Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората в Северозапада- "с богато наследство към отговорно бъдеще"

Снимка: РАДИО ВИДИН

Засаждане на фиданки в дворовете на три видински училища планира за Седмицата на гората Държавното горско стопанство във Видин. Днес 10 фиданки бяха насадени в двора на училище "Цар Симеон Велики".

"Ще засадим около 20 дръвчета в дворове на три училища. Днес започваме с двора на Гимназията, утре ще бъдат в двора на Математическата гимназия и на помощното училище. Други инициативи за залесявания няма да правим, тъй като пролетта дойде много рано и вече е късно за масови залесявания", каза за РАДИО ВИДИН Радослав Николов, заместник директор на Държавно горско стопанство- Видин.

Новите дръвчета са засадени в двора на училището откъм Младежкия дом. В мероприятието участваха служители на горското стопанство и ученици от училищния екоклуб.

"По традиция всяка година слагаме нови дръвчета. Надяваме се, че след време ще има красив зелен пояс около училището. Достатъчно са вече дръвчетата, в двора не остана празно място и вероятно следващи години ще излезем да помогнем на Горското на друго място да засадим дръвчета, защото децата трябва да се научат да го правят", каза директорът на СОУ "Цар Симеон Велики" Венци Станев.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва традиционно своя професионален празник- Седмицата на гората. В програмата са предвидени разнообразни образователни и занимателни инициативи, които се провеждат под мотото "С богато наследство към отговорно бъдеще".

Образователен поход във Врачанския БалканВчера се проведе образователен поход на тема "Лечебните дървета в ПП "Врачански Балкан". Групата от ученици и експерти от дирекцията на парка и от регионалната екоинспекция, тръгна от централния площад на Враца и премина по маршрута "Хижата"- проходът "Вратцата".

По време на похода разговаряхме с Георги Антонов от Природозащитен център "Натура":

"Идеята беше децата да се запознаят с дърветата и някои храсти, които са широко разпространени на територията на ПП "Врачански Балкан". Доста интересно им беше да научат, че освен за дървесина, дърветата имат и други интересни свойства. Обърнахме им внимание на лечебните свойства на дърветата. Най-голямо впечатление им направи брезата. Почти всички дървета имат лечебни свойства. Децата най-много знаеха за липата- по обясними причини всички сме пили чай от липа."

Интерактивни игри и различни образователни дейности се проведоха с децата от ЦДГ "Европейчета" в сградата на детската градина. След обяд се проведе и залесяване в местността "Старата кариера" над село Згориград".

"Над 20 деца участваха в залесителните дейности. Мястото ще бъде обособено за къмпинг, затова и ще бъде залесено с  плодни дръвчета. Предстои да бъде изградена чешма, както и други удобства за къмпингуващите", съобщи за РАДИО ВИДИН Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността" в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

30 фиданки от различни дървесни видове бяха засадени в жилищните комплекси "Сениче" и "Дъбника" във Враца. Инициативата е на кметския екип.

Седмицата на гората в село Паволче, община ВрацаДиректорът на Държавно горско стопанство  Враца инж. Ивайло Ангелов гостува по време на Маратона на четенето в библиотеката при Народно читалище "Фар 1930" в село Паволче, община Враца. С това събитие бе даден старт на Седмицата на гората в село Паволче.

"Децата четоха книги и след това си поговориха за гората- защо е необходима и какви обитатели има. Децата обясниха защо не трябва да палим огън в гората, да не замърсяваме, да не се секат растителните видове, защото ние сме на територията на резерват "Врачански карст", което още повече ни задължава да пазим гората", разказа за посещението на Ивайло Ангелов Мария Бошковска, секретар на читалището.

В края на срещата учениците подариха на госта изработено от тях през ваканцията в библиотеката дърво от рециклирана хартия.

Какво предстои още да се случи във връзка със Седмицата на гората в село Паволче обясни кметът Емил Василев:

"Чакаме посадъчен материал и ще залесяваме една местност над дерето на реката. Консултирахме се какъв посадъчен материал ще вирее на това място и ще засадим кестен и акация. По този начин ще укрепим и брега."

С различни инициативи Седмицата на гората се отбелязва и от служителите на Регионална дирекция по горите (РДГ) в Берковица, под чиято юрисдикция са областите Видин, Враца и Монтана.

Сашо Каменов, директор на РДГ Берковица"В понеделник бях гост на откриването на административна сграда в участъка в град Вършец. Тържествата продължиха, като на 9-ти ние посетихме децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа в Берковица "Люба Тенева". Там се проведе среща с децата, на която ги запознахме с основните функции на нашата работа и им разказахме как е възникнала Седмицата на гората. Посетихме и горски разсадник, за да им покажем как се създава разсадников материал за увеличаване на горите и за поддържане на биоразнообразието. Извършихме и съвместно залесяване в двора на училището", каза пред сътрудника ни в Берковица Петя Генова инж. Сашо Каменов, директор на Регионална дирекция по горите в Берковица.

В РДГ- Берковица протича и Ден на отворените врати. В тази връзка ще има мултимедийно представя на проекта, който изпълнява Дирекцията. Гости ще бъдат ученици от местните училища.

"В опазването на българската гора трябва да се включим всички ние. Нека гражданите, когато купуват дървесина да изискват необходимите документи, които я съпровождат. По този начин те ще спомогнат за опазването на българската гора", апелира Сашо Каменов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40