Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Кула изследват петте сетива в международен проект

12
Учениците от СОУ "Васил Левски"- гр. Кула гостуваха в РАДИО ВИДИН.
Снимка: РАДИО ВИДИН
Ученици от СОУ "Васил Левски" в гр. Кула участват в международен проект, в който изследват основните човешки сетива, разказа директорът на училището.

"Това е част от заключителната програма на проект "FIVE" по програма "Коменски", в който в продължение на 3 учебни години наши ученици, съвместно със свои връстници от още 8 страни, изследват петте основни сетива. В момента подготвяме презентация за основните проблеми и взаимодействия със слуха. В програмата са включени състезания по дебати на английски език и издаване на онлайн списание с материали от всички страни с най-важните моменти, представящи съответното сетиво. Срещата ще завърши с фестивал, в който всяка страна ще бъде представена с национални носии, песни и танци. Вече записахме и своята авторска песен по текст на Елица Грозданова"- каза за РАДИО ВИДИН директорът на училището Диана Йончева.

Проектът включва 9 държави- България, Холандия, Румъния, Полша, Литва, Гърция, Турция, Испания и Португалия. Първата визита е била в Испания, където кулските ученици са представили вкуса на традиционните български ястия.

"После бяхме в Румъния и изследвахме зрението. За целта представихме колажи на снимки, правени на фото рали. После бе посещението в Полша, където представихме допира с екологични материали, а учениците изработиха рециклирано кошче. Четвъртата визита бе в България със сетивото мирис. Тук заложихме на българската маслодайна роза, представихме различни козметични продукти и даже произведохме сапун под ръководството на преподавателката по химия Илонка Желева"-
разказва  преподавателката по информационни технологии Елица Грозданова.

Снимка"Аз участвах в групата, която посети Полша през миналата година. Беше много вълнуващо. Запознахме се с много и различни деца, научихме много за техните държави, развихме английския си език, защото той е основен за проекта, и създадохме нови приятелства, които продължават и до днес"- твърди деветокласникът Мартин Любенов.

Георги е 10 клас и за пръв път ще излиза в чужбина. В групата е попаднал след конкурс, на който се е представил отлично по английски език:

"Реших да участвам, за да се запозная с нови хора, с една далечна страна и различна култура. Това е възможност да обогатя познанията си по английски и да се изявя в дебати. Ще се настаня в дома на приятел, който ми гостува в Кула по време на тяхната визита в България."

Приятелството с хора от различни култури и националности е най-ценното, според Илонка Желева.

"Най-ценното, което остава след срещите и сега, в края на проекта, това е способността на децата да създават приятелски отношения с хора от различни държави. Осъзнаването, че доброто у хората е това, което е важно и остава. По време на визитите те се учат на търпимост и толерантност, в различните ситуации, в които попадат в отделните страни. За тях е полезно да се изявяват и да получават обратна връзка, защото това остава за цял живот."

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36