Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цялото семейство да се включи в подготовката на празника, съветва психолог

Снимка: РАДИО ВИДИН
Утре изпращаме 2013 и ще посрещаме новата 2014 година. На този празник обикновено се събираме със семейството или с приятели. Който не е имал време да даде подарък на любимите хора, утре ще има тази възможност. Всеки е със своите проблеми и се старае колкото може поне за празниците да ги забрави. Каква атмосфера трябва да създадат родителите у дома, какъв подарък да изберем, с каква нагласа да тръгнем на работа след празниците? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме от психолога Катя Райчева.

"Няма рецепта, която може да каже какво точно да направим. Хубаво е всеки родител да прецени от какво детето има нужда и на какво би се зарадвало. Има деца, които ще искат скъпи подаръци. Ако родителите смятат, че това е необходимо на детето, могат да го направят. Но не е задължително. По- добре е подаръкът да носи емоционален заряд, да зарадва човека, да е изненада. Хубаво е детето да знае стойността на нещата, да знае стойността на подаръците. Ако детето иска скъп подарък и родителят го задоволи, без да е изисквал усилие от страна на детето, то няма да го оцени. Затова е хубаво, като го подари, да изтъкне нещата, които детето е направило и как се е потрудило", смята Катя Райчева.

Всяко дете на различна възраст разбира, че няма Дядо Коледа. Обикновено това се случва преди децата да тръгнат на училище. От каки и батковци чуват, че някой от близките се прави на Дядо Коледа. Как да реагираме в такива случаи?

"Не е добре да се лъже, защото лъжата уронва човешкото достойнство. Ако детето зададе въпроса в прав текст "Има ли дядо Коледа?", родителят трябва откровено да му отговори, че няма, защото нищо не спестяваме на детето, а пък излизаме лъжци в неговите очи. Когато то попита, значи е готово да получи отговора."

На празник най-важна е атмосферата. Вкъщи трябва да се стремим не да приготвяме най-скъпите неща и най-луксозната обстановка, а да създадем атмосфера на разбирателство и любов. Затова Катя Райчева съветва цялото семейство да бъде включено в подготовката, защото приготовленията са по-голямата част от празника.

"Всяко семейство е хубаво да има традиции, които само си създава. Лошото на нашето време е, че родителите живееха в друга среда, други празници се празнуваха. После имаше един вакуум, в който нямаше никакви празници- религиозните не се празнуваха, комунистическите отпаднаха. Сега ролята на младите родители е да създадат тези празници- да създадат в тяхното семейство какво ще се празнува. Важното е семейството да се събере заедно. Родителите могат да разказват истории, да се разглеждат семейни снимки, да се създаде атмосфера на разбирателство."

По празниците ни заливат реклами за намаления на всякакви стоки. Как да се справим с треската по пазаруване попитахме още Катя Райчева.

Психологът съветва първо да се замислим и да не вярваме на всичко, което ни казват. Когато прибързано взима решения, човек може да сгреши. Добре е месец преди Коледа да си направим списък от какво имаме нужда и когато попаднем на промоция или го видим в магазина, да преценим дали го има в списъка и дали ни е изгодно да го купим в момента.

"Бих посъветвала, когато видите нещо, излезте пред магазина за 5 минути, след това влезте и ако още го искате- го купете, не бързайте."

С каква нагласа да тръгнем на работа след празниците може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40