Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да спортуваме и да се храним, за да стопим мазнините

"Идеално място за тичане във Видин е колодрумът", категоричен е Стойчо Захариев, чието хоби е фитнесът
Снимка: Стойчо Захариев Личен архив

Стойчо Захариев се занимава с фитнес от 20 години. В момента е на 33 години и работи като държавен служител във Видин. Мечтата му е след пенсиониране да се отдаде изцяло на хобито си. С него си говорим  за основните правила във фитнес заниманията, определяме точния режим на хранене и ползата от хранителните добавки.

"Ако търсим ефекта топене на мазнини, най-добрата тренировка е 3 пъти седмично, по 2 тренировки дневно-  сутрешна и вечерна. Сутрешната е много важна- тя трябва да е с продължителност 30-40 минути. За горене на калории най-добре е да се правят високо интензивните и кръговите тренировки- при тях процесът на горене на калории продължава и след края на физическите натоварвания"
- споделя личния си опит Стойчо. И обяснява колко са важни и следобедните занимания:

Снимка"Следобедната тренировка трябва да се направи от 10 до 12 часа след сутрешната, за да можем да дадем време на организма да се възстанови след сутрешното натоварване. Хубаво е тя да е на открито- тичане в парка, каране на колело- като продължителност около 10 -15 минутки. Идеално място за тичане във Видин е колодрумът- първата обиколка- с бавно темпо, следващата- по-бърза. По време на бързата се прави спринтово темпо (изморително), следва бавната (нормално темпо), тогава организмът се възстановява. Прави се редуване на такива 5-6 обиколки. Това е идеалният начин за забързване на метаболизма. Организмът продължава и след тренировката да работи в посока горене на мазнини. Ако тичате обикновен крос бавно темпо или еднообразно темпо, ефектът е само докато тичате- горите калориите само докато тичате!"

Със Стойчо Захариев си говорим още за това, че преди тренировка е добре да се  изпие чаша кафе или зелен чай- кофеинът има термогенен (покачва телесната температура), липотропен (спомага горенето на мазнините) и диуретичен ефект, чрез който се отделят много токсини от организма. Така стигнахме и до храненето.

"Обикновеният човек се храни 3 пъти на ден- сутрин, обед и вечер. Трябва да разделите всяко от тези хранения на две, получават се 6 хранения. Избягвайте тестените изделия, сладките неща и газираните напитки. Ако искате намаляване на телесното тегло след 19 часа, не трябва да се яде нищо! Ако много огладнеете, може зелена салата с 1-2 варени яйца, чиято калорийна стойност е около 150 калории", разказа още Стойчо.

Имаме и добра новина и тя е, че ако цяла седмица спазвате хранителен режим, може да си позволите 1-2 "мръсни дни" , но това само ако тренирате интензивно. Но тези 2 дни не трябва да са последователни.

"В този "мръсен ден" можете да ядете всичко! Можете да си позволите десерт, това няма да ви се "залепи" при условие, че преди това 3 дни сте тренирали интензивно и сте имали голям калориен разход. За по-слабо подготвените, могат да си правят такъв ден 1 път седмично. Това се прави най-вече, за да се отпусне психиката."
 
Чай и кафе без подсладители, никакви газирани напитки, а плодовете е добре да се ядат до обяд. Най-полезен от тях е грейпфрутът, който гори калории. И внимание!

"Високо интензивната тренировка не трябва да се прави по-често от 3 пъти седмично, защото вреди на сърцето."

Накрая засягаме и темата за хранителните добавки и даваме отговор на въпроса: "Може ли само с добавки да се отслабне?"

Отговорът на този въпрос и още съвети за отслабване- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40