Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илия Георгиев: "Най-хубавите ми години бяха като управител на Ловния парк във Видин"

3
Ловен парк Видин
Снимка: Илия Георгиев, личен архив

От 2000-та година Ловно-рибарското дружество във Видин има нотариален акт за Ловния парк, за около 880 декара и е поело отговорността да го стопанисва. Там обаче вече няма нищо- няма рибарници, защото няма вода, а напоителните канали са запушени. Изсечени са и дърветата.  

Илия Георгиев"Ние го дадохме под аренда на една фирма  в София. Но не знам какво правят. 5 години е гратисният период, през който не получаваме наем. Бяха взели разрешително да строят къщички за туризъм, то пък линията пресече асфалтирания път до Ловния парк и сега няма път. Отдали сме го под наем за 10 години", обясни за РАДИО ВИДИН Илия Георгиев, ръководител на Ловно-рибарско дружество Видин.

Той е един от най-старите служители в дружеството. Постъпва на работа на 13 март 1972 година и работи в него до ден днешен. В началото е управител на Ловния парк и управител на Ловното стопанство, преминава през различни длъжности и от 2000-та година е вече ръководител на Ловно-рибарското дружество във Видин.

Като един от най- големите си успехи докато е бил управител отчита изграждането на първата за България риболюпилня, направена на доброволни начала. Първото производство в нея е на толстолоб и бял амур.

"Тук може да спомена, Бог да го прости, Иван Асенов, в "Строителната" работеше, даде бетона. Баръмов-  на тухления завод, даде тухлите, Бог да го прости и него. Желязото го дадоха "Пътни строежи" и направихме първата риболюпилня в България с 2 милиона и половина капацитет. 1977-78 година произведохме първия бял амур. Тогава Франция дойде за бял амур и заплати за личинките на 72 часа един милион и триста хиляди долара. 57 цента беше една личинка на 72 часа. Парите ги преведохме на Централния съвет. Тези пари ги дадоха за построяване на риболюпилни в Луковит, Пловдив, Стара Загора, Бургас. Това са видинските пари, които ги разпредели отдел "Рибарство" за построяване на други риболюпилни", гордее се Илия Георгиев.

Още в началото, когато постъпва на работа, се захваща с асфалтиране на пътя. За него дава по едно шаранче на работниците и един банкет на "Пътно управление"- Видин.

Ловен парк- Видин"Ловният парк беше кът за отдих на видинчани. Говорим за 1970-1985 година. В парка работеше ресторантът, имаше зоопарк, риба раздавахме. Ние сме произвеждали риба за консумация около 14-15 тона годишно и по 300 000 бройки зарибителен материал, с който се зарибяваха язовирите всяка година. 15-20 години разселвахме по 30-40 000 риби ежегодно във всеки един язовир. Колкото и да имаше бракониерство, винаги имаше риба. Сега не произвеждаме нищо", с болка си спомня за работата през онези години Георгиев.

В зоопарка са гледани диви прасета, сърчинки, пауни, фазани. На спортните площадки са се провеждали състезания всяка събота и неделя. Автобусите са пътували на всеки час. Мястото бързо става притегателен парк за отдих и култура на видинчани.

Ловният парк спира да развива дейност с идването на демокрацията. Изсечени са орехите, брезичките, американския дъб, боровете. Риболюпилната е срината до основи. И от ресторанта няма нищо останало.

Ловно- рибарското дружество няма средства да възстанови Ловния парк. Имат идеен проект на стойност 15 милиона лева, който включва изграждането на стрелбище, ресторант, възстановяване на рибарниците. Дори и да се намерят парите, няма средства за заплати на охранители- около 20 000 лева годишно.

"Там са ми минали най- хубавите години. Разрухата му ми докара нерви и един диабет", казва накрая Илия Георгиев.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР