Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 28 февруари земеделските производители се пререгистрират

Снимка: Радио ВИДИН

Експерти от Службата за съвети в земеделието в Монтана са съдействали за осъществяването на 685 проекта по Програмата за развитие на селските райони. Първият програмен период 2007-2013 година приключи. Най-много са реализираните проеки по мярка 141 "Полупазарни стопанства"- 360, 240 са осъществените проекти по "Млад фермер", 60 по "Агроекологични плащания" и 5 по мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства".

"Това е много труд, с който успяхме да помогнем на много желаещи да се докоснат до тези пари, да реализираме мечтите на много млади хора да развият стопанства. Помогнахме и на много да доразвият своите стопанства и да започнат да работят по биологичен начин"- каза Григорий Димов- координатор в Службата по земеделие.

Земеделците трябва да изпълняват определени условия за реализирането на проектите, въпреки че вече са ги спечелили и ги осъществяват. Често обаче не ги изпълняват и допускат някои грешки:

"Като начало, трябва да направят своята пререгистрация до 28 февруари, да подадат декларациите си по чл. 69 или 70. Важно е да си следят сроковете за съответните плащания. Практиката показва, че много хора не следят необходимата документация. Някои не следят и производствените си планове и не засаждат съответните култури, които са включени в бизнес-плановете им. В тези случаи трябва да подадат уведомление, че сменят културата"- каза още експертът и уточни, че през новия програмен период ще има активно финансово подпомагане, но бенефициентите трябва да знаят, че ще могат да кандидатстват по една и съща мярка, само ако са приключили успешно 5-годишния период от своите бизнес планове. По темата работи Любо Андреев.

Министерството на земеделието удължи срока, в който земеделските производители могат да подават заявления за ваучери за гориво с намален акциз, съобщи преди дни министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Заявления за ваучери ще се подават до края на месец февруари. Общият брой подадени декларации  до момента е около 18 хиляди- в цялата страна, във Видинско 300 производители ще получат ваучери за гориво. От това си право са се възползвали основно хора, които отгжлеждат зърнено-житни култури и обработват по-големи площи. Интересът към схемата е голям, тъй като чрез нея се намаляват производствените разходи на селскостопанската продукция и се повишава конкурентоспособността на българското земеделие. Удължаването на срока за кандидатстване ще даде възможност на повече земеделски производители да ползват отстъпка от акциза върху газьола, използван в земеделието, информират от земеделското министерство.

Наближава крайният срок за пререгистрация на земеделските производители. От видинската  областна дирекция "Земеделие" напомнят, че Съгласно промените в Наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители пререгистрацията започна на 1 октомври миналата година и ще продължи до 28 февруари.

"Производителите да не изчакват последните дни, което би затруднило както тях, така и самите служители"- призова директорът Личко Луков.

До момента 450 души от община Видин са се пререгистрирали, съобщиха от Общинска служба земеделие. След тази дата, в срок до 30 септември 2014 г., пререгистрация могат да извършват само бенефициентите, които изпълняват проекти по Програмата за развитие на селските райони. Регистрация на нови земеделски производители се извършва през цялата година, уточняват от земеделската дирекция.

В звуковия файл чуйте още:

* в края на миналата седмица областният управител на Видин Кръстьо Спасов разпореди мерки за превенция срещу разпространението на болестта "африканска чума" по свинете. Заповедта бе гласувана от Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания- конкретните препоръки- репортаж на Ани Цекова;
* в Мездра бе организирано пчеларско изложение- за него ни разказва Петко Котларски;
* с Ваня Минева отиваме на гости на едни мили хора от китното белоградчишко село Репляна- говорят си за простичките неща, които занимават малкото останали в селото хорица- за работата - в кошарите и в градинката, за изоставените лозя, за вкуса на прясното сирене и вечерната гозба...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40