Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камери ще пазят градинките във Видин от вандалски прояви

Снимка: Полина Тодорова

Темите в предаването днес:

* В центъра на Видин се изграждат нови цветарници- пейки- одобряват ли видинчани идеята;
* Как премина откриването на туристическия сезон в Белоградчик;
* Какво мотивира млади хора от Враца да се включат във фотоконкурс на регионалната екоинспекция.

В центъра на Видин се изграждат нови цветарници. В тях ще бъдат насадени декоративни дръвчета и цветя. Първите няколко дръвчета вече са поставени на мястото на унищожените през миналата година. За новите цветарници кметът на Община Видин Герго Гергов подари 26 дръвчета от вида кълбовидна акация, които да красят най-оживената улица в града ни- улица "Търговска" и да радват хората.

"Това е една инициатива на кмета на Община Видин Герго Гергов по повод раждането на неговата дъщеричка. Съгласувахме ги с главния архитект. Доста мислехме по визията, която да изберем. Търсехме вариант да се повдигнат малко и да станат като цветарник, той като през зимата, когато се чисти центъра се хвърля много сол и се събира в дупките на дърветата. После като се стопи снегът и дърветата изсъхват. Сега за Великден три от цветарниците ще бъдат готови изцяло"- разказва заместник кметът Добромир Дилов.
 
Който желае може да прояви инициатива и около дръвчетата може да засади цветя и храсти. Целта е Общината да накара гражданите да се чувстват съпричастни към това, което се прави. Такива цветарници ще бъдат направени на всички дървета в района на СОУ "Цар Симеон Велики" до Съдебната палата. За опазването им, Община Видин има договор с охранителна фирма.

"Съвсем скоро се надяваме да имаме и видео наблюдение, тъй като това е сериозен проблем на Община Видин. Не можем да си позволим такова разхищение на средства", уточни заместник кметът Добромир Дилов.

На видинчани идеята да има цветарници в центъра на Видин им харесва:

"Хубаво е, да, на мен ми харесва... Да, харесвам го, одобрявам го. Дано и хората да го пазят... Надявам се хората да пазят каквото се направи и искам градът ни да стане по- хубав..."
 
СнимкаВтората тема в предаването е откриването на новия туристически сезон в Белоградчик, на което се събраха много гости. Тази година празникът премина под наслов "Белоградчик- култура, занаяти, история". На откриването бе и сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Радвам се, че миналата година в областта на туризма успяхме да завишим с 12% посещаемостта на нашите туристически обекти. В нашия град от десетилетия имаме приоритет, който се приема от цялото население и той е туризмът. За да е така, всички ние имаме своите задължения и имаме какво да дадем за развитие на туризма", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

"За мен е чест и удоволствие да бъда сред вас на този голям празник за всички граждани на общината. Уникалните Белоградчишки скали в този красив край на област Видин са не само значими символи, но и надежда за добруването на хората", каза областният управител на Видин Кръстьо Спасов.

Върху 45 годишното сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац, проведените редица инициативи и прояви, и за по-активни съвместни действия в областта на туризма акцентира Владан Радованович от сръбската община. С приветствени слова към участниците в Празника се обърнаха и гостите Евгени Спасов и Кнут Гербер. Кметът Борис Николов връчи почетни грамоти за принос и подкрепа за развитието на туризма в Белоградчик. Тържеството продължи с богата културна програма. В нея участваха състави, клубове и вокални групи към читалището, Младежкия дом, Детския комплекс, както и сборна програма на децата от ОДЗ "Иглика".

Читалищата от селата Салаш и Стакевци приготвиха типични за района ястия и представиха автентичния бит на торлаците. Гостите разгледаха изложбата на местните занаятчии, опитаха разнообразни и автентични ястия и гозби от торлашката кухня и дегустираха вина от местните изби. През целия ден туристическите обекти бяха отворени безплатно за посещения.

СнимкаРИОСВ- Враца награди призьорите във фотоконкурса за снимки на резерват "Врачански карст". Това е третата тема в "Еко Свят" днес. С наградените се срещна и разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

"Конкурсът беше обявен през миналата година по повод 30-годишнината от обявяването на резерват "Врачански карст." Целта на тази инициатива беше да популяризираме резервата и да запознаем гражданите, че в близост до техните къщи има такава забележителност", каза Нели Вачева, директор на екоинспекцията във Враца.

Победител във фотоконкурса е Вяра Ангелова, ученичка от ПМГ "Акад. Иван Ценов". Тя участва в състезанието с 10 свои снимки. Журито класира на второ място Робърт Николчев, ученик от 12-в клас на СОУ "Христо Ботев" и Виктория Пандурска, на 24 години, фоторепортер от гр. Враца. В конкурса участваха 11 автори, които изпратиха 34 фотографии. Всички фотоси ще бъдат изложени в информационния център в сградата на екоинспекцията и ще бъдат публикувани и на интернет- страницата на РИОСВ- Враца.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24