Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: В Източна Украйна няма руски военнослужещи и агенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров неговият украински колега Андрий Дешчица е настоял Русия да прекрати дейността на своите спецслужби в източната част на Украйна.

Андрей Дешчица и Сергей Лавров са обсъдили подготовката на насрочената за 17-и април в Женева среща на външните министри на Украйна, САЩ, ЕС и Русия. Според украинския първи дипломат, една от целите на руските агенти е да попречат на разрешаването на кризата в руско-украинските отношения.

В телевизионно предаване, което ще бъде излъчено утре, Сергей Лавров категорично отхвърля обвиненията, че в източната част на Украйна действат руски шпиони.

Там няма наши военнослужещи и наши агенти. Там има руски граждани, някои от тях бяха показани в телевизионни предавания. Например едно момче беше пристигнало там от Волгоград и в това няма нищо учудващо. Спомнете си какво беше на Майдана - кого ли само нямаше там, заяви Лавров.

Според него протестите в източните региони на Украйна са провокирани от пренебрежителното отношение на новата власт в Киев към съдбата на тези хора. Той изрази надежда, че украинският премиер Арсений Яценюк ще изпълни обещанието си да бъде приет закон за местните референдуми. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Волфганг Шойбле: САЩ и Европа може да се сближат отново заради кризата в Украйна

Заради кризата в Украйна САЩ и Европа могат да се сближат отново въпреки скандалите с подслушването, които разклатиха сериозно отношенията им. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле , който е на визита във Вашингтон. Време е..

публикувано на 12.04.14 в 17:10

Продължава напрежението в Източна Украйна

Продължават опитите на проруски сепаратисти в източните украински региони да противодействат на правителството в Киев. Привърженици на федерализирането на Украйна са опитали да завземат сградата на областната прокуратура в Донецк, но след преговори с..

публикувано на 12.04.14 в 12:02
Арсен Аваков

Нападатели завзеха полицейско управление в Източна Украйна

Въоръжени лица са завзели полицейско управление в размирната Източна Украйна, където проруски демонстранти продължават да окупират държавни учреждения в редица градове. Това съобщи Франс прес, като цитира украинския вътрешен министър Арсен Аваков ...

публикувано на 12.04.14 в 11:05