Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Русия няма да пренебрегне искането на помощ от Крим

| обновено на 01.03.14 в 11:52
Русия няма да пренебрегне искането на помощ, отправено към президента Владимир Путин от новия премиер на Автономна република Крим Сергей Аксьонов, се казва в изявление на Кремъл, цитирано от Франс прес.

Русия няма да пренебрегне това искане
, заяви пред РИА Новости представител на президентската администрация. Малко по-рано днес Аксьонов взе контрола над силовите структури в Крим и се обърна към Путин за помощ в гарантирането на мира и спокойствието в региона.

В официална позиция на руското външно министерство се посочва, че Москва е изключително загрижена за последните развития в Крим и че те потвърждават желанието на видни политически кръгове в Киев за дестабилизиране на ситуацията на полуострова.

Украинските въоръжени сили на полуостров Крим са поставени в състояние на повишена бойна готовност по заповед на украинския министър на отбраната, съобщи Ройтерс. Според министър Игор Тенюх в последните часове Русия е изпратила още 6 хиляди военнослужащи в Украйна.

Преди правителственото заседание в Киев новият премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна няма да позволи да бъде въвлечена във военен конфликт и няма да отговори на "руските провокации".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Решението за отмяна на Закона за езика в Украйна няма да влезе в сила

Приетото от парламента в Киев решение за отмяна на Закона за държавната езикова политика на Украйна няма да влезе в сила , съобщи специалният представител на украинското правителство в Крим Сергей Куницин в интервю за радио "Ехото на Москва". В най-скоро..

публикувано на 01.03.14 в 11:37

Проф. Д. Динков: Случващото се в Украйна има сериозни стратегически и геополитически измерения

Събитията от последните часове потвърждават, че всичко, което се случва в Украйна и по повод на Украйна има много сериозни стратегически и геополитически измерения и в този смисъл са преплетени много интереси. Затова мисля, че не е изненадващо и..

публикувано на 01.03.14 в 11:22
майкъл лий

Майкъл Лий: Рискът от руска военна намеса в Украйна е много малък

Рискът от руска военна намеса в Украйна е много малък. Той не може да бъде изключен напълно, но вероятността е много ниска. Външният министър Лавров потвърди, че Русия няма намерение да се меси във вътрешните работи на Украйна. Той потвърди и..

публикувано на 01.03.14 в 11:34

МВФ с призив за спокоен анализ на ситуацията в Украйна

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за спокоен анализ на икономическата ситуация в Украйна. Лагард даде да се разбере, че цитираните в последните дни числа за финансовите нужди на страната се „хвърлят“ твърде преждевременно в..

публикувано на 01.03.14 в 10:58

Сабине Бергер: ЕС очаква Украйна да спазва ангажименти си по транзита, а Русия договореностите за газови доставки

Ние очакваме Украйна да спазва своите ангажименти по транзита, а Русия своите договорености с ЕС по отношение на газовите доставки. Това каза говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер в интервю за предаването..

публикувано на 01.03.14 в 10:53

Олександър Турчинов: Руската федерация започна непредизвикана агресия срещу Украйна

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обвини Русия в „неприкрита агресия“ и призова руския президент Владимир Путин да „прекрати провокацията“: Руската федерация започна непредизвикана агресия срещу Украйна. Тя..

обновено на 01.03.14 в 10:27

Съветът за сигурност на ООН обсъжда на закрито заседание обстановката в Украйна

По искане на Украйна Съветът за сигурност на ООН се събра на закрито заседание, за да обсъди обстановката в страната. Съветът за сигурност със загриженост следи последното развитие на събитията в Украйна, заяви сегашният председател на Съвета -..

публикувано на 01.03.14 в 09:48