Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Симеонова: "Бъдещето е в биопроизводството"

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Темите днес:     
 
*
Приключи приемът на декларации за намален акциз на горивата, използвани в селскостопанското производство. Как мина кампанията, колко земеделски производители ще се възползват от даденото им право, имаше ли проблеми и какво следва оттук нататък- разговаряме с директора на Областна служба "Земеделие" Личко Луков. От него ще научим и как зимните температури се отразяват на есенниците;
* с единствения биолозар в Северна България - Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" си говорим за това- пречат ли минусовите температури на лозята, каква е разликата при отглеждането на биологично грозде, как да разпознаем биологичното вино, колко време минава, преди да гарантираме, че продукцията ни е био и каква е цената на това да произвеждаш био-продукция;
* Асоциацията на земеделските производители в България организира Втора национална среща на земеделските производители- от 6 до 8 февруари в Златни пясъци- каква е програмата и какво ще бъде обсъждано - Венцислав Върбанов-председател на Асоциацията.


Спокойно е преминала кампанията по прием на декларации за намален акциз на горивата, използвани в селскостопанското производство, отчитат от земеделската дирекция във Видин. В област Видин 300 производители ще получат ваучери за гориво. От това си право са се възползвали основно хора, които отгжлеждат зърнено-житни култури и обработват по-големи площи.

"Предстои данните да се обработят, всеки един от одобрените до 15 май ще получи ваучер, с който да закупи 60 % от прогнозното количество на горивото, което ще изразходва през стопанската година. Документите от закупеното гориво се пазят през следващите пет години и подлежат на проверка. Ваучерите няма да могат да бъдат разменяни срещу пари"- каза Личко Луков- директор на Областна дирекция "Земеделие".

Държавната помощ за горива с намален акциз е на стойност 84 млн. лева. Земеделските производители ще получат между 30 и 40 стотинки на литър изразходвано гориво. Хората, които получат ваучери, ще трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество и да съхраняват фактурите за покупката на газьола.

© Снимка: www.fermer.bg

Албена Симеонова по време на ритуалното зарязване на биолозето в село Любеново

Втората тема- биопроизводството, по-конкретно- биолозарството. Събеседник е Албена Симеонова- председател на Българска асоциация "Биопродукти". Тя е и единственият биолозар в Северна България. Разговорът тръгва от ниските температури:

"Единствения резултат от снега и студеното време върху развитието на лозята, е положителен. Чакахме снега дълго, радваме му се много..." 

Албена Симеонова от 2000 година е биопроизводител, лозовите й масиви- 80 декара, са в никополското село Любеново, отглежда и 700 декара био-зърнени култури.

"Неизползването на на препарати за растителна защита е една от основните разлики при отглеждането на конвенционалните и биолозята. Това, че се отглеждат без пестициди, хербициди и изкуствени торове, ги прави по-здрави и по-издържливи на болести. Биологичните лозя са по-устойчиви... Добивите са по-ниски, в България трудно се достига и висока цена на продукцията- както на гроздето, така и на виното"- каза Албена Симеонова. Говорим си и за това- как да разпознаем биологичното вино, колко време минава, преди да гарантираме, че продукцията ни е био и изобщо- каква е цената на това да произвеждаш био-продукция.

"90 % от биологичните вина, произведени у нас, заминават за Европейския съюз, Япония, Канада и Сащ...10 % остават у нас и се предлагат в биомагазините. Трудно се прави търговия в големи количества, затова разчитаме на кооперирането... Надяваме се на помощ от Агенцията по лозата и виното, от министерството на земеделието... Надяваме се да ни се отпуснат средства за реклама... Надяваме се да се отпуснат и национални доплащания за лозарите... Българинът трябва да внимава, когато пазарува, да чете внимателно етикетите и да предпочита биопродуктите..."- коментира още Албена Симеонова.

© Снимка: capital.bg

Асоциацията на земеделските производители в България организира Втора национална среща на земеделските производители. Тя ще се проведе от 6 до 8 февруари в курортния комплекс Златни пясъци. По време на двудневния форум ще бъде представена най-актуална информация по отношение на новостите в Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 г. и прилагането й у нас.

"Това е най-мащабната среща в България, на която се обсъждат проблемите на българското земеделие. Искаме да съберем на едно място всички, от които зависи политиката в българското земеделие до 2020 година- експерти, представители на Министерство на земеделието и храните, Държавен Фонд "Земеделие". Ще бъдат разисквани и редица въпроси за работата на земеделските производители у нас, както и законодателните промени в сектора. Всичко това се случва в навечерието на старта на новия програмен период. Идеята ни е в диалог с администрацията всички заедно да участваме при изработването на новите правила, така че да е по-лесно както на земеделските производители, които ще кандидатстват по отделните програми, така и на държавната администрация, която ще трябва да разглежда и одобрява проектите"- каза Венцислав Върбанов-председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Официалното откриване на събитието е предвидено за 13.00 на 6 февруари, съобщиха на сайта на Асоциацията на земеделските производители. Можете да заявите своето участие на адрес www.azpb.org и/или на следните телефони: Офис: 02/9 516 265, Мобилен 0882 512 199.

За финал в "Земята, която ни храни"- Личко Луков коментира как се отразява зимата на есенниците и какво трябва направят зърнопроизводителите сега: 

"Температурите са добри за есенните култури. Когато е много топло, има риск част от пшеницата да не изкласи. Преди снега се наблюдаваше засушаване... Снегът, който падна, е хубав, не е достатъчен... Добре ще е, ако има още валежи... Торенето с амониева селитра сега не е желателно, добре е да се изчака поне края на февруари, за да може пшеницата да заложи репродуктивните си органи."

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50