Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" референдума за изборите

Снимка: РАДИО ВИДИН
Основната тема днес в "Посоките на делника" е референдумът за изборите. Преди дни президентът Росен Плевнелиев се обяви за провеждането на венародното допитване, което да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите; дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път. Президентът предлага референдумът да се проведе заедно с предстоящите избори за Европейски парламент през май. Петър Антонов попита видинчани какво мислят по този въпрос.

"Това е най-доброто и важно предложение. Трябва да има референдум, трябва да има задължителна избирателна система. Дава ти се право да гласуваш и трябва да се възползваш от него. Не може да критикуваш, когато не си гласувал и не си имал позиция... Хубаво е да има референдум, трябва да се съобразяват с мнението на хората... Купуването на гласове няма да спре и ще продължи докато има хора, които плащат много... Ако не се приеме задължителното гласуване, никога повече няма да гласувам през живота си... Рано е за избори две в едно, а и какво ще променят те, освен старите партии други няма... Не трябва да има референдум за задължително гласуване. Като гледам политиците какви са, защо трябва да съм длъжен да гласувам за тях."

По закон искането на президента за свикване на референдум трябва да бъде одобрено от Народното събрание, но не е указано в какъв срок. Ако обаче има гражданска подписка със същото искане, парламентът е длъжен да насрочи допитването, както стана с инициативата на БСП за съдбата на АЕЦ "Белене". Народният представител от Видинския регион Владимир Тошев коментира какво следва, ако мнозинството не приеме предложението на президента за референдум.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Веднага ще организираме подписка и ще я внесем в Народното събрание, това каза и нашият председател и лидер Бойко Борисов. Както миналата година се случи с референдума за АЕЦ "Белене", така и сега Народното събрание ще бъде длъжно да организира референдум, защото въпросите, които президентът формулира в начален вид и които ще бъдат изчистени от юридическа гледна точка, са изключително важни... По отношение на задължителното гласуване и дали то е противоконституционно зависи от това как ще бъде формулиран въпросът и като формулировка в закона, ако бъде прието. Дали ще бъде всеобщо или задължително гласуването- това са различни формулировки, които касаят висока активност на изборите. Може да се изчисти, така че да се постигне съгласие... Ние, от ГЕРБ винаги сме били зад исканията на президента, които той формулира, мисля че и другите партии, като започнем от БСП и стигнем до "Атака", също са формулирали положителни искания и ако сега гласуват напук на президента, това ще бъде чисто политическо и няма да бъде в тенденция с това, което казваха по-рано."

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май. Народният представител от Видинския регион Филип Попов аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията и добави:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Първоначално това бяха предложения на ГЕРБ и само два дни след това президентът под формата на рефенрендум се опитва да прокара тези предложения... По отношение за задължителното гласуване имаме Конституция, с която президентът за пореден път не желае да се съобрази, а в нея ясно е записано, че гласуването е право на гражданите. Безумно е да питаш хората дали ще се откажат от правото си на свободна воля... По отношение на мажоритарното избиране въпросът е много неясно формулиран... Освен това ни предстоят едни важни избори за Европейски парламент. Ако съчетаем референдума с тези избори, това ознчава, че ние отново отиваме на сега действащия кодекс, срещу който има толкова много критики... Провеждането на избори две в едно (Референдум и Европейски избори) веднага ще доведе до опашки пред секционните избирателните комисии, размъкването на чувалите... Считам, че това е удар по демокрацията."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Петър Антонов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59