Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът Раваница- място за спасение на душата

Снимка: Анжела Каменова
На 130 километра от Видин, в подножието на Кучанската планина в Сърбия, е манастирът Раваница, едно от местата, които задължително са в списъка за поклоннически туризъм при посещения в западната ни съседка. В манастира е гробът на Свети Ромил, роден във Видин, живял през 14 век. Поводът за моето посещение там бе пътуване, организирано от катедралния храм във Видин, за да се почете паметта на светеца.

Потеглихме рано сутринта, а изпитанията за нас- групата пътуващи, започнаха още от границата с повреда на автобуса. Поради желанието си да стигнем възможно най-бързо до мястото, търсехме кратък път, но всъщност се оказахме в планината, на километри от посоката, която трябваше да следваме. Вместо към манастира Раваница, построен от княз Лазар, провъзгласен от сърбите за светец, потеглихме към този в Манасия, строен от сина му- деспот Стефан, който също е почитан като светец. Въпреки отклонението, никой от пътниците не съжаляваше за по-дългото пътуване, защото картините край пътя приковаха погледа. Върнахме се в посока към град Чуприя, близо до който е манастирът Раваница. Преди да стигнем до там, край пътя видяхме Лешанския манастир, строен по руски образец и метоха към този в Равница, в който монахини се грижат за деца с увреждания. Наш екскурзовод беше председателят на видинския катедрален храм архимандрит Поликарп.

"Според историческите сведения манастирът Раваница е основан от княз Лазар, който се покои като свети мощи в мавастира, който умира мъченически за вярата в битката при Косово поле на 28 юни 1389 година. Манастирската църката е посветена на "Възнесение Господне" и самият манастир е ограден с масивен зид със седем кули"- каза за историята на църквата архимандрит Поликарп.

Манастирът е построен между 1375 и 1377 година. По негово подобие са строени много манастири и църкви в Сърбия.

"Манастирът Раваница е важно звено и в историята на българо-сръбските духовни и културни връзки. Първо в манастира, след това в килия, в края на 70-те години на 14 век се установява известният български отшелник и исихаст Ромил Видински"- допълни архимандрит Поликарп.

Гробът на св. Ромил е в притвора на храма, а приживе той пожелал да не се отваря. Затова поклонението е до мястото, където е погребан. В манастирската църква са мощите на изключително почитания от сърбите свети княз Лазар. Спор преданието преди битката при Косово поле на княза се е явил ангел и го попитал кое царство ще пожелае- земното или небесното. Той избрал небесното.

"Неговото тяло Господ не предал на тление, казва житието, а го прославил с нетленност и много дарове и чудотворни въздействия върху онези, които са се притичвали с вяра и молитва към храма"- разказа още архимандрит Поликарп.

Манастирът в Раваница е наричан от сърбите "задушбина", т.е. място, построено за спасяване на душата на съответния владетел, по чиято воля е изграден. Запазена е църквата, която е построена през 14 век. От храма при турските нашествия са изнесени златото и среброто. Манастирът е пален и възстановяван няколко пъти. Сега е дом за 20 монахини, които с труда си подпомагат болни деца в метоха. В двора на манастира е построен голям църковен магазин, в който могат да се намерят както икони, така и ръчно изработени предмети и дрехи. Средствата от него са за подпомагане на метоха.

"Още едно нещо което прави впечатление е, че в манастира има една сестра, която подготвя на билкова основа различни видове лекарства, които се продават в светата обител- сиропи, чайове, както казват те- за всяка болест."
Със запалване на свещичка в отделна постройка до храма приключи поклонническото пътуване до Раваница. За спомен си носехме осветени икони на свети Ромил, наричан от сърбите раванишки, и потеглихме обратно към Видин. Този път без премеждия при пътуването.
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40