Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кирил Василев: "Исках децата да усетят тръпката на сцената"

Снимка: Радио ВИДИН

Ученици от групата по китара с ръководител Кирил Василев изнесоха концерт в зала "Филхармония" във Видин. В групата са ученици от различни видински училища. С техния музикален ръководител разговаряме за това как бе създадена групата,  за предконцертната треска и последвалото удовлетворение на децата от концетра:

"Групата ни няма име, това са деца, които свирят при мен. Инцидентно станах техен ръководител. Политическата ситуация ме превърна в музикант, така се случи, но впоследствие разбрах, че това е нещо, което обичам да правя, защото децата са естествени и искрени- когато се смеят се смеят, когато плачат- плачат! Концерта нямаше да се състои, ако не беше подкрепата на директора на Симфониетата- Мирослав Кръстев, който ни предостави залата. Благодаря и на групата "Нова китара", която ни предостави репетиционната зала. Добрата новина е, че скоро ще си имаме собствена стая за репетиции"- каза Кирил Василев.

Младите музиканти сами са измислили репертоара си и на сцената изпълниха "Йовано, Йованке", "Една българска роза",  "Aran Hughes" и други емблематични песни.

"Щастлив съм от това, че всички деца, които идват, имат талант, но са много натоварени в училище и не винаги имат време! Свирим това, което им харесва, защото това е начина да се научат. Всички деца правят това, което им харесва"-допълни Кирил Василев.

След концерта децата бяха много щастливи от представянето си и си писаха оценка "Отличен". Те с нетърпение чакат следващата си сценична изява, защото според тях "сцената е наркотик!"

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45