Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата на четири от чешмите в Кула не е годна за пиене

Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:

* Защо водата на повечето от обществените чешми в Кула не става за пиене- тема по слушателско питане;

* къщичките за птици, които някои хора поставят през студените месеци. Учениците от еко клуба към ПМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца вече втора зима поставят хранилки за птици и то не само в града, но и по туристическите пътеки около Враца;

* как приключи годината за училищния еко клуб на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин.

Сигнал за замърсена вода от обществени чешми в Кула получихме неотдавна в РАДИО ВИДИН. Кула е изцяло водоснабдена с питейна вода напълно годна за пиене и под контрола на санитарните служби. Ползването на вода от градските чешми не е наложително. Местните хора ги използват предимно за водопой на домашни животни и за изпиране на килими и черги. 

През юли м.г. след сигнал за замърсен кладенец община Кула е поискала РЗИ Видин да изследва водата на чешмите, които се захранват от същия местен водоизточник. Поставени са табели, че водата не е годна за пиене. Взети са съответните мерки за почистване на водата.

"Няма сигнали за замърсена вода в села на територията на община Кула. Много хора имат в дворовете си кладенци, като тяхно задължение е да носят редовно проби от водата за изследване", съобщи сътрудникът на Радио ВИДИН Христела Александрова.

Жители на община Бойница също се оплакват, че водата от обществените чешми не става за пиене. Според кмета на общината Анета Генчева водата не може да се пие, защото е варовита, а само на една обществена чешма са правени изследвания.

"Водата не става за пиене, защото изворът е в старото гробище", обобщи Анета Генчева.

В село Шишенци, община Бойница, никога не е изследвана водата в обществените чешми. Това научихме от Нарциса Недялкова, секретар на местното читалище.

Попитахме в РЗИ-Видин защо водата от чешмите в Кула не е годна за пиене и дали инспекторите биха изследвали водата от обществените чешми в Шишенци, за да са наясно хората каква вода пият.

"По указания на здравното министерство чешмите или т.нар. местни водоизточници се изследват два пъти годишно. Изследват се тези, които са регистрирани в РЗИ, но не всички чешми са регистрирани. Всеки кмет на община има право да регистрира чешмите на територията на съответната община и да следи за качеството на водата", поясни д-р Марияна Чавдарова, началник на Отдел "Държавен здравен контрол" в здравната инспекция. Тя уточни, че здравната инспекция е длъжна да извършва държавен здравен контрол на водата във всеки един дом. Тази вода е годна за пиене. Водата от местните водоизточници не се препоръчва за пиене.

"Дори да са с показатели в нормата, често се случва тези показатели да се променят. При промяна в показателите не винаги хората могат да го усетят по вкус или мирис. В Кула е регистринана една чешма. По желание на кмета бяха изследвани всичките 6 чешми и съответно 2 са със стандартни проби- едната е на язовира, а другата в местността "Солунец". Останалите са с нестандартни проби, т.е. водата не е годна за консумация", съобщи д-р Марияна Чавдарова.

Кметът на община Кула е поставил табели на чешмите, че водата не е годна за пиене. Д-р Чавдарова уточни, че поставянето на такива табели е задължение на кмета на съответното населено място. Също по негова преценка, ако е необходимо, мястото около чешмите се почиства и може да се поставят и кошчета за отпадъци.

"Замърсяването на обществените чешми в Кула е с нитрити, като източниците на замърсяване не са ясни. Защото това са подпочвени води, не се знае на каква дълбочина са тръбите и от къде минават. В случая в Кула става въпрос за фекално замърсяване. Няма как и да се изчисти водата. В някои случаи тези чешми се самоизчистват сами, а може и да си останат с такова влошено качество", уточни д-р Марияна Чавдарова.

След нашия сигнал, че водата на обществените чешми в Шишенци не е изследвана, в началото на месец декември здравните инспектори са взели проби. И при двете чешми химичните показатели не отговарят на изискванията, като и при двете има повишено количество на нитрати, а при едната и на амониев йон и нитрити. Издадено е предписание на кмета на село Шишенци веднага населението да бъде уведомено и да бъдат поставени табели, че водата не е годна за пиене.

Втората тема в предаването е как можем да помогнем на птиците през зимата?

От край време някои хора поставят къщички за птици, водени от желанието да направят нещо добро за природата и заради удоволствието да видят къщичката обитавана. Защо да поставяме такива "домове" за птички през студените месеци попитахме Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците. Експертът даде и ценни съвети каква да бъде къщичката и къде може да ги поставяме:

© Снимка: Личен архив на Йордан Христов

"Къщичките се поставят през зимата, за да могат птиците да свикнат с тях, да могат да ги намерят преди пролетния сезон. Някои от видовете вият гнезда отрано- совите установяват своите територии още от есента. Други видове ползват гнездилките като място, на което се крият през зимата. Големината на къщичката и отвора зависят от вида на птицата. Има видове, които предпочитат самата къщичка да бъде като ниша. Материалът е добре да бъде сравнително здрав. Иглолистно дърво върши работа. Добре е дебелината на дъските да е около 1,5-2 см. Поставянето пак зависи от самите видове птици. Важно е около къщичките да няма много клони. Важна подробност е на входа на самата къщичка да няма кацалка. Тя се ползва от хищниците за опора и много лесно могат да влизат вътре. Така че съветваме да няма такава опора на къщичката."

Между къщичка за птици и хранилка за птици има разлика. Това обясни още Йордан Христов, отговорник по мониторинг към БДЗП. Желателно е в къщичките да не се слага храна.

© Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Третата тема в "Еко Свят" е за дейността на еко клуба към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" през изминалата 2013 година, който от тази учебна година вече се казва "Природата и ние".

"Идеята е да имаме повече занимания в различни области, свързани с природата. На Деня на земата- 22 април имахме изложба на домашни любимци. Отбелязали сме всички екологични дати. Планирали сме тази година да се включим в похода към връх "Околчица". Продължават през 2014 година и велопоходите, към които има голям интерес", разказа ръководителят на еколозите Ирена Борисова.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40