Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно, ръка за ръка" с младите хора на Видин

Младежите от съвета по наркотични вещества във Видин на петия рожден ден на организацията
Снимка: Радио Видин Архив
Днес е първото издание на нашето ново предаване "Заедно, ръка за ръка", посветено на младежите във Видин. Ще ви разкажем как те запълват свободното си време с интересни занимания.

Младите хора от нашия град членуват в различни клубове по интереси, стават доброволци към благотворителни организации, участват в инициативи за превенция на зависимости и антисоциални прояви. С новото предаване "Заедно, ръка за ръка" искаме да разкажем за заниманията на учениците и младежите в свободното им време, да покажем, че те не са само пред компютъра, в чата и социалните мрежи, а се занимават с много интересни и полезни неща. Без значение дали става въпрос за самодейност, клуб по интереси в училище, спортен отбор или хоби- младите хора във Видин са ангажирани и са полезни и за себе си, и за околните. Заедно, ръка за ръка, ще надникнем в точно тези занимания, които понякога поглъщат цялото време на подрастващите, в търсене на призванието им.

Нека обаче разясним в началото какво е доброволец. Това е някой, който по свое желание се заема с алтруистична дейност и работа, участва в дейности, с цел допринасяне за добруването и подобряването на качеството на живот. Това за разлика от платените дейности, може да носи приятно чувство на удовлетворение или уважение, но няма финансова печалба- доброволците извършват своята дейност или напълно безплатно, или в определени условия при минимално заплащане и осигуряване на условия на живот, при работа в чужбина. Те са известни с развиването на своите умения, които са им силно необходими при често нестандартния тип работа, който извършват, социализация (тъй като им се налага да работят често с множество други доброволци, да разговарят и общуват с хора, опитвайки се да бъдат от помощ за тях) и също така с ентусиазма и радостта, от извършваната дейност. Най-често наградата за усилията на доброволците се явява добрата дума, признанието, похвалата от страна на околните хора или други доброволци.

"Доброволец" не е нова дума в българския език, но понятието тепърва набира скорост в България и се мъчи да догони своите еквиваленти по света. За тези, които биха искали да знаят повече, преди да си лепнат етикета "доброволец",  може да споменем, че етимологията на думата идва от латинското "voluntaries", което означава "доброволен", "от свободна воля".  На български думата звучи като съчетание от "добро" и "воля", т.е. на добра, свободна воля или пък воля да правиш добро.

Първите гости на предаването ни "Заедно, ръка за ръка" са доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин. Избрахме ги, за да ни разкажат какво е да си доброволец, какви са спомените им от първите им презентации пред публика от ученици и кое е интересното в дейността им.

"Вече четири години съм доброволец. Една приятелка ме запали по идеята. На мен ми е много по-лесно да работя с по-малките ученици, защото лесно съумявам да работя с тях, докато с големите ми е по-трудно", разказа Антон Ангелов от XI клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".
Снимка
За Ивана Ангелова, единадесетокласничка от ПМГ "Екзарх Антим I", работата е разнообразна и интересна:

"Всеки път е различно, забавно и срещата с децата е нещо невероятно. Те ни чакат с нетърпение, искат да идваме и даже е имало случаи, в които не ни дават да си тръгнем, искат да стоим още, да играем, въпреки че понякога не ни стигат наградите, но децата пак искат да останем още по-дълго. Доброволец съм от 5 години. Спомените винаги са хубави и винаги се сещам с усмивка за случките, които сме преживели, за многото акции, които сме провели. Винаги, когато се събираме на нашите срещи си правим една смехотерапия и това е забавно и зареждащо."

Георги Кехайов, от СОУ "Цар Симеон Велики", от две години е доброволец към Младежкия съвет по наркотични вещества.

"Занимавам се с това, защото ми е забавно. Веднъж ходихме в съда във Видин и там съдиите ни обясниха различни случаи, по които работят."

Ивет Стоянова от ПМГ ""Екзарх Антим І" е избрала доброволчеството, защото намира дейностите в Съвета за интересни и образователни.

"Попаднах тук заради една моя съученичка и много ми хареса първия път, когато дойдох. Беше весело, не се притесняваш от нищо, забавляваш се, образоваш се. Когато бяхме тук, миналата година, за да правим картички за Свети Валентин, тогава беше интересно, понеже бяхме много голяма група, както беше и тази година, и не можехме да си намерим места и някои даже стояха прави, но присъстваха. И ни беше интересно това, че въпреки че стоят прави, те остават, занимават се и ни помагат."

Трима младежи от 11 клас- Петър, Александър и Кристиян разказаха какви умения развива работата като доброволец:  

"Първата ми презентация беше пред седмокласници и много ме беше страх от това как ще подходя в дадената ситуация и дали ще се справя добре в точния момент. Лично аз не мога да кажа кое е най-интересно в работата като доброволец, защото се забавляваме с различни неща, запознаваме се с нови хора... На една презентация трябваше да говоря на деца за тютюнопушенето и наркотиците, там трябваше да харесат нашата дейност и ако искат да се запишат при нас. Тогава много деца се записаха и това беше едно мое постижение... Най-интересното тук са хората, с които работя, нещата, които научавам. Научавам неща, които не съм знаел, че съществуват", добавят с ентусиазъм младите доброволци.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40