Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За даренията в болниците и нуждата от благодеяние в здравните заведения

Дарение във видинската болница.
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Могат ли здравните заведения сами да си закупят апаратура или разчитат на дарения и на средства от общините и Министерството на здравеопазването? Това е темата на рубриката "Да поговорим за здраве" в "Цветовете на деня".

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Белоградчик получи дарение от швейцарската гражданка Анита Хамер. От 20 години тя се занимава с благотворителни дейности в България.

"Дарени са много неща. Апаратура, която е снабдена с теглилки и кварцови лампи- 2 броя за бебетата в акешуро-гинекологичното отделение, един акушеро-гинекологичен стол, 2 кушетки за преглед, 22 легла с 19 матрака, 56 стола, 18 маси, 3 бюра, кош за бельо- 23 броя, 84 броя кашони с лични предпазни средства, каквито са маските, 9 броя кашони със средства за инфузия и 177 кашона с бельо. В швейцарски франка стойността на дарението е 2 990 или 6 162,97 лв. Като тези 2 990 швейцарски франка са за траспорта, а самата стойност на дарението е 900 швейцарски франка. Всичко, което е дарено е много хубаво", каза за РАДИО ВИДИН директорът на болницата д-р Соня Иванова пред сътрудника ни от Белоградик Иванка Петрова.

В МБАЛ- Белоградчик се радват на всяко дарение, тъй като финансовото състояние на болницата не е много добро. Нещата, които са дарени, са запасени и всички ще влязат в употреба.

СнимкаВъв видинската МБАЛ "Света Петка" през миналата година са дарени лекарства за детското отделение.

"Подписала съм един документ за дарение на "Нурофен", които са дарени за детско отделение. Това е, което сме получили откакто аз съм изпълнителен директор. А за белоградчишката болница мога да се похваля. Защото започнах преговори с една госпожа, която направи голямо дарение за белоградчишката болница. Преди да пристигне, ми се обадиха да ме попитат къде да отиде дарението, след като вече съм във Видин. И аз им казах, че тогава съм говорила за Белоградчик и дарението да отиде в Белоградчик. Сега ми предстоят разговори със същата дарителка евентуално за дарение на видинската болница", съобщи за РАДИО ВИДИН директорът д-р Виолета Дочкова, бивш шеф на лечебницата в Белоградчик.

В берковската болница даренията са рядкост. На Бабинден от местната структура на ГЕРБ са подарили на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Берковица електронна везна и работно облекло за персонала в отделението. Това съобщи за РАДИО ВИДИН прокуристът на здравното заведение Юлия Веселинова и добави:

"Може би всички са затруднени и затова не даряват. Ние не сме получавали кой знае какви дарения. Основното, с което ние работим са медикаментите. Като ти дадат, после всичко друго е по-лесно. На нас са ни давали за по 100-200 лева лекарства, не говорим за големи суми. Доволни сме и на това, което ни е дадено. На три пъти сме давали списъци на общината с необходима апаратура. За хирургията например, е искана апаратура и ехографи. Всичко би ни било добре дошло."

Съвсем различно е положението в ломската болница "Св. Николай Чудотворец". Там също преди дни получиха дарение- инсулин. За разлика от болниците в Белоградчик, Видин и Берковица, в Лом си имат всичко.

"Доколкото знам ни донесоха инсулини. Не се случва чак толкова често да получаваме дарения. Най- често ни даряват лекарства. Реално погледнато апаратура няма кой да дарява. Откакто приключи швейцарската програма, апаратура не е влизала в болницата. Работим по проекти. Нищо не ни трябва, защото си имаме всичко. Болницата си е закупила всичко. Един проект сега го пуснахме за 3,5 милиона за апаратура. Няма нещо, което да няма в тази болница", поясни директорът д-р Георги Савков.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР