Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разчупи предразсъдъците- свободата е равенство

Ученици от Видин, Зайчар и Калафат опитаха традиционни храни от трите региона
Снимка: Радио ВИДИН


Какво означава за един млад човек да е различен? Какви са предразсъдъците за децата? Как да се научат да възприемат различията? Отговорите на всички тези въпроси търсиха ученици от Видин, Калафат и Зайчар. Те се събраха за заключителна среща по проекта "Разчупи предразсъдъците - свободата е равенство" на австрийската фондация АЦЕС. Проектът се реализира от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков"- Видин, в партньорство с Основно училище "Константин Герота"- Калафат, Румъния и Икономическо-търговска гимназия- Зайчар, Сърбия. Официалната среща, преди старта на интересните занимания с децата от трите страни, се проведе в Евроклуба на Езиковата гимназия.  

В продължение на няколко месеца бяха организирани редица инициативи- представяне на България, на град Видин и региона. Гостите посетиха някои от часовете на езиковата гимназия. В Евроклуба към училището бе организиран "Балкански триъгълник", на който бяха представени дунавски рецепти и традиционни храни от трите региона. Учениците посетиха средновековната крепост "Баба Вида", Белоградчик и пещерата Магура. Участваха заедно с румънските си връстници в различни работилници- "Живата библиотека", "Влакът на различието". В "Балканско кафене" младите хора пяха, свириха и играха заедно песни и танци от Балканите.

Снимка"Трите училища имаме за идея да разберем какво дефинират децата под "различие". Ние възрастните имаме едно мнение, но виждаме, че децата гледат на света по различен начин. Идеята е да могат да свикнат да възприемат различието, каквото й да е то. Работим с деца в неравностойно положение. В Сърбия имаха възможност да пеят и научават песни с много известни певци, които само за минути ставаха "различни"- ставаха хора с увреждания, хора в инвалидни колички. Работейки заедно с децата, премахваме предрасъдаците, които ги карат да се страхуват от тези хора. Такива дейности имахме и в Калафат, а тук във Видин е заключителната среща предлагаме уъркшоп - "Влак на различието" - в който пътуват хора, които децата разпознават, като различни. Целта е да видим как ще успеят да ги адаптират. Как ще пътуват в едно купе по маршрута Видин-София-Зайчар-Калафат с хора, от които те по някакъв начин се страхуват или отхвърлят"- сподели Валя Александрова, координатор на проекта за ГПЧЕ " Йордан Радичков".

Весна Неделкович, преподавател в Икономическо-търговска гимназия в Зайчар, каза за Цветовете на деня по Радио ВИДИН:

"Това е първо наше съвместно мероприятие, първо колегите от Видин бяха при нас през ноември. Децата много добре общуват помежду си. Почти няма разлики в езика, културата и обичаите ни и това много помогна."
 
"Много ми е интересно това, което се случва тук, бил съм и друг път във Видин, харесвам вашият град искам да посетя Баба Вида, Синагогата. Сега ще опитаме традиционни храни от трите региона. В Сърбия традиционно похапваме печено свинско. Българската и сръбската кухня са много близли"- сподели и Ненад Гелов, ученик от Икономическо-търговска гимназия в Зайчар.

С удоволствие в мероприятията се включва и Петър Милчев от 11 клас: "Научих, че хората с увреждания са с равни права. Тук се научаваме как да ги приемем и общуваме с тях."

Още за съвместните инициативи чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40