Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи заплати за общинските съветници в Северозапада

Снимка: РАДИО ВИДИН

Общинските съветници ще получават по-високи заплати по силата на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Измененията в нормативния документ, които бяха приети от Народното събрание в края на 2013-а и обнародвани в "Държавен вестник" на 3 януари т.г., позволяват общинарите да получават месечно възнаграждение до 70% от заплатата на председателя си. След като разбрахме, че видинските общински съветници още не са обсъждали този въпрос, решихме да попитаме хората, какво мислят те за заплатите на съветниците.

"Категорично не заслужават по-високи заплати предвид свършената от тях работа" , са повечето отговори, които видинчани споделиха пред Петър Антонов.

Според председателя на Общинския съвет във врачанската Община Борован Петър Станев един стимул никога не е излишен.

"Нашият Общински съвет е сравнително млад. Само един общински съветник досега има опит в политиката и в тази връзка все още не сме "опорочени". Досегашните 30% според мен бяха една подигравка с човек, който е избран от дадена политическа сила да защитава определени интереси. Така че едно стимулиране, което ще направи съветниците по- независими, не е излишно според мен", заяви председателят на борованския Общински съвет.

В Монтана общинските съветници имат положителна мотивация за работа, а не отрицателна.

"При нас открай време заплащането на труда на общинските съветници се извършва на брой комисии и на брой заседания. Присъствието се отразява във ведомостта, а отсъствието не носи нищо. Справедливо е всеки положен труд да бъде възнаграден. Трудът на общинските съветници понякога е свързан с доста разходи, особено при посещенията им в по- отдалечени места от региона, в който са избрани и това неминуемо е свързано със средства. Позитивно нещо е връщането на закона в тези му граници и аз приветствам тази идея" , каза председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов.

Още по темата за заплатите на общинските съветници можете да чуете в аудио файла към материала.

По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50