Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Пешков: "Берковица е моята съдба- тук съм роден и тук ще умра"

4
Валентин Пешков откри изложбата "Берковица моя съдба" в града под Ком, която включва произведения и на майка му Парашкева Пешкова (на снимката до него)
Снимка: Петя Генова

Етнографският музей в Берковица е домакин на изложбата "Берковица моя съдба". Експозицията съдържа акварел и каменни пластики на Валентин Пешков, и текстилни платна на неговата майка Парашкева Пешкова, направени от ръчно плетени гайтани, с които се оформят текстилни картини. Валентин Пешков е гост в "Културен компас" по Радио ВИДИН.

"Радвам се, че на откриването на изложбата дойдоха и мои ученици- не само сегашните, дойдоха и много приятели"- каза авторът.

Валентин Пешков е известен със своите каменни пластики, които сам нарича "склумикс". Отскоро се захваща с рисуване- изобразява прекрасните гледки от Берковския край, върховете, историческите сгради. За новата си страст казва:

Снимка"Учител съм по изобразително изкуство от 25 години. Рисувал съм масло, но намерих способ да претворя нашия край, който е запазен от Бога. Темата на изложбата е "Берковица- моя съдба". Това наистина е така- тук съм роден и тук ще умра!"

Валентин Пешков е истински родолюбец, създател е на патриотичен съюз "Родолюбие" и казва, че именно изкуството е неговия начин да възвърне славата на Берковица:

Снимка"Любима ми е Берковица, любима ми е природата, любими са ми хубавите български жени и хубавото вино. Любими са ми хората, с които говоря."

Валентин Пешков дава душа на всяка своя каменна фигура и я пуска да пее по вечните пътища на България. Прекрасните пана на майка му- Парашкева Пешкова носят оня неописуем дух на миналото. Творбите на майка и син Пешкови отново ни напомнят Радичковите думи, че Бог ни е сложил в каруцата си, но историите си ги създаваме сами!

Как подбира цветовете за своите картини, каква е техниката, която използва, какъв е сюжетът на каменните пластики на Валентин Пешков и наследен ли е талантът му, чуйте в звуковия файл.  

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР