Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Динков: Случващото се в Украйна има сериозни стратегически и геополитически измерения

Снимка: БГНЕС

Събитията от последните часове потвърждават, че всичко, което се случва в Украйна и по повод на Украйна има много сериозни стратегически и геополитически измерения и в този смисъл са преплетени много интереси. Затова мисля, че не е изненадващо и по- нататъшно подобно развитие. Това каза проф. Динко Динков от катедрата по международни отношения в УНСС  в интервю за предаването "Събота 150".

Проблемите започнаха някак с европейския съвет от Вилнюс, на който ЕС демонстрира някаква готовност да изпълнява мисия по отношение на Украйна в смисъл да съдейства за отдалечаването на Киев от Москва, което провокира реакции и на други заинтересовани. Неизбежна беше и реакцията на Русия. Не бива да пренебрегваме реакциите и на САЩ. Потвърждава се това, че Украйна ще играе много важна роля в бъдещия свят. /…/ Всичко, което става тези дни там е страшно важно за бъдещето развитие на процесите в съвременната международна система, добави той.

Според проф. Динков, ако Украйна тръгне по пътя за изграждане на зона за свободна търговия с ЕС, каквото предвижда проектът за споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, неизбежно ще се внесат много радикални промени в двустранните отношения между Русия и Украйна: Първо автоматично се променя митническата политика на Русия спрямо Украйна. Това във всички случай означава затрудняване на достъпна на украински стоки до руския пазар, а в същото време едва ли е възможно единният пазар на ЕС да се отвори за украинските стоки и от там идват големите проблеми за Украйна. Ако Украйна тръгне по път на отдалечаване от Русия, неизбежно това предполага радикално преструктуриране на нейната икономика, което не може да стане за 1-2 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!