Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергоспестяващи крушки за по-чиста околна среда

Снимка: Светослав Цветанов

Темите в предаването днес:
* Ще ви представим резултатите от една съвместна инициатива на РЗИ Видин и училище "Цар Симеон Велики", която има за цел намаляване потреблението на електроенергия;

* За втора година видинското училище "Любен Каравелов" провежда международния конкурс за компютърна рисунка на тема "Зелен свят около нас";

* Пред две от благоустроените пещери в Северозападна България експерти от Българска фондация "Биоразнообразие" поставиха табели с формата на прилеп, с интересна информация за тези бозайници.

20 домакинства от Видин са използвали енергоспестяващи крушки, след което резултатите от сметките за електроенергия са обобщени. Кампанията е на РЗИ Видин съвместно с ученици от екоклуб "Зелени хора" при СОУ "Цар Симеон Велики". Идеята е да се насочи вниманието на хората към ползите от пестене на електроенергия, както за намаляване на месечните разходи, така и за опазване на околната среда и здравето.

"Кампанията е един от начините за опазване на околната среда и е част от дейностите, с които се занимават децата от еко клуба", каза за РАДИО ВИДИН ръководителят на еколозите Боянка Ценова.

Участниците в кампанията са обвързани с изискването за отчитане на месечния разход на електрическа енергия чрез предоставяне на платени месечни сметки за изразходваната енергия за определен период. За да се провери дали има ефект от използването на енергоспестяващите крушки са съпоставени два периода преди и след подмяната на всички крушки в домакинствата. Периодите на отчитане са юни, юли, август и септември 2013 година.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Резултатите от направените обобщения са следните:

- При 80% от домакинствата се наблюдава намаляване на потребената ел. енергия след използването на енергоспестяващите крушки. Това са домакинства с относително постоянно потребление, повечето от които са без климатици;
- При 20% от домакинствата потребената ел. енергия е приблизително еднаква в периода преди подмяната на енергоспестяващите крушки и след това, което вероятно се дължи на извънредното ползване на повече електроуреди.

Кирил Киндиянов участва в кампания за пестене на електроенергия:

"Идеята беше да се види доколко може да се помогне за пестенето на енергията. От чисто любопитство го направих и ми беше интересно да видя дали има резултат. Действително се наблюдава намаление на сметките. Някъде от порядъка на до 10% се спестява електроенергия."

Резултатите от направеното проучване доказват ефективността от употребата на енергоспестяващите крушки. Въпреки значително по-високата им цена от обикновените, си заслужава да се подменят в домакинствата, тъй като това е инвестиция, която с времето се изплаща. По този начин се спестява от високите месечни сметки за ток, като едновременно се опазва околната среда и човешкото здраве, обобщават данните кампанията от Регионалната здравна инспекция във Видин.

© Снимка: СОУ "Любен Каравелов" Архив

Втората тема в предаването е международния конкурс за компютърна рисунка "Зелен свят около нас". За втора година видинското училище "Любен Каравелов" организира конкурса. Първото издание бе през 2011 година.

"Тогава започна като една от дейностите по инициатива на училището, посветена на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Има страница в нашия сайт, на която е публикуван регламента на български и английски език. През 2011 година успяхме да привлечем 130 млади автори от 6 европейски страни. Сега сме разпратили покани към целия свят и очакваме още по-голям интерес. Конкурсът е за ученици. Разделили сме ги в три състезателни групи, като обхващаме децата от предучилищна възраст до 19-годишните ученици. Бихме искали рисунките, които получаваме, да са посветени на темата, да предават екологичните послания на автора. Искаме да ни изпращат авторски рисунки и да са с графичен редактор по избор", разясни условията за участие Галина Нетова, учител по информационни технологии в СОУ "Любен Каравелов" Видин.

Училище "Любен Каравелов" организира изложба в Деня на водата - 22 март, затова организаторите са поставили изискване участниците в конкурса да изпратят рисунките си и на хартиен носител, размери А 4 или А 3, не по-късно от 10 март 2014 година. За всички участници са предвидени сертификати, а за победителите ще има предметни награди и медали.

В "Еко Свят" днес отделяме място и за новите табели, които са поставени пред благоустроените пещери. Табели под формата на големи прилепи са поставени пред пещерите Ухловица, Дяволско гърло, Ягодинска, Лепеница, Деветашка пещера, Орлова чука, Леденика и Магура. В табелите няма забрани и страшни статистики. Те провокират интереса на посетителите да научат повече за прилепите, които все още не са достатъчно популярни и обичани, въпреки, че са едни от най-интересните бозайници у нас.

© Снимка: Българска фондация Биоразнообразие

"Затова и цялата кампания на Българска фондация Биоразнообразие - "Виж повече ЗА прилепите" е положителна и информативна", каза за РАДИО ВИДИН Свилен Делчев от Българска Фондация "Биоразнообразие".

Свързахме се с Ивайло Крумов от отдел "Археология" на Историческия музей в Белоградчик и попитахме как реагират туристите на новата табела на входа на пещерата "Магура":

"Една табела е поставена там, пред входа на пещерата. Екскурзоводите, които посрещат посетителите, са запознати със самата мисия на фондация "Биоразнообразие" и опазването на прилепите. В пещерата "Магура" предимно са разпространени дългокрилите прилепи, подковоноси и златконоси прилепи", обясни Ивайло Крумов.

Всяка табела-прилеп носи конкретна информация за пещерата пред която е монтирана. Посетителите могат да научат уникални факти за прилепите, които може би никога не са знаели, но сега вече никога няма да забравят. Като например, че в действителност най-големите прилепи в света имат размах на крилете с реалния размер на табелата.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40