Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата- чудото на природата

Снимка: РАДИО ВИДИН


Темите в предаването днес:

* На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Инициативите, които са организирали регионалните екоинспекции във Враца и Монтана с ученици започват още в петък. Ще разберете къде и какво ще научат децата за водата;

* Младежи от Видин и сръбския град Бор ще променят общественото отношение за околната среда. Това ще се случи под мотото "Опазете за нас. Млади учат възрастни.";

* Ученици от паралелките по изкуствата във видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" изработиха цветя от хартия в "Пролетното ателие" в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин.

С редица инициативи екоинспекциите в Монтана и Враца ще отбележат Световния ден на водата. 22 март е обявен за Световен ден на водата от 1993 година с Резолюция на Общото събрание на ООН. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието на този век- намаляване наполовина броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 година.

"Резолюцията на Общото събрание на ООН отчита, че важността на водните ресурси не се оценява достатъчно и в резултат на това все повече страни се изправят пред остър дефицит на вода. 3/4 от повърхността на водата са покрити с вода, но само 0,6 % са достъпни и годни за използване от човека за питейни нужди, а водата е един от най-важните компоненти на природата. Разумното й използване е грижа на всеки един от нас", каза Алексиния Николова, говорител на РИОСВ Монтана.

В Монтана експерти от РИОСВ съвместно с ученици от еко клуба към ГПЧЕ "Петър Богдан" ще вземат водни проби от река Огоста. На място ще се извъшат експресни анализи по различни показатели. Денят на водата ще бъде отбелязан и с изложби, презентации и беседи с ученици от училищата в областите Видин и Монтана.

"Във Враца още от днес започна отбелязването на Световния ден на водата. 18 ученика от шести клас от СОУ "Козма Тричков" посетиха информационния център на РИОСВ Враца, където бе направена презентация на тема "Водата- чудото на природата". За децата имаше организирана и занимателна викторина с въпроси от презентацията, проведена от експерт на ПП "Врачански Балкан", каза директорът на РИОСВ във Враца Нели Вачева.

Учениците ще решават казуси, свързани с водата и енергията, ще бъде открита изложба от рисунки в Природозащитен център "Натура", ще се вземат водни проби от река Лева.

Втората тема в предаването е за съвместна инициатива на младежи от Видин и сръбския град Бор, която има за цел да промени общественото отношение към околната среда. Това ще се случи под мотото "Опазете за нас. Млади учат възрастни." Организациите, които ще работят с децата са Ресурсен център- град Бор, фондация "Феникс - 21 век" и сдружение "Европейски просперитет". Те разказаха за планираните инициативи.

"Започна набирането на клубните членове. Ще бъдат сформирани по един еко клуб в България и Сърбия. След като преминат обучение, те ще изработят послание към възрастните и различни продукти, с които да алармират, че трябва да се погрижим за опазването на природата", каза Бистра Каменова, психолог във видинското училище "Цар Симеон Велики", която ще работи с еко клуба от нашия град.

Младите хора ще работят за повишаване на общественото уважение и отговорност към опазване на околната среда и запазване на био-разнообразието с хора от всички възрасти. Предвидено е да има хепънинг на открито в Бор, Кладово, Майданпек, Неготин, Видин, Брегово, Кула и Белоградчик. Ще се проведат два семинара на тема "Опазете за нас" в градовете Видин и Бор. Ще се разпространяват и информационни продукти.

"Иска ни се да възвърнем този рефлекс на младите към природата. Защото днешното поколение е основно пред компютъра и като че ли не забелязват какво се случва в природата и не се замислят, че ние я унищожаваме и по този начин унищожаваме и себе си. Разчитаме, че родителите ще се вслушат в призива на децата си, защото децата са най-ценни за тях, че младите имат потребност и нужда от изява, да правят нещо съществено, което им помага за тяхното развитие", обобщи задачите Бистра Каменова.

СнимкаПролетно ателие за изработване на хартиени цветя се проведе в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин- това е и третата тема в "Еко Свят" днес.

В ателието участваха ученици от музикални и художествени паралелки в начален курс на видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Децата изработиха цветя от хартия по идея на Мая Миланова от отдел "Изкуство" на библиотеката. Някои за първи път се запознаха с техниката "декупаж", но използваха цялото си въображение си, за да направят от цветна хартия, бъркалки и пластмаса най-хубавите пролетни цветя.

"Не ми се отдава много. Не съм правил в училище такива цветя... Аз правя цвете, но малко с по- различни цветове. Правя гладиола. Аз съм в такава паралелка по рисуване и мисля, че ми се отдава работата. Обичам да се занимавам и вкъщи. Правила съм картички, букети с цветя от картон и други... Не знам на какво ми прилича цвететето- на гладиола, може би. И друг път съм правил такива неща- букети от разтегателна хартия..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50