Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключва записването за обучението на ловци във Видинско

Снимка: Мирослав Гетов

Темите в предаването днес:

* Приключва подаването на молби на кандидат-ловците за участие в курса, който организира Ловно-рибарското дружество във Видин;
* Ще ви разкажем за съвместната инициатива на Изпълнителна агенция по горите, десетте Дирекции на природни паркове и природозащитната организация WWF за засаждане на редки растителни видове в защитени зони по "Натура 2000" в природните паркове;
* Започна кампанията "Пролет на живо". Това е деветото поредно издание на инициативата, която запознава малките и големи природолюбители с чудото на миграцията на птиците.

1 720 са ловците в Ловно-рибарско дружество- Видин. Всяка година от тях има хора, които отпадат и всяка година дружеството организира курсове за ловци. До 15 март всеки кандидат-ловец трябва да е подал молба, че иска да се включи в курса.

"Миналата година са отпаднали 45 човека. Сега правим нов курс за придобиване право на лов. Към 10-15 април започват задължителните лекции, които са 40 часа. След това преминават курс по тренировка на стрелба минимум 4 серии. На 5 юни по закон започват изпитите и свършват към 30 юли. Който издържи изпита, придобива удостоверение за право на лов, след това си вадят ловните билети и някъде за 15 август новите ловци ще могат да ловуват", каза за РАДИО ВИДИН ръководителят на дружеството на ловците Илия Георгиев.

75 са дружинките в Ловно-рибарското дружество във Видин. Това е едно от най-големите дружество- със 168 хиляди хектара площ и трето в страната по брой членове.

Втората тема в предаването е за съвместната инициатива на Изпълнителна агенция по горите, 10-те Дирекции на природни паркове и природозащитната организация WWF. С европейски средства са финансирани различни дейности в парковете, започнали още през 2010 година.

Пресконференция в ПЦ Натура"Целта е възстановяване на горски природни местообитания. Имаме засаждане на фиданки от местни дървесни и храстови видове в 10 природни парка. Имаме и друга интересна природозащитна дейност, която е свързана с възстановяване на редки растения. Имаме 13 вида в 4 от парковете. Друга дейност е опазване на местообитанията с паркова инфраструктура- изграждане на дървени скари в местообитания, които са мочурливи, табели с информация какво точно се пази там, огради на места, които да не ги тъпчат хората. Четвъртата ни консервационна дейност е свързана с почистване. Бяха проведени 3 години поред национални дни на природните паркове, където са се включили 9 400 участници и са събрали над 36 тона отпадъци", каза за РАДИО ВИДИН Катерина Раковска от  WWF България.

За период от 4 години Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" извърши дейности по опазването на два типа местообитания, влизащи в Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Залесени са 23 декара с черна топола, бяла върба и елша в землището на село Зверино, община Мездра. С цел да се намали човешкото въздействие върху растенията и животните в защитените зони беше изградена специализирана паркова инфраструктура, включваща ограждения, мостове, кътове за отдих и информационни табели, съобщиха от пресцентъра на Дирекцията на Природния парк.

Третата тема в "Еко Свят" днес е за международната кампания "Пролет на живо", която се провежда в 50 страни по света, а в България се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е деветото поредно издание на инициативата, която запознава малките и големи природолюбители с чудото на миграцията на птиците.

"Днес "Пролет на живо" вече включва много повече събития сред природата, в класните стаи и в населените места. Целта ни е да насърчим участието на децата, училищата и широката общественост в опознаването и опазването на мигриращите птици. Акцентът на кампанията пада върху интерактивна карта на пролетта, представяща кога предвестниците на пролетта се завръщат по нашите земи. Става въпрос за първите наблюдения на 5 вида птици, които много добре познаваме- бял щъркел, селска лястовица, кукувица, черен бързолет и обикновен пчелояд. Всеки може да запише своите наблюдения на сайта на кампанията "Пролет на живо"- www.springalive.net", коментира Анна Станева от БДЗП, координатор на кампанията за България.

Кампанията "Пролет на живо" се организира от БърдЛайф Интернешънъл- световна мрежа от над 100 природозащитни организации по целия свят и свързва хора от Европа, Централна Азия и Африка, които наблюдават и регистрират пристигащите от юг птици.

Северозападна България и въобще Западна България се намира на важен път за миграцията на птиците. Той продължава на юг през долината на река Струма. Тази година едни от първите наблюдения на щъркели в България са направени в Западна България. Все още няма публикувани данни от района на Видин.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР