Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли загубата на вода след изпълнението на водния цикъл на Видин

10
Затворената улица "Акад. С. Младенов"
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:

*И през зимата продължават строителните дейности по водния цикъл на Видин;
*Хранилки за птици поставят ученици от ПМГ във Враца, за първи път хранилки и къщички за птици направиха и ученици от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин;
*Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин бяха на ски лагер в Пършевица.

И през зимата продължават строителните работи по проекта за водния цикъл на град Видин. Финансирането е със средства от Европейския съюз. Стойността му е 75 милиона лева. Проектът е от ключово значение за Видин. До октомври 2014 година, когато е крайния срок, трябва да бъде извършено и асфалтирането на улиците, по които ще се копае.

"Работи се и през зимата, за може да се спази срока на изпълнение, а и за да се използва ниското ниво на подпочвените води- така зимата ще е основният период, през който ще свършим по-голямата работа ", обясни ръководителят на надзорния екип доцент Димитър Аличков.

Управителят на ВиК Видин Георги Владов не е оптимист, че ще има намаление на загубите на вода за ВиК Видин след изпълнението на този проект:

"Реконструира се 12 км от водопроводната мрежа на Видин, която е 120 км. Не се подменя мрежата, която доказано има най-много аварии. Водният цикъл на Видин се прави основно заради пречиствателната станция. Пречиствателната станция е свързана с работата на канализацията в града. Поради тази причина получихме одобрение да се реконструира 16 км канализационна мрежа на града. Подменят се водопроводите по тези улици, в които се реконструира канализацията или пък се изгражда нова. Логично е, при разкопаване на улица и при правенето на канала, да имаи аварии по водопровода. Когато по една улица няма канал, се изгражда такъв, подменя се водопровода. По този водопровод, примерно, в близките 10 години не е регистрирана авария- значи загубата на вода няма да падне. Ако можеше да се прави воден цикъл и да се гледа водопроводната мрежа отделно от канализационната, ние сигурно щяхме да посочим съвсем различни улици за подмяна на водопроводната мрежа от тези, които са в момента. Но те са свързани. Подменя се водопроводната мрежа там, където се изграждат каналите, на други места не."

В момента във Видин се полагат тръби на различни места. Само преди дни бе затворена една от натоварените пътни артерии- улица "Акад. Стефан Младенов" (от стадиона до паметника на Христо Ботев). Движението в момента се извършва двупосочно в едното платно. В района няма табели с информация защо се налага затварянето на улицата, но има знаци с указана посока на движение. Петър Антонов провери как приемат гражданите промените в движението:

"Сега няма начин да не е натоварено движението. Доста често има птп-та на това кръстовище. Трябва да се сложи светофар тука. В монента улицата е еднопосочна и като дойдат и паркират "дърварите" /бел. ред. коли, натоварени с дърва за огрев/ не можем да се разминаваме с колите. И трябва пътищата да оправят- много дупки има... По-натоварено е, защото движениието там е еднопосочно.  Хаос е... Не смятам, че е по- трудно движениието, нормално се разминаваме, а това трябва да се направи, няма друг начин. Според мен би трябвало да ни забранят да паркираме в това платно. Би трябвало да се постави един знак, че спирането е забранено... "

Строителните дейности по водния цикъл се извършват по график, предоставен от изпълнителя на обекта. От Община Видин се обръщат с молба към гражданите да проявят разбиране и търпимост, поради създадените неудобства за движение по улиците в града.

И тази зима учениците от еко клуба към ПМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца поставят хранилки за птици във Врачанския балкан- това е втората тема. Децата съчетават полезното с приятна разходна по врачанските екопътеки. Как се прави хранилка за птици и как учениците приемат тази инициатива- разговаряме с Жулиета Босилкова, учител в гимназията:

"Поставяме хранилки за третата година. Започнахме след едно обръщение на Българското дружество за защита на птиците. Решихме че и ние можем да направим нещо. Момчетата свалиха от интернет информация как се изработват хранилки с подръчни средства. Оказа се лесно- с пластмасова бутилка- от половин литър е най-добре. Едната връзка е към гърлото, а другата към края. Малко и отдолу ги пробиваме, да не се задържа водата. Слагали сме и по Манастирски дол, ходили сме до Вратцата, по новата еко пътека... Купуваме си сами слънчогледови семки и пшеница с наши средства, не ни е проблем."

Жулиета Босилкова разказа още, че по време на преходите почистват от отпадъци. Поредната проява за поставяне на хранилки беше преди около седмица - ученици от клуб по екология "Таралежите" и клуб "Млад турист" от ПМГ "Акад. Иван Ценов" поставяха хранилки заедно с експертите от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Група млади еколози от видинското СОУ "Цар Симеон Велики" също поставиха хранилки. Те подхранват птиците през зимата за първи път. Направили са и къщички, като в изработването им са участвали и по-малките ученици. Това ни разказа 11-класничката Глория Генова:

"Идеята е на еко клуба. Включихме и по-малките ученици от 5, 6 и 7 клас, защото темата е забавна и мислехме, че ще допадне на по-малките. В момента са закачени 3 къщички, има още 5. Поставили сме ги на дръвчетата в задния двор на училището. Не сме забелязали птички. Виждаме в студовете как птичките гладуват и търсят от закуските, които ядем. Надяваме се да помогнем така на повече птици в нужда. Избрахме за материал дърво- то е най-лесно и най- драво като материал."

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се върнаха от зимен ски лагер на хижа Пършевица. За впечатленията и емоциите разказаха Пламен Венциславов, Петър Михайлов, Ангелина Стилянова:

"За поредна ходина ходим до на Пършевица на ски. На мен ми беше за първи път. Реших да се включа, защото моите приятели ми казаха, че предишните години било хубаво и добре си прекарали. Не бях ходил на ски курорт, не бях карал ски и реших да опитам. Не очаквах, че ще ми хареса. Първия ден много се пребих... От цялото училище бяхме 40 ученика, с четирима учители. Аз ходя за трета поредна година, а лагерът се организира за четвърта. Възнамерявам да отида и следващата година- тогава ще ми е последна. Хобито да карам ски ми допада супер много... Аз бях за първа година и най- вероятно за последна, защото съм 11 клас.... Имахме двама рожденика първите дни- Пламен и Калин, и двамата навършиха 18 години. Беше доста забавно и всичко беше много хубаво. Вечерите се събирахме заедно в ресторанта..."

В хижата, освен инструктор, има и ски оборудване. Пършевица е сравнително малък ски курорт, намиращ се в полите на Врачанския балкан. Намира се на 25 км от Враца, който е отправна точка и за пещерата Леденика и водопада Скакля. Ски пистата се намира в местноста наречена Каличина бара на 1300 метра надморска височина. В непосредствена близост до пистата е хижа Пършевица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40