Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушения установиха проверки на "празничните" храни в региона

Снимка: Уикипедия
С наближаването на един от най-светлите християнски празници- Великден, инспекторите по храните вече започнаха проверките си за нередности при продажбата на козунаци, яйца и месо. От началото на април инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършват проверки в цялата страна. Проверяват се обектите за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

Има ли нарушения във Видинско, съобщи пред Нора Йоцова началникът на отдел "Контрол на храните" към Областната дирекция по безопасност на храните инж. Красимира Стойкова.

"Само през миналата седмица са извършени 27 проверки. Проверени са търговски обекти и складове за търговия на едро. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение. Утре от 11 часа във видинската дирекция по безопасност на храните ще има ден на отворените врати. Всеки, който иска да се запознае с работата на инспекторите по храните може да го направи, като заповяда в сградата на институцията"- каза за Радио Видин Красимира Стойкова.

Инспекторите от областната дирекция по безопасност на храните започват масирани проверки на фирми и търговци, които произвеждат и продават традиционните за великденската трапеза храни, заяви пред сътрудника ни Жоро Александров директорът на институцията във Враца Хрисим Павлов. Той допълни, че освен планираните инспекции, ще се правят и извънредни преди, по време и след Великден, тъй като се очаква периодът на проверките да бъде удължен до 6 май. Основно ще се следи за качеството на агнешко месо, козунаци и яйца.

"Засега нарушения не са констатирани, няма и наложени глоби", допълни Павлов. Всеки гражданин може да подава сигнали за нередности или негодни хранителни продукти на горещия телефон на Агенцията по храните, чийто номер е 070012299. На него се приемат сигнали по 24 часа в денонощието.

В дните около Възкресение Христово, врачанската дирекция на БАБХ ще мобилизира свои екипи, а инспекторите ще могат да реагират своевременно на всеки сигнал, допълни Хрисим Павлов.

СнимкаВ четвъртък, на 10 април пък всеки, който желае може да посети врачанската дирекция в деня на отворени врати. В 10:30 ще има брифинг, а от 11 часа ще бъдат отворени вратите за всички желаещи да се запознаят с работата на инспекторите. В рамките на инициативата се предвижда посещение на фирма и проверка на дейността й, както и разяснения какво пише на етикетите на хранителните стоки, от какво и как да се пазим, какво да четем, когато си купуваме храни.

Пропуски при изписването на етикета на вложените продукти в козунаците и хлебните изделия са констатирали инспекторите от Агенцията по храните в Монтана, предаде сътрудникът ни Любо Андреев. Контролният орган извършва засилени проверки във връзка с повишената консумация на козунаци, яйца и агнешко за празниците.

"От няколко дни инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана извършват специализирани проверки на производителите на хлебни изделия. Издадени са 17 предписания за отстраняване на нередности, като са съставени и два акта", съобщи директорът на агенцията в Монтана д-р Людмил Антов. Често производителите не изписват на етикета вложените съставки в продукта.

Българските яйца няма да задоволят нуждите на хората за Великден, като на пазара ще има и внос. Проблемът при яйцата не е чак толкова голям. Те обаче трябва да се съхраняват при температура около 8 градуса. Д-р Антов посъветва да се купува агнешко месо от специализираните магазини, тъй като качеството му е гарантирано.

Да добавим, че "Ден на отворени врати" обявява и Агенцията по безопасност на храните в Монтана утре, 10 април. От 10:30 часа.

Какво проверяват инспекторите при контрола на храните можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06