Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приказката на Георги Лесински- от Родопите до Северозапада и обратно

Снимка: Петя Генова Личен архив
Георги Лесински е колоритна личност и е свързан здраво с нашия край - съпругата му е от врачанското градче Криводол и е влюбен, освен в нея, и в река Ботуня. Днешният ми герой в "Новите приказки на Северозапада" е роден в Пловдив, където завършва Висшия селскостопански институт. Съдбата обаче е предвидила друго за него и ето- вече повече от 30 години е учител и 22 години е директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Далечното родопско градче е смесен район, а дядо му е първият българин, заселил се там през размирната 1912 година. Срещата ни е точно на рождения му ден, което дава допълнителна емоция на разговора ни.

Снимка"Никога не съм мислил, че ще се занимавам с образование, а вече 38 години съм  в Джебел и 22 години съм директор на това училище. Винаги ми е интересно в професията. Всеки ден е различен. Учениците се променят, защото епохата е друга, улицата е друга. Не е за хубаво това, което става."

Георги Лесински вижда като най-голям проблем днес в България недоверието.

"Не вярваме на никого- на управляващи, на началници, на подчинени. Всичко друго идва от там."

Не се усеща помъдрял с годините:

"Няма такова нещо, акълът си е един и същ! Хората не се учат от грешките си и ги повтарят, а най-вече ги повтарят оптимистите."

Какво е да си българин в смесен район, каква е вината на политиците днес - за това говорим с Георги Лесински на рождения му ден. Любопитно ми е какво е родолюбието за човек, който живее в такъв деликатен район.

Жигула комби от `79 година е рибарската кола на Георги."Турците казваха на дядо ми "безим Георги" (добър Георги). Не мисля, че хората тук не са патриоти. Всеки е патриот по своему. Това, което се говори за тези- обикновените хора тук, не е така. Реалността в един малък град няма нищо общо с това, което се случва в парламента. В управляващите кръгове разцеплението е тотално. По този начин те се опитват да разцепят и хората от низините, само че хората в низините си живеят задружно, без значение от какъв етнос са, и много често, като си пият ракията, им слагат по една голяма макара с дебели конци на ония от горе."

Най-големият кусур на днешните политици е, че забравят от къде са тръгнали, смята моят герой. Липсата на срам пак идва от там.

Още много интересни и по-лични неща си говорим в продължението на нашия разговор- за Врачанското градче Криводол и река Ботуня, с които е свързан чрез съпругата си. Говорим си и за добродетелите. Ще ми се обаче да кажа една негова простичка формула за хубав ден:

"Всичко трябва да се прави с мерак и настроение!"


Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24