Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сезона на градушките- табу ли е темата за застраховане на земеделската продукция

Снимка: Радио ВИДИН Архив



Темите в "Земята, която ни храни" днес:

* Илияна Марковска, експерт от министерството на земеделието и храните ще представи приоритетите в новата Програма за развитие на селските райони и бенефициентите по различните мерки;
* Защо трябва да се застрахова земеделската продукция и площите и може ли застраховането да стане задължително- Венцислав Върбанов- председател на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов;
* възможностите на Националния гаранционен фонд за предоставяне на облекчени кредити по мерки 121, 122 и 123- Диана Дукова, главен експерт "Гаранция, администрация и наблюдение" на Фонда;
* теле с трето око се роди в Монтанско- репортаж на Биляна Борисова;
* спомените на Цеца Антонова- пенсиониран агроном от Вършец.

От края на миналия месец Държавен фонд "Земеделие" започна да приема заявления по схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 15-и декември, а помощта е в размер на 600 хил. лв. Застраховат ли продукцията земеделските производители или все още разчитат на компенсация от държавата? Проблемът излиза почти всяка година с началото на сезона на градушките - в предаването "Преди всички" с председателя на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов разговаря Веселина Миланова.

"В страната ситуацията е много разнообразна. По-големите земеделски производители през последните години се научиха, че трябва да застраховат. Още повече всички, които са работили по програми, свързани с ПРСР и "САПАРД" – там застраховането е задължително. Тези, които са работили по програмите на Фонд "Земеделие", също са били задължени да се застраховат. За голяма част от по-дребните и средните производители темата е табу. Има и доста, които просто са се опарили – застраховали са и след това не са си получили компенсациите и са се отказали. Много често има такова развитие на ситуацията. Пример от честата практика – при някакво събитие да не се изплащат средствата, а да се предложи нова застраховка. Проблемът е в отношението. /…/ Смятам, че с времето се развива отношението на самите застрахователи, но има още какво да се желае"- коментира Венцислав Върбанов. Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. бе представена във Видин. По мнението на експертите Програмата е разработена на база на научените уроци от изпълнението през периода до 2013 г. Програмата е качена на сайта на МЗХ.
Включени са мерки за учредяване на групи и организации в областта на селското производство и горския сектор, за подобряване жизнеспособността на горски територии в изоставени земеделски земи- с бенефициенти собствениците на горски територии. В Програмата до 2020 година са включени няколко мерки, чиято цел е опазване на биологичното разнообразие. В звуковия файл чуйте още- кои са приоритетите за новия програмен период- разяснява ги Илияна Марковска, експерт от министерството на земеделието и храните.

СнимкаКакви са възможностите на Националния гаранционен фонд за предоставяне на облекчени кредити по три от мерките на Програмата за развитие на селските райони- за това говорим в "Земята, която ни храни". Националният гаранционен фонд е създаден през 2008 година с цел да осигури подкрепа на микро, малки и средни предприятия с гаранции по кредити за развитие на техния бизнес. Тази услуга е напълно безплатна за бенефициентите, а получаването на отговор става в много кратки срокове. Фондът работи с 14 банки в страната. Ползите от гаранцията са, че лихвените проценти по кредитите на бенефициентите са по-ниски, каза във Видин Диана Дукова, главен експерт отдел "Гаранции- администрация и наблюдение". Тя допълни, че за Видин три проекта са били подкрепени с гаранции в размер на кредитите малко над 2 млн. лв.

"Един от одобрените за гаранция проекти е за модернизиране на земеделско стопанство- изграждане на краварник. По проекта се предвижда ремонт и закупуване на селскостопанска техника за 270 000 лв.", каза Момчил Павлов, регионален мениджър на една от банките, с които си партнира Националният гаранционен фонд.

СнимкаНевероятно, но факт: Теле с три очи се роди в монтанското село Винище. Въпреки необичайната мутация, то е жизнено и здраво като радва стопаните си и хората в селото. Даниел видял необичайния отвор на главата на телето още докато се раждало.
Ветеринарния лекар в селото потвърдил, че е трето око. Въпреки че органът не е развит и животното не вижда с него, такава аномалия много рядко се среща. Оттогава съседи и приятели на семейството идват да видят и пипнат за късмет триокия Бойчо, при чието раждане има интересно съвпадение. Теленцето се е родило на третия ден, в третия месец на годината. Репортажът е на Биляна Борисова.

На финала на "Земята, която ни храни" се срещаме с Цеца Антонова от Вършец- пенсиониран агроном. В звуковия файл чуйте мнението й за качеството на плодовете и зеленчуците, които купуваме днес, за биопроизводството и за вносните зеленчуци и българските сортове, които може да останат в историята. Съветът й към слушателите на Радио ВИДИН е:

"Който има дворче, дори и съвсем малко място да има, нека си произведе домашни плодове и зеленчуци, защото те са истински!"












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40