Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марио Марков: "Прави добро, без да очакваш да ти се връща!"

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В началото на годината за първи път ви срещнахме с Марио Марков от видинското село Ново село- мъжът, който при трудова злополука преди 10 години загубва зрението си. Първо РАДИО ВИДИН и нашият сътрудник Светла Бондова разказахме неговата история. Последва помощ от приятели новоселяни, които се организираха на традицинната Новоселска среща и чрез социалните мрежи успяха да намерят средства и добри специалисти, които да помогнат на 42-годишния мъж.

В момента Марио е много обнадежден, защото Националната здравноосигурителна каса ще финансира лечението му. Остава още една стъпка до бленуваната операция- да се намери подходяща клиника в Европейския съюз. И тук се появява новият проблем- Марио сам трябва да си избере клиниката:

"Преди 10 години, когато пострадах, лекарите ми направиха инжекция против тетанус, а трябваше да ми промият очите. За 5 часа, ослепях! Сега трябва много внимателно да избера клиника, в която се лекуват очни изгаряние, а аз нямам тази компетентност. Затова отново разчитам на приятелите си и на д-р Борислав Милчев, който е един невероятен човек и специалист"- каза Марио в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН.

"Имаше момент, в който бях загубил желание да се боря, не падам на колене и не обичам да се моля... И точно тогава се появи приятел! Без подкрепата на радиото, без тази на Светла Бондова, без Лайънс клуба и д-р Милчев, нямаше да се справя! Благодаря ви"- каза малко преди Коледа Марио. Не спираме да му се възхищаваме, сляп от 10 години, той не се предава: кара колело, научава английски език, предава знанията си на децата от дома в Ново село, продължава да работи като електротехник, в момента организира срещи в музея "Къщата на срещите" в Ново село.

"Прави добро, без да очакваш да ти се връща! Това правя аз в момента." Той просто иска отново да вижда. Свикнал е да се справя и да се бори сам, единственото, за което мечтае и не може да направи сам е отново да вижда.

"Нямам търпение вече, след 10 години, много искам отново да виждам!"

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50