Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро поздрави за Коледа

Снимка: РАДИО ВИДИН

Отново е Рождество Христово, отново очакваме да завалят поздравителните смс-и, а страницата ни във Фейсбук да се напълни с пожелания на познати и непознати. Това се случва днес, благодарение на мобилността, а как преди години хората са си честитили най-светлите празници в годината? Случвало ли ви се е да чуете, че ние българите, когато сме на трапезата, обичаме да говорим за работа и обратно? Е, няма да изневерим на традицията.

© Снимка: Лилия Луканова Личен архив

На празника ви срещаме с Лиляна Луканова, която е отдала целия си трудов живот на професията "телефонист". Днес тази професия не съществува. На някого дори може и да се стори смешна, предвид технологиите за комуникация, с които човечеството разполага. Лиляна Луканова вече 26 години е пенсионерка, но животът и е минал във видинската поща, сред женски колектив с повече от 45 телефонистки.

"Бяхме страшен колектив. Там ми е минал животът. Изкарвахме нощна, дневна и редовна смяна. Нон стоп се говореше по телефона. Работехме ръчно с кабели и щепсели в старата поща- '61, '62 година, а там имаше 900 телефонни линии. Бяхме по 5 телефонистки на смяна и когато гледах на другите номератора и разбирах кога имат двойно съобщение. Когато се работеше под напрежение, с хиляди разговори, се случваше някоя колежка да обърка жаковете и да сбърка разговора, а аз веднага я поправях. Тогава беше много трудно и много бавно"- разказва за този период от живота си Лили.

През 1967 година отваря врати новата поща във Видин, която е по-модерна и по-добре оборудвана. По-късно работата става автоматична, но продължават да пристигат телефонни поръчки. Коледните празници обезателно се честитят по телефона, казва баба Лили:

"Предимно по телефона си честитяхме Коледа и Нова година. Получавахме и поръчки за разговори за цялата страна. Имаше светкавични, бързи и обикновени. Светкавичната поръчка трябваше да се изпълни за 10 минути, но за сметка на това се плащаше тройно. За обикновена телефонна поръчка чакаш около един час."

Лиляна Луканова дълги години, освен като телефонистка, работи и като отличен шивач, а от видинското "Кале" чак до София и Варна звънят различни хора за поръчки на нови поли и костюми или поправка на стари. Както си говорехме за работа, телефони, житейски уроци, разговорът премина в една празнична и по-вкусна тема, а именно какво готвим в деня на Рождество Христово. Това, което най-често приготвя за трапезата Лиляна Луканова са гнетени чушки или новогодишни сарми. Баба Лили не се оплаква от живота, с радост си спомня за младостта, има големи деца и внуци, които изпраща и посреща, но продължава да практикува професията по мобилен телефон, като всички хора в 21 век.

Освен по телефона, в доброто старо време празничните приветствия и пожелания получавахме и върху картички- от хартия. Каква е историята на поздравителните картички и каква е била естетиката на празничните поздравления в миналото, попитахме колекционерът на картички и любителят на антикварни вещи от Враца Борис Врачовски. С него ни среща кореспондентът на БНР в града Ива Антонова. Деца и възрастни от града под Околчица отговарят и на въпроса дали пожеланията на хартия вечеж са отживелица.

Няколко коледни и новогодишни картички се пазят и в музея във Видин. Най-старата е от 1906 година. Картичките са част от изложбата "Мръсните дни в светлите празници", която е подредена в музей "Кръстата казарма" и ще остане там до 6 януари. Как са изглеждали картичките и какво са си пожелавали хората в началото на века- Йорданка Герасимова разговаря с етнографа Десислава Божидарова.

Повече по темата- в звуковите файлове.

По публикацията работи: Лора Русинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45