бъдещето на държавата. Аз съм оптимист и смятам, че Дядо Коледа няма да ни подмине- тази прекрасна страна, трябва да живее щастливо", пожела българският капитан. 

И сега от Европа се прехвърляме на едно райско кътче в истинския смисъл на думата- остров Пукет в Индийския океан.

И макар че за някои той се асоциира с  ужасяващото цунами от 2004 година, то остава едно от най-прекрасните места на земята. И точно там е намерил своят дом един българин. Той се казва Райко Матеев и преди 15-тина години посещава Тайланд за първи път.

"Обичам да пътувам. Тайланд първо посетих като турист, но после започнах все по-често да се връщам там и вече от 10 години живея в тази страна. Занимавам се с доста неща, но най-вече с туризъм. Имам туристическа агенция и доста гости от България. Обичам Тайланд и вероятно ще продължа да живея тук до края на живота си. Аз съм на 58 години и мога да кажа, че последните 10, са едни от най-щастливите и хубави години в живота ми. Живея на две места- едното е остров Пукет, на седем градуса от Екватора в Андаманско море. Другото място е на 1600 км на север от Пукет в планинския район на страната- оттам е и съпругата ми. Мога да кажа, че се радвам на един отличен начин на живот- имам планина, имам море, имам и много приятел. Бих пожелал и други българи да могат да почувстват удоволствието от азиатския стил на живот. Що се отнася до Коледа, Тайланд е будистка държава и тук този празник не се отбелязва. Чужденците, сред които и българите правят местни сбирки по домове и ресторанти. Българите в Тайланд сме много малко- не повече от 15-тина човека. И по стар български обичай, не поддържаме много тесни контакти помежду си. Хубавото е, че Нова година тук се празнува три пъти", обяснява Райко Матеев.

По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50