Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва записването за обучението на ловци във Видинско

Снимка: Мирослав Гетов

Темите в предаването днес:

* Приключва подаването на молби на кандидат-ловците за участие в курса, който организира Ловно-рибарското дружество във Видин;
* Ще ви разкажем за съвместната инициатива на Изпълнителна агенция по горите, десетте Дирекции на природни паркове и природозащитната организация WWF за засаждане на редки растителни видове в защитени зони по "Натура 2000" в природните паркове;
* Започна кампанията "Пролет на живо". Това е деветото поредно издание на инициативата, която запознава малките и големи природолюбители с чудото на миграцията на птиците.

1 720 са ловците в Ловно-рибарско дружество- Видин. Всяка година от тях има хора, които отпадат и всяка година дружеството организира курсове за ловци. До 15 март всеки кандидат-ловец трябва да е подал молба, че иска да се включи в курса.

"Миналата година са отпаднали 45 човека. Сега правим нов курс за придобиване право на лов. Към 10-15 април започват задължителните лекции, които са 40 часа. След това преминават курс по тренировка на стрелба минимум 4 серии. На 5 юни по закон започват изпитите и свършват към 30 юли. Който издържи изпита, придобива удостоверение за право на лов, след това си вадят ловните билети и някъде за 15 август новите ловци ще могат да ловуват", каза за РАДИО ВИДИН ръководителят на дружеството на ловците Илия Георгиев.

75 са дружинките в Ловно-рибарското дружество във Видин. Това е едно от най-големите дружество- със 168 хиляди хектара площ и трето в страната по брой членове.

Втората тема в предаването е за съвместната инициатива на Изпълнителна агенция по горите, 10-те Дирекции на природни паркове и природозащитната организация WWF. С европейски средства са финансирани различни дейности в парковете, започнали още през 2010 година.

Пресконференция в ПЦ Натура"Целта е възстановяване на горски природни местообитания. Имаме засаждане на фиданки от местни дървесни и храстови видове в 10 природни парка. Имаме и друга интересна природозащитна дейност, която е свързана с възстановяване на редки растения. Имаме 13 вида в 4 от парковете. Друга дейност е опазване на местообитанията с паркова инфраструктура- изграждане на дървени скари в местообитания, които са мочурливи, табели с информация какво точно се пази там, огради на места, които да не ги тъпчат хората. Четвъртата ни консервационна дейност е свързана с почистване. Бяха проведени 3 години поред национални дни на природните паркове, където са се включили 9 400 участници и са събрали над 36 тона отпадъци", каза за РАДИО ВИДИН Катерина Раковска от  WWF България.

За период от 4 години Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" извърши дейности по опазването на два типа местообитания, влизащи в Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Залесени са 23 декара с черна топола, бяла върба и елша в землището на село Зверино, община Мездра. С цел да се намали човешкото въздействие върху растенията и животните в защитените зони беше изградена специализирана паркова инфраструктура, включваща ограждения, мостове, кътове за отдих и информационни табели, съобщиха от пресцентъра на Дирекцията на Природния парк.

Третата тема в "Еко Свят" днес е за международната кампания "Пролет на живо", която се провежда в 50 страни по света, а в България се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е деветото поредно издание на инициативата, която запознава малките и големи природолюбители с чудото на миграцията на птиците.

"Днес "Пролет на живо" вече включва много повече събития сред природата, в класните стаи и в населените места. Целта ни е да насърчим участието на децата, училищата и широката общественост в опознаването и опазването на мигриращите птици. Акцентът на кампанията пада върху интерактивна карта на пролетта, представяща кога предвестниците на пролетта се завръщат по нашите земи. Става въпрос за първите наблюдения на 5 вида птици, които много добре познаваме- бял щъркел, селска лястовица, кукувица, черен бързолет и обикновен пчелояд. Всеки може да запише своите наблюдения на сайта на кампанията "Пролет на живо"- www.springalive.net", коментира Анна Станева от БДЗП, координатор на кампанията за България.

Кампанията "Пролет на живо" се организира от БърдЛайф Интернешънъл- световна мрежа от над 100 природозащитни организации по целия свят и свързва хора от Европа, Централна Азия и Африка, които наблюдават и регистрират пристигащите от юг птици.

Северозападна България и въобще Западна България се намира на важен път за миграцията на птиците. Той продължава на юг през долината на река Струма. Тази година едни от първите наблюдения на щъркели в България са направени в Западна България. Все още няма публикувани данни от района на Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50