Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет големи търговски вериги държат една трета от пазара

Снимка: БГНЕС

Пламен Грозданов, изпълнителен директор на "Произведено в България", коментира в "Преди всички" предлаганите промени в Закона за защита на конкуренцията.



Вече повече от месец от внасянето на закона в НС. Подозираме лобистки натиск. През 2012-а подобен законопроект също не влезе в нито една комисия.

Законът не е само за търговските вериги, той касае всички предприятия и сектори на икономиката, обясни Грозданов. Въвежда се понятието злоупотреба със значителна пазарна сила. КЗК излезе със становище, в което категорично се казва, че понятието е добре познато и напълно оправдано.

Въвеждането му дава право на доставчици и производители да си търсят правата чрез система за решаване на спорове.

Има и предложение за помирителна комисия към Министерството на земеделието. Тази система работи в доста страни и е доказала своята ефективност, твърди Грозданов.

Относно таксите той поясни, че такси винаги ще има, защото върху доставната цена по веригата се изчисляват разходите.

Нашето желание е за прозрачност при определяне на цената. Спекулация е, че регулацията ще вдигне цените.

10 от големите търговски вериги имат 36 процента пазарен дял и той ще се увеличава.

За нас най-важното е справедливо разпределение на добавената стойност. Сега голямата част остава при търговеца. Така производителят не може да развива производството си.

Относно качеството над 80 процента от българите предпочитат български стоки.

Ако не се предприемат мерки законопроектът да се обсъжда в НС, може да се стигне до искане на оставки, добави Грозданов.



Николай Вълканов, анализатор от Института за пазарна икономика, отбеляза, че сдружението "Произведено в България" не представлява всички български производители.

Далеч не всички имат проблем с веригите - много от тях работят добре и са доволни от предоставените възможности. От друга страна, по отношение на веригите също не бива да се обобщава.

Винаги ще има проблеми между малка част от пазара и друга малка част от търговците. Има доставчици, които имат проблем с изискванията на веригите - за качество, количества и обем. Те трябва да си намерят алтернативна ниша.

КЗК далеч не е най-прозрачният орган, а на нея се предоставят широко разписани пълномощия. Не е ясно как точно тя ще прилага термина злоупотреба със значителна пазарна сила. Създава се възможност за политически решения, отбеляза Вълканов. Много говорим срещу веригите, но пък ако ги няма, пазарът ще се раздроби още повече. Всеки може да си направи сам изводи за цените, каза още Вълканов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!