Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Да сте живи и здрави, па дако сте врътоглави"

Това пожелава гостенката на "Новите приказки на Северозапада" Ели Лозанова. Тя е председател на Сдружение "Резерват Северозапад". Много ми се иска да ни потопи в атмосферата на Северозапада, защото вие знаете каква е идеята на тези приказки- да разказваме за всички, които живеят на въпреки, да разказваме за всички, които с живота си и с емоциите си правят днешния наш свят по-красив, по-добър и по-човечен.

Ели Лозанова се увлича от идеята на Резервата още щом влиза във форума. Ели има собствен и много специален принос към каузата на нашия край- превежда известни приказки на северозападен диалект.

"За това е виновна Яна Кременска, споделя Ели. Яна е поетеса и журналист от Враца, изключителен човек.  Тя ме подкокороса  един ден: "Що не вземеш да преведеш някоя приказка. Защо македонските деца да си четат приказки на техния диалект, а нашите- не."

СнимкаТака започва и първия си превод- първите два реда са на Яна Кременска, а после Ели продължава. И се появяват "Хензел и Гретел", "Зачмалата убавица", "Мачоко с гумениците" и "Влък и едно кошле ярета". Това е страшно интересно, категорична е Ели.

"На северозападния диалект и със северозападния светоглед  най-вече, не е просто да го преведеш машинално. Никога преводът, когато е машинален, не е точен и не е интересен.  С нашия светоглед приказката става уникална!"

СнимкаЕли Лозанова се опитва да съхрани  паметта за нашия край и по един друг начин- чрез местната кухня. Тя се опитва да пресъздаде фестивала "Бабина душица" ( на снимката) в камерен състав като гостува на местни къщи за гости с туристи от други краища. Готви изключително северозападна кухня по автентичен начин  и с местни продукти, взети от бабите по селата. Естествено- разтяга лакърдии на северозападен диалект през цялото време. Една от любимите рецепти е  пилешката саламура от "чърна кокошка бунищарка"- рецептата е в прикачения звуков файл.

Питам я за трите най-важни думи- нейните са "майка", "благодаря" и "човек".

Това е една истинска приказка от Северозапада, приказка за човек, който не само на думи, а с делата си показва обичта към нашия край.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР