Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камери ще пазят градинките във Видин от вандалски прояви

Снимка: Полина Тодорова

Темите в предаването днес:

* В центъра на Видин се изграждат нови цветарници- пейки- одобряват ли видинчани идеята;
* Как премина откриването на туристическия сезон в Белоградчик;
* Какво мотивира млади хора от Враца да се включат във фотоконкурс на регионалната екоинспекция.

В центъра на Видин се изграждат нови цветарници. В тях ще бъдат насадени декоративни дръвчета и цветя. Първите няколко дръвчета вече са поставени на мястото на унищожените през миналата година. За новите цветарници кметът на Община Видин Герго Гергов подари 26 дръвчета от вида кълбовидна акация, които да красят най-оживената улица в града ни- улица "Търговска" и да радват хората.

"Това е една инициатива на кмета на Община Видин Герго Гергов по повод раждането на неговата дъщеричка. Съгласувахме ги с главния архитект. Доста мислехме по визията, която да изберем. Търсехме вариант да се повдигнат малко и да станат като цветарник, той като през зимата, когато се чисти центъра се хвърля много сол и се събира в дупките на дърветата. После като се стопи снегът и дърветата изсъхват. Сега за Великден три от цветарниците ще бъдат готови изцяло"- разказва заместник кметът Добромир Дилов.
 
Който желае може да прояви инициатива и около дръвчетата може да засади цветя и храсти. Целта е Общината да накара гражданите да се чувстват съпричастни към това, което се прави. Такива цветарници ще бъдат направени на всички дървета в района на СОУ "Цар Симеон Велики" до Съдебната палата. За опазването им, Община Видин има договор с охранителна фирма.

"Съвсем скоро се надяваме да имаме и видео наблюдение, тъй като това е сериозен проблем на Община Видин. Не можем да си позволим такова разхищение на средства", уточни заместник кметът Добромир Дилов.

На видинчани идеята да има цветарници в центъра на Видин им харесва:

"Хубаво е, да, на мен ми харесва... Да, харесвам го, одобрявам го. Дано и хората да го пазят... Надявам се хората да пазят каквото се направи и искам градът ни да стане по- хубав..."
 
СнимкаВтората тема в предаването е откриването на новия туристически сезон в Белоградчик, на което се събраха много гости. Тази година празникът премина под наслов "Белоградчик- култура, занаяти, история". На откриването бе и сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Радвам се, че миналата година в областта на туризма успяхме да завишим с 12% посещаемостта на нашите туристически обекти. В нашия град от десетилетия имаме приоритет, който се приема от цялото население и той е туризмът. За да е така, всички ние имаме своите задължения и имаме какво да дадем за развитие на туризма", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

"За мен е чест и удоволствие да бъда сред вас на този голям празник за всички граждани на общината. Уникалните Белоградчишки скали в този красив край на област Видин са не само значими символи, но и надежда за добруването на хората", каза областният управител на Видин Кръстьо Спасов.

Върху 45 годишното сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац, проведените редица инициативи и прояви, и за по-активни съвместни действия в областта на туризма акцентира Владан Радованович от сръбската община. С приветствени слова към участниците в Празника се обърнаха и гостите Евгени Спасов и Кнут Гербер. Кметът Борис Николов връчи почетни грамоти за принос и подкрепа за развитието на туризма в Белоградчик. Тържеството продължи с богата културна програма. В нея участваха състави, клубове и вокални групи към читалището, Младежкия дом, Детския комплекс, както и сборна програма на децата от ОДЗ "Иглика".

Читалищата от селата Салаш и Стакевци приготвиха типични за района ястия и представиха автентичния бит на торлаците. Гостите разгледаха изложбата на местните занаятчии, опитаха разнообразни и автентични ястия и гозби от торлашката кухня и дегустираха вина от местните изби. През целия ден туристическите обекти бяха отворени безплатно за посещения.

СнимкаРИОСВ- Враца награди призьорите във фотоконкурса за снимки на резерват "Врачански карст". Това е третата тема в "Еко Свят" днес. С наградените се срещна и разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

"Конкурсът беше обявен през миналата година по повод 30-годишнината от обявяването на резерват "Врачански карст." Целта на тази инициатива беше да популяризираме резервата и да запознаем гражданите, че в близост до техните къщи има такава забележителност", каза Нели Вачева, директор на екоинспекцията във Враца.

Победител във фотоконкурса е Вяра Ангелова, ученичка от ПМГ "Акад. Иван Ценов". Тя участва в състезанието с 10 свои снимки. Журито класира на второ място Робърт Николчев, ученик от 12-в клас на СОУ "Христо Ботев" и Виктория Пандурска, на 24 години, фоторепортер от гр. Враца. В конкурса участваха 11 автори, които изпратиха 34 фотографии. Всички фотоси ще бъдат изложени в информационния център в сградата на екоинспекцията и ще бъдат публикувани и на интернет- страницата на РИОСВ- Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50