Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Северозапад след "Ваканция и Спа Експо 2014"

Щандът на Видинска област
Снимка: Маги Костова

Темите в предаването днес:

*Как се представиха общините от Северозапада на най-голямото туристическо изложение в България "Ваканция и Спа Ескпо", което се проведе в София;

*Какво се случва с храната, която остава в заведенията за хранене и с хранителните продукти с изтекъл срок на годност.

Област Видин на туристическото изложениеПриключи най-голямо туристическо изложение в България- "Ваканция и Спа Експо". Област Видин участва традиционно от 2008 година.

"Представяме туризма и то не само в община Видин. От последните няколко години на един общ щанд на цялата област, представяме ресурсите за туризъм на цялата област Видин. Тази година двете общини, които взеха най-дейно участие бяха община Видин и община Белоградчик. Тази година имаше и представители на община Чупрене, които представиха едно свое списание- "Турлаците" за турлашки фолклор и картички. Интересът към нашия щанд тази година бе по-силен, а и ние се постарахме малко повече. Направихме маса като карта, на която може да се види цялата област Видин в по-широко измерение в посока Сърбия и голяма част от река Дунав, така че посетителите да се ориентират по картата къде се намират самите обекти. На два големи транспаранта бяха представени град Видин и Белоградчик с най-интересните обекти", каза Евтим Стефанов, директор на Агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин.

От 27 февруари до 2 март Видинска област ще бъде представена по същия начин на най-голямото туристическо изложения в Белград, Сърбия. Същата маса и материали ще служи на Видин и региона за представяне и на други туристически изложения, като това във Велико Търново в края на април, което също се очаква с интерес.

Община Монтана с общ щанд с Чипровци, Ружинци и ЧупренеОбщина Монтана взе участие за втора година в туристическото изложение. Общината участва във "Ваканция и Спа Експо" като водеща организация по проекта "Уикенд Северозапада". Той се реализира съвместно с общините Чупрене, Чипровци и Ружинци, затова и четирите общини бяха на един щанд.

"Целта на участието ни в това изложение бе да промотираме бранда "Уикенд в Северозапада" и чрез брошури, пътеводители, карти и филм, изработен за туристическия потенциал на четирите общини, да представим по възможно най-добрия начин своя регион пред туроператорите, туристически агенции, потенциалните посетители, които биха искали да разберат какви са маршрутите за културен, еко или селски туризъм в нашия край. В това изложение участваха 250 представители на туристическия бранш и турстически дестинации. Присъствието в индивидуалния дизайн на щанда на декоративни пана с елементи на чипровските килими привлича хората. Така беше и на изложенията в Хановер, Германия и в Румъния, на които бяхме. Това е уникалното, което привлича интереса на посетителите. Когато хората се запознаят с рекламните материали, задават въпроси не само за етнографското наследство на региона, но проявяват интерес и към поклоническия и фестивалния туризъм",  обясни Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедания" в Община Монтана.

Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" участва в 31-то издание на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо" за четвърта година.

"Дирекцията на Парка съвместно с община Враца, Общинско предприятие "Спорт и туризъм", Регионален исторически музей, Ски писта "Пършевица", Атракционен парк "Приказката" и Танцов състав "Хемус" участвахме с един доста оригинален щанд. Тази година се акцентираше върху природните забележителности и биоразнообразието на територията на общината. Щандът представляваше макет на пещера Леденика и водопада Скакля, от който наистина течеше вода. Затова мога да кажа, че нашият щанд привлече доста туристи. Визията беше много оригинална. Стартирахме с презентация на проф. Кунов, който представи различни камъни и минерали от територията на парка. Има специален минерал, който се среща само до мина Пършевица и се нарича врацаит- той наистина е кръстен на Враца. Голям интерес предизвика и 3D презентация на тема "Враца- врата към древността". Ние организирахме две работни ателиета, наречени "Прилепни мистерии". Това определено привлече интереса на младите семейства. Екскурзоводи към пещерата направиха презентация. Клуб "Стрешеро" показаха осигурителни възли и демонстрираха как трябва да се държи и да се осигурява човек, който влиза в пещера", разказа за представянето на Община Враца Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" в Дирекцията на ПП "Врачански Балкан".

В рамките на трите дни на изложението експертите от Парка са провели и анкета сред посетителите. Целта е била да разберат причините, заради които хората са посещавали Враца, кои обекти са посещавали, кои са по- малко известните забележителности в града.

Плодове и зеленчуциКакво се случва с храната, която остава в заведенията за хранене и с хранителните продукти, на които им изтича срокът на годност? Това е втората тема в "Еко свят" днес.

"Унищожават се съгласно Закона за третиране на отпадъците и Закона за храните и Наредбите по него. Когато са в малки количества, храните от животински произход се унищожават съгласно процедурите, разписани в системата за самоконтрол на съответните фирми, а когато са над 20 кг., се дават на екарисаж. Това се случва в по-големите хранителни обекти, които си имат специален фризер за събиране на т.нар. странични животински продукти трета категория, които се дават на екарисаж. Те се унищожават по начин, който не позволява замърсяване на околната среда или консумирането им от хора след това. По време на текущите проверки в хранителните обекти се извършва проверка и за наличие на такива храни с изтекъл срок на годност и начина на тяхното унищожаване", обясни процедурите Красимира Стойкова, началник отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Видин.  

Попитахме и продавачите на видинския пазар какво правят с плодовете и зеленчуците, които се развалят:

"Остава ни- лятото увяхва, зимно време- замръзва. Продаваме на сергиите кой каквото си произвежда. Проверяват ни почти всяка седмица. Ако нямаш документи, правят актове... Лятото като е много горещо, винаги има развалена продукция. В повечето случаи се прави на ракия или се хвърля в кофите за боклук. Зимата си прибираме вкъщи стоката, защото тя като замръзне и трябва да я изхвърлим... Почти не ми остава, прибирам си я и гледам да не мръзне през зимата."

"Поръчваме си по-малко, по бройки, за да им следим сроковете и гледаме да нямаме с изтекъл срок и да не ни остават хранителни продукти... При мен нямам такава продукция, която да се разваля. По принцип зареждам по-малко. Когато наближи датата на изтичане на срока на годност, ние си я ядем... Специално за хляба- всеки ден ни го подменят стария за нов. При другите продукти, ако има нещо с изтекъл срок, ние си го заменяме и си остава за нас", коментираха собственици на малки хранителни магазини в града.

Петър Антонов попита видинчани попадали ли са на храни с изтекъл срок на годност и на некачествени плодове и зеленчуци и дали изхвърлят останата им храна:

"Ние си избираме, когато купуваме плодове и зеленчуци. Не изхвърлям хляб и храна... Много пъти ми се е случвало. Според мен пробутват некачествена стока на хората. Не изхвърлям и храна... Следя етикетите, не постоянно, но го правя... Навсякъде вече разрешават да си избираш, когато купуваш плодове и зеленчуци. Избягваме да хвърляме храна. Времената са тежки..."

Ако се случи да се натровим от хранителни продукти естествено първо търсим помощ от лекар. След това, при съмнения за хранително отравяне, лекарят подава т.нар "бързо известие" до РЗИ. Те извършват епидемиологично проучване на случая и уведомяват официално Областната дирекция по безопасност на храните за предприемане на мерки. Другият вариант е човек сам да се обърне към Агенцията по храните. Какво се случва след това, обясни Красимира Стойкова, началник отдел "Контрол на храните" във видинската дирекция на Агенцията:

"И в двата случая незабавно се сформира кризисен щаб. Изяснява случая и се запознава със ситуацията, анализира критичните точки, които трябва да се поверят. При всички случаи се отива на проверка в обекта, от който се предполага, че произтича проблема, проучва се дали в момента на проверката в обекта има наличие на храна от същата партида, от която е консумирало лицето. Също така се извършва щателна проверка на обекта за всичко останало. Ако има храна от същата партида, тя се поставя под възбрана и се вземат проби за изследване. При проверката в обекта се предписва и взимане на проби от персонала за заразоносителство и други корективни мерки. След излизане на пробите от изследванията на храната и хората се предприемат мерки."
 
Вече са факт три от организационните промени, чиято цел е подобряване на ефективността на контрола върху храните. Това съобщи на пресконференция по повод 3 години от създаването на Агенцията по безопасност на храните нейният генерален директор Пламен Моллов.

В ход е осъществяването на "ротация" на ръководители от високите нива на администрацията в Областните дирекции по безопасност на храните в различни градове. Втората промяна, наложена в работата на Агенцията, е създадената специализирана структура - мобилна група "Мониторинг и верификация на контрола", която действа от началото на тази година и нейната главна цел е да осигурява второ ниво на контрол на системата. В процес на подготовка е и въвеждането на т.нар. система "таен клиент", която в инициативата на БАБХ ще стартира като "скрит инспектор". Този механизъм има за цел защита на интересите и безопасността на потребителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40