Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бави ли се изграждането на площадки за едрогабаритни отпадъци на домакинствата

Снимка: РАДИО ВИДИН
Осигуряването на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни, опасни отпадъци и други е уредено в Закона за управление на отпадъците. Тези площадки трябва да бъдат изградени в срок до 13 юли 2014 г. Общините, които не се съобразят с това изискване в срок, ще заплащат допълнително 15% върху определената им екотакса за депониране, докато не изградят тези обекти. Изискванията, на които трябва да отговарят площадките са посочени в специална наредба. На тях могат да се приемат обемисти домакински отпадъци (шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други), строителни отпадъци от ремонтна дейност, биоразградими отпадъци, батерии, електрически уреди и т.н. Изграждането на площадките може да бъде направено от общините или чрез сключване на договори с фирми, притежаващи разрешение за събиране, транспортиране, рециклиране или оползотворяване на отпадъци.

СнимкаВъв Враца дейностите по осигуряването на площадката са придвижени, става ясно от разговор на Цветомир Цветанов с Ирена Статкова главен експерт "Екологични инвестиции" в Общината.

"Дейностите по изграждането на такава площадка са включени в инвестиционната програма за 2014 г. на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което основни съдружници са общините Враца и Мездра. В момента се подготвя обществената поръчка за закупуване на складови контейнери, които ще бъдат разположени точно за тази цел на площадката до Регионалното депо за битови отпадъци. За по-голямо удобство на гражданите Община Враца ще закупи и 10 съда за отпадъци от кожа и текстил, които ще бъдат разположени на различни места в града"- обясни Ирена Статкова.

"Площадката ще бъде готова в срок"- потвърди и инж. Начко Найденов, управител на фирмата, която стопанисва Регионалното депо за неопасни отпадъци във Враца. В инвестиционната програма на регионалното сдружение за тази година са включени още прединвестиционни проучвания за изграждане на инсталация за обработка на биоразградими отпадъци и получаване на електрическа енергия от тях, както и за обособяване на площадка за строителни отпадъци. Регионалното депо за битови отпадъци край Враца е първото в страната според изискванията на европейските стандарти.

СнимкаБелоградчик няма площадка за едрогабаритни отпадъци, каза пред сътрудника ни Иванка Петрова Николай Димитров, главен експерт в общинската администрация в града под скалите.

"До този момент площадка за едрогабаритни отпадъци в Община Белоградчик не е разкрита и няма такава функционираща, защото според Закона за управление на отпадъците това не е задължение за общините с население под 10 000 жители, но сме предприели действия за изграждане на претоварна станция за твърди битови отпадъци, на която ще се извършва и разделелно събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата."
 
Населението на Община Кула също е под необходимия минимум за изграждането на площадки за едрогабаритни битови отпадъци, но местната администрация работи активно за осигуряване на условия за разделно събиране на отпадъците. Сътрудникът ни Христела Александрова разговаря по темата с Габриела Лалова, експерт по Екология към Община Кула.

Община Монтана е предприела стъпки за изграждането на площадки за едрогабаритни битови отпадъци, разказа сътрудникът ни Любо Андреев.

"Имаме задължение до 1 юни да определим местата за изграждане на площадки за опасни и едрогабаритни отпадъци" - заяви инж. Диман Георгиев, зам. кмет на Община Монтана.

СнимкаОбщинските съветници в Монтана гласуваха и предложение до екоминистерството за обособяване на площадка за събиране на опасни битови и едрогабаритни отпадъци. Общината предлага два терена- единият в района на депото за отпадъци, вторият с площ 7 декара е част от двора на бившия строително-монтажен комбинат.

Във Видинска област единствено Община Видин отговаря на изискването на нормативната база за осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинства т.е. да е с население от над 10 000 души, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана. Изграждането на такива площадки обаче все още не е започнало. От екоинспекцията допълват, че в 16 общини от областите Монтана и Видин не е въведено и разделно събиране на отпадъци. Предприети са обаче действия за сключване на договори с организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки. По икономически причини фирмите отказват да сключват договори или поставят непосилни за изпълнение от общината условия, обясниха още от РИОСВ-Монтана. Все още не е изградено и регионалното депо за битови отпадъци в местността Козя гърбина, което ще обслужва населението от регион Видин. В експлоатация са 4 общински депа за битови отпадъци, които не отговарят на изискванията и ще бъдат закрити след изграждането и въвеждане в експлоатация на регионалното депо край областния град.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06