Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събитията на 2013 година за Видин и региона

     През изминалата 2013 година се случи дългоочакваното откриване на Дунав мост 2.
Снимка: Светослав Цветанов Архив

Както всяка година, и 2013-а имаше своите знаменателни събития. Някои от тях вече са поизбледнели в паметта на хората. Кои са събитията за Видинския регион, през погледа на видинчани и на двама известни колеги- журналисти- Ваня Ставрева, кореспондент на вестник "24 часа" и Лора Владимирова от вестник "Видин", която е и носител на новоучредената награда за журналистика- на името на Хари Яръмов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В края на всяка година напоследък срещам известна трудност да определя най-значимите събития. Тази година се случиха важни неща в нашия регион, които заслужават внимание. За мен събитие номер едно е откриването и пускането в експлоатация на Дунав мост 2, защото това е нещо, което ще има значение и след десет години, и се надявам да остави очаквания отпечатък върху развитието на Видин. Друго събитие с траен ефект е фактът, че настоящото правителство успя да включи в споразумението за партньорство с Европейския съюз Северозападна България като регион, в който за първи път ще бъде наложен механизмът за интегрирани териториални инвестиции. Има и други значими неща, но ако продължа ще омаловажа тези най-важни, които поне в моите очи се открояват", каза Ваня Ставрева.

За Лора Владимирова събитието за Видин е честването на 125-годишнината от кончината на първия български екзарх Антим I.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Отдавна градът ни не е виждал толкова много и толкова различни изяви. Друго събитие бе известното оживление в културния живот на Видин и летният фестивал. Може да прозвучи малко шаблонно, но отличаването ми с първата награда за журналистика "Хари Яръмов" също беше един невероятно хубав миг и едно признание за това, което съм. Може би своеобразен реверанс към това, че съм една от най-дългогодишните журналистки във Видин."

Повечето от събитията на годината за Видинския регион са с позитивен знак- Дунав мост 2, честванията на екзарх Антим I, Младежката трансгранична Олимпиада, стартът на археологическите разкопки при село Майор Узуново, новото място на Видинския панаир, възстановяването на митницата във Видин и на "Напоителни системи", ремонтът на над 40 видински улици. За разлика от тези, случили се в страната- самоизгарянията, февруарските бунтове, протестите от лятото, студентската стачка, бежанците.

Дано 2014 година ни донесе повече светлина и поводи за радостни емоции!

Още за събитията на 2013 година за Видин и региона чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50