Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпомагат малките стопанства, време е и за пролетна сеитба

Снимка: Радио ВИДИН



Темите в предаването:
* Министерството прие мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема- Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и министъра на земеделието Димитър Греков;
* как земеделските стопани да подготвят площите си за пролетна сеитба- съвети от доц. д-р Иван Христов от Опитната станция по земеделие в Лом;
* има или няма растежни хормони в пилешкото месо- за проверките- д-р Людмил Антов- директор на Областна дирекция по безопасност на храните и мнението на видинчани;
* какво вече да правим на полето- агропрогнозата е от Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана.

Една от основните промени в Регламента за директните плащания на площ по новата Обща селскостопанска политика е въвеждането на т. нар. "преразпределително плащане". Според анализи, изготвени от министерството на земеделието, при прилагането на старата система на плащане на площ се е получило несправедливо разпределение на средствата-  свръхсубсидирани са земеделски стопанства, които обработват големи площи, в същото време стопанства с малки площи са недофинансирани- основно в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. За да има по-справедливо разпределение на европейските субсидии и за да се намалят различията в подпомагането между отделните сектори Министерството на земеделието и храните прие мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема. В края на миналата седмица тя бе окончателно регламентирана с приетите в пленарна зала изменения и допълнения на Наредба 2 за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. В нов чл. 15 Г депутатите записаха: "Право на подпомагане по схемата за преразпределително плащане имат земеделски стопани, които имат право на плащане по схемата за единно плащане на площ". Т.е. преразпределителното плащане се предоставя под формата на завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които земеделският стопанин е получил подпомагане по Схемата за единно плащане на площ.

"Нека има субсидии за всички, но да има контрол при разпределянето на средствата. Така направено и хвърлено в пространството, предложението е чист предизборен ход. Преразпределителните плащания ще стимулират сивия сектор, парите могат да се вземат, без да е сигурно, че ще се използват за земеделие. Доказателство за това е и фактът, че по схемата за гориво с намален акциз са кандидатствали едва 18 хиляди земеделски производители от страната"- каза Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която бе гост на отчетното събрание на Съюза на зърнопроизводителите във Видин.

Иначе в изменената и допълнена Наредба 2 е записано, че: "не получават преразпределително плащане кандидатите за подпомагане, за които се установи, че са разделили стопанството си с цел да се облагодетелстват от него...."

40% от малките стопанства са фалирали през последните години, а голяма част от европейските пари за подпомагане на земеделието са получавани само от около 5 хиляди земеделци. Така министърът на земеделието Димитър Греков аргументира пред "Хоризонт" решението за промяна в правилата за субсидиране на фермерите през следващия програмен период.

"Само около 80% от директните субсидии в България отиват при 6% от заявителите на директни плащания. Това са 600 милиона лева, които отиват при 6% от земеделските производители, които представляват 5540 фермери. Останалите 54 500 фермери, които представляват 60,7% от заявителите за директни плащания, са получили субсидии до 1000 лева. Може ли с хиляда лева да развиваш конкурентоспособно земеделие? Заради този дисбаланс, който се получава в европейското законодателство за ОСП 2014-2020, предвиждаме възможността за прилагане на преразпределителното плащане. Само до периода 2012-а г. са отпаднали 40 процента от малките стопанства. Затова се налага да направим тези промени, които са свързани с това да подпомогнем малките стопанства. Това е инициатива, която мисля, че ще бъде приета от голяма част от земеделските производители, защото земеделието за нашата страна е основно и този анализ, който успяхме да направим, показва, че трябва да насочим тези усилия именно към малките стопанства"- коментира министър Греков.

Предсеитбена подготовка на почвите- това е втората тема в "Земята, която ни храни".

"За да се постигне устойчиво производство, при което да се намалят вложенията, да се запазят ресурсите и да се повиши почвеното плодородие, от голямо значение са агротехническите дейности и някои основни положения при технологичния процес. Всеки земеделски стопанин, който иска да произвежда по-евтина и висококачествена селскостопанска продукция, на първо място трябва да постави агротехническите мероприятия, да ги прилага правилно, качествено и в срок"- каза доц. д-р Иван Христов от Опитната станция по земеделие в Лом. Пред Владо Недев специалистът обясни кое е най-важното, което трябва да знаят земеделските стопани при подготовката на почвата за пролетна сеитба, с кои особености трябва да се съобразят и какво да правят, когато са пропуснали есенната дълбока оран. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

В края на месеца при есенниците започва процес на вретенене и цъфтеж при всички овошки. Времето ще е подходящо за почвообработка, обработка на площи за зеленчуковия разсад и пролетните резитби. Дните с по-високи температури ще са подходящи за обработка с хербициди срещу плевели. Това прогнозира Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана.

СнимкаВ пилешкото месо няма наличие на растежни хормони- това обявиха преди дни от Българската агенция по безопасност на храните. В Монтана са извършени и допълнителните проверки. Пред Любо Андреев директорът на местната агенция д-р Людмил Антов уточни, че са взети извънредни проби от птицеферма в областта:

"Не е установено нерегламентирано влагане на растежни препарати. Това е медийна психоза и няма как хормоните да се вкарат чрез фуража. Това може да стане само инжективно, но няма как в едно стандартно хале, където има около 20 000 птици, всяка да бъде инжектирана. Това е икономически неизгодно"- коментира д-р Антов.

"Смятам, че има хормони, затова и не купувам. Повече гледам да купувам от производители... Откакто се чу, не сме купували... Сигурно им дават нещо, като пилетата са толкова големи... Не се страхувам да купувам месо, смятам, че умерено човек може да купува от всичко... Не вярвам много на изследванията и на медиите. Вероятно има намеса, но то не е от днес- това прекомерно напълняване е плод на някакви стимулиращи хормони- дали в зеленчуците, дали в месото... Сигурна съм, че съществува, но не се страхувам, но не мога да се извадя от контекста на живота и да живея само биологично... В крайна сметка важен е тонуса на човек"- коментираха и видинчани.  

Според хората няма никаква гаранция за храната, която консумираме, но ако сме внимателни при избора и не прекаляваме с количествата, всичко ще е наред....








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40