Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как замениха евтино лечение на очно заболяване с в пъти по-скъпо

Снимка: РАДИО ВИДИН

Как стотици хора от България остават без достъп до лечение заради бизнес интереси между фармацевтични фирми? Това е темата на рубриката "Да поговорим за здраве".

Възрастна жена потърси РАДИО ВИДИН за съдействие, възмутена от българското здравеопазване. Казва се Славка Савова и живее в село Киреево, община Макреш. Жената страда от заболяване на очите- макулна дегенерация, установено след преглед в очна клиника в София. За там заминава с направление от очния лекар д-р Борислав Милчев. За лечение на макулната дегенерация до края на миналата година в България се използва препарат Avastin, който от тази година вече е забранен за лечение на това заболяване. А на Славка Савова й предлагат друг- и то в пъти по-скъп.

"Препоръчват ми инжекции. Инжекциите са стрували 100 лева до края на миналата година. Сега друга фирма предлага други за 2 000 лева. В очната клиника в София ми казаха, че са забранени инжекциите от 100 лева. Най-малко три пъти трябва да ми се сложат тези инжекции в интервал от време, който те определят. Не ми дават резултат, че ще се оправя, просто да стопират болестта. Мога да се лекувам в Турция. Там има всичко и е евтино. Не мога да ходя в Турция. Не мога да си набавя инжекциите и от чужбина, защото на клиниката е забранено да работи с внесени от друга страна. Защо ми налагат това нещо? Това значи геноцид на такива като мен, които са 20% в държавата", негодува Славка Савова.
 

Попитахме в Районната здравноосигурителна каса във Видин дали касата поема част от цената на лечението на заболяването макулна дегенерация и ето какво ни отговориха:

"Дегенерация на макулата не е в списъка на заболяванията, за която се издава рецептурна книжка на хронично болния. Лекарствени продукти за лечение на това заболяване не попадат на този етап в позитивния лекарствен списък, с който работи Здравната каса."

Разговаряхме и с председателя на Българското дружество по офталмология доц. д-р Тошо Митов. Препаратът, който се е използвал до края на миналата година е в групата на оф лейбъл препаратите- това са медикаменти, които се използват в медицината и са регистрирани в нашата страна, но за някои специалности няма проучвания за тях.

"Препаратът се използва за борба с метастазите при карцином на дебелото черво и не е предназначен за лечение на очното заболяване "макулна дегенерация". Другият препарат е точно за очно приложение, но има проучвания, които доказват, че ефектът е един и същ. Още 2006 година в САЩ лекарите са направили едно проучване, при което са доказали, че ефектът е един и същ. Тези медикаменти, които се инжектират в окото, тъй като Касата плаща само процедурата на инжектиране, се плащат от пациента. Тези препарати се правят първите три месеца, всеки месец- три пъти, след това на шестия месец- четвърти път, на деветия- пети път, на дванайстия- шести път и още четири пъти до края на втората година. Това става 10 инжекции минимум. При 10 инжекции пациентът трябва да извади 20 000 лева. Те нямат тези пари", обясни какъв е проблемът проф. Тошо Митов.

Двегодишното лечение на макулната дегенерация с по-евтиния препарат, който се е прилагал до миналата година и е единственият шанс за лечение на хората, които нямат пари, е около 1500-2000 лева в зависимост от броя на инжекциите.

"В кратката характеристика на препарата не пише, че е за очно приложение. Но той се прилага в много страни. Какво се случи в България? Един дилър е преснимал тайно, без да има право, досиетата от Медицинска академия и ги е представил на "Медицински одит". След това друг колега е съобщил на "Медицински одит" и за Окръжна болница в София. Двете структури са проверени. В много страни има специални проучвания. Всички тези клинични проучвания доказват, че препаратът е еднакъв по ефект с другите препарати и може да се прилага. В нашата страна обаче Агецията "Медицински одит" забрани да се прилага и всички са в стрес, защото заведението може да бъде затворено (очното лечебно заведение), като за всеки един пациент "Медицински одит" заплаши с глоба от 8000 лева. По този начин възрастните хора, които имат макулна дегенерация реално са обречени на геноцид по този начин. Те са обречени да ослепеят, ако Министерството нещо не направи. Аз подкрепям пациентката в жалбата й и тя би следвало да бъде пусната до Министерството на здравеопазването", добави проф. Тошо Митов.

Българското дружество по офталмология е уведомило и Агенцията по лекарствата за проблема. Получили са отговор от Агенцията, че използваният до миналата година препарат е за карцином на дебелото черво и не може да се прилага за лечение на макулна дегенерация. Затова офталмолозите искат законови промени.

"Изпратихме писма до Министерството на здравеопазването и до парламентарната комисия по здравеопазване. Здравното министерство обеща да направи промени, но това не се знае кога ще стане", каза още проф.Тошо Митов.

Попитахме и в здравното министерство колко са пациентите в България, които страдат от макулна дегенерация и може ли да се предприемат конкретни стъпки и в какъв срок, за да се разреши отново прилагането на по-евтиния препарат. От пресцентъра ни отговориха подробно, но без да уточняват колко са хората с такъв проблем. В писмото заявяват, че в министерството са постъпили писма, с приложена към тях данни от световната практика за приложение на продукта в офталмологичната практика и постигнатите добри резултати. Уведомяват ни и че по информация на Изпълнителната агенция по лекарствата, разрешение за лечение на конкретното очно заболяване имат 4 лекарствени продукта. От тях само на един (Macugen) са посочили цената- за 1 флакон е 1 268,68 лв.; други два (Visudyne, Lucentis ) са заличени от позитивния лекарствен списък, а четвъртият ( Eylea) няма регистрирана цена в страната.

От изложеното е видно, че към момента единствена възможност за лечение на макулна дегенерация у нас е приложението само на един лекарствен продукт, който е с утвърдена цена- за 1 флакон е 1 268,68 лв., включен е в Приложение 2 на позитивния лекарствен списък (ПЛС) и е с одобрено терапевтично показание за лечение на посоченото заболяване.

Свързахме се отново със Славка Савова, която ни сигнализира за проблема. Оказа се, че тя също е водила кореспонденция с Министерството на здравеопазването и еко какво са й отговорили:

"Аз съм пратила жалба до доц. Тошо Митов, а той я е препратил до София, до министерството и ми отговарят: "Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България МЗ няма бюджет за персонално финансиране лечението на граждани, включително за закупуване на лекарствени средства, консумативи, транспорт, както и няма нормативно регламентиран механизъм за това. Със средства от собствени приходи общините могат да подпомагат дейности по профилактика и лечение на социално слаби, безработни и други лица, които имат регистрация по постоянен адрес в съответната община. В тази връзка бихте могли да се обърнете за финассова помощ и съдействие към Дирекция "Социално подпомагане" в съответната община по местоживеене."

Славка Савова казва още, че не е търсила съответната община по местоживеене, защото смята, че никой няма да й даде толкова пари. Единствената надежда на жената остава обещанието на здравното министерство до няколко месеца да предложи законови промени и да реши проблема, за да може тя и стотиците възрастни хора от страната да получат достъп до лечение на това коварно заболяване.

По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40